Connect with us

CONEST, firma condusă de Viorel COZMA se va ocupa de eficientizarea ENERGETICĂ a Spitalului Clinic de Recuperare IAȘI

Iasi

CONEST, firma condusă de Viorel COZMA se va ocupa de eficientizarea ENERGETICĂ a Spitalului Clinic de Recuperare IAȘI

Eficientizarea Energetică a Spitalului Clinic de Recuperare Iași va fi făcută de către firma CONEST SA

Primăria Municipiului Iași a finalizat licitația pentru încredințarea lucrărilor de execuție aferente proiectului care are ca obiectiv final ”Eficientizare Energetică a Spitalului Clinic de Recuperare Iași”.

Proiectul de eficientizare energetică a Spitalului de Recuperare Iași este finanțat din fonduri europene. Valoarea proiectului este de 17.879.388.2 RON.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 3: ”Sprijinirea tranzitului către o economie cu emisii scăzute de carbon” – Prioritatea de investiții 3.1: ”Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice”.

Durata implementării este de 21 de luni.

Ce presupun lucrările de eficientizarea energetică a Spitalului Clinic de Recuperare Iași?

Potrivit SICAP, lucrările de eficientizare energetică a clădirii includ termoizolarea anvelopei clădirii și repararea trotuarelor, eficientizarea sistemului actual de producere a energiei pentru încălzire/răcire și sisteme energie regenerabilă, îmbunătățirea randamentului aferent instalației de încălzire și răcire, înlocuirea instalației de distribuție între punctul termic și tronsonul B și a distribuției principale din subsol și a coloanelor, modernizarea sistemului de acționare și ghidaj al lifturilor, realizarea de rampe de acces pentru persoane cu dezabilități locomotorii, înlocuirea corpurilor de iluminat cu lămpi cu led.

Lucrările de eficientizare energetică a Spitalului Clinic de Recuperare Iași au fost adjudecate la licitație firmei ieșene CONEST S.A., care a realizat și modernizarea la Spitalul Județean din Suceava, dar și modernizarea Unității de Primirii Urgențe din Botoșani.

CONEST S.A., firmă ieșeană de construcții conectată la banul public

CONEST S.A. este o firmă ieșeană de construcții, cu o vechime de peste 28 de ani, controlată de omul de afaceri Viorel COZMA. CONEST S.A. este o firmă conectată la banul public, având un statut preferențial în IAȘI. În presa locală ieșeană, Viorel COZMA este prezentat ca fiind principalul partener al Primăriei.

În cadrul firmei CONEST S.A. a lucrat chiar și actualul primar al Iașului, Mihai CHIRICA.

În 2019, firma controlată de COZMA declara o cifră de afaceri de 168.348.148 lei, la un profit de 668.228 lei, numărul de angajați fiind de 354.

COZMA, prin CONEST S.A, câștigă la foc automat licitații de la Primăria lui Chirica. Sute de milioane de lei în ultimii ani, pe care apoi le umfă cu acte adiționale, mergând până la 20% din valoarea fiecărui contract.

Din 2007 și până în 2020, Viorel COZMA  a încasat din contracte încheiate cu statul prin CONEST S.A., 897.978.858 de lei. COZMA învârte anual afaceri de milioane de euro, mai ales din contracte cu statul.

De-a lungul timpului, CONEST S.A. a fost implicată în mai multe scandaluri plecate de la faptul că lucrările executate de firmă nu erau conforme.

Viorel COZMA, condamnat penal pentru  fals în înscrisuri sub semnătură privată și înșelăciune cu privire la calitatea mărfurilor

Viorel COZMA, omul care controlează CONEST S.A.,  a fost condamnat penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (a primit pedeapsa de închisoare cu suspendare) și înșelăciune cu privire la calitatea mărfurilor (pedepse grațiate condiționat).

În 2001, în perioada când COZMA era patron al SPONTAN SRL, a fost implicat într-un dosar penal alături de alți  oameni de afaceri, printre alții și Ioan Melinte și Ionel Stoica, angajații săi.

Potrivit ReporterIS, la acea vreme, SPONTAN SRL era o ultimă verigă într-o înșelăciune cu combustibil. Concret, o firmă „suveică” din Galați, controlată de un anume Viorel POPESCU achiziționa combustibil de tip M  în vederea comercializării ca fiind motorină.

POPESCU lua de la rafinării combustibil lichid de tip M (motorină de o calitate inferioară) și, după ce o trecea prin mai multe firme, la capătul rețelei, îl vindea drept motorină (adică cu taxele și accizele incluse). Pe de o parte, cumpărătorul final plătea scump un combustibil inferior calitativ, pe de altă parte, banii pe taxe și accize rămâneau la POPESCU și firmele „suveică” folosite.

Pe acest fir, ca ultimă verigă, s-a aflat și firma SPONTAN IAȘI, controlată de Viorel COZMA. De la SPONTAN IAȘI, combustibilul de tip M a plecat drept motorină către mai multe companii și instituții de stat din Fălticeni, Iași, Podu Iloaiei.

Firma condusă de Viorel COZMA continuă să încaseze sume colosale din contracte încheiate cu statul – doar din contractele câștigate de la începutul anului, CONEST SA a încasat peste 87.299.771 RON

Deși COZMA și firmele sale au fost implicate în dosare penale, datorită unei relații bune bazată pe interese financiare și politice cu diferite personaje din zona politică, CONEST S.A. continuă să încaseze sume consistente din contracte încheiate cu instituțiile publice.

Potrivit SICAP, doar de la începutul anului 2021, firma CONEST S.A. a încheiat peste 10 contracte cu instituțiile statului, încasând peste 87.299.771 RON.

Printre instituțiile care au apelat în 2021 la serviciile oferite de către CONEST S.A. amintim: Primăria Municipiului Iași, Apavital S.A Iași, Compania Națională de Investiții, Agenția Națională pentru Locuințe, Comuna Ciortești – Iași, Comuna Timișești și  Consiliului Județean Botoșani.

Reamintim că fostul deputat PMP, Petru MOVILĂ, nașul lui Viorel COZMA,  a fost numit zilele trecut, administrator public al municipiului Iași, de către primarul Iașului, Mihai CHIRICA.

VEZI AICI: 

Numire SURPRIZĂ în administrația locală IEȘEANĂI! Primarul Mihai CHIRICA l-a numit oficial CITY MANAGER pe fostul deputat PMP, Petru MOVILĂ

 

Redactor Șef al News Moldova, moderatorul emisiunii Retrospectiva Săptămânii (https://www.facebook.com/newsmoldovaro/videos ), Coordonatorul PARTENERIATULUI regional pe Moldova între News Moldova și DIGI FM

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

News Moldova LIVE

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement Universitatea de Ştiinţele Vieţii
Advertisement Colegiul Tehnic ”Ioan C. Ștefănescu” Iași
Advertisement Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu“ Suceava
Advertisement Colegiul Tehnic Gh. Asachi Iasi
Advertisement Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top