fbpx
Connect with us

Contract de 6,1 milioane de lei între ApaVital și o firmă de construcții, pentru efectuarea unei lucrări în baza unei poliție de asigurare falsă

apavital - News Moldova

Iasi

Contract de 6,1 milioane de lei între ApaVital și o firmă de construcții, pentru efectuarea unei lucrări în baza unei poliție de asigurare falsă


Compania ApaVital a achitat un avans de peste 6.000.000 de lei pentru efectuarea unei lucrări în baza unei poliție de asigurare falsă prezentată de către firma de construcții Casrep SRL

DNA și DLAF au fost sesizate în acest caz de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Contractul dintre ApaVital și firma de construcții Casrep SRL a fost semnat pe 11 aprilie 2022, obiectul reprezentându-l execuția lucrărilor pentru „extinderea sistemului de apă și canalizare în județul Iași, axa 1, Iași – Popricani”.

Potrivit 7 iasi.ro, firma care a emis polița de asigurare, SPI Smart Investments, îl are ca asociat unic și administrator pe Francisc Iulian Raduly și a fost înființată pe 21 aprilie 2022, la câteva zile după semnarea contractului dintre ApaVital și Casrep.

Polița de asigurare a fost emisă de către firma SPI Smart Investments SRL București în numele companiei de asigurări TCS Insurance Company of Ireland.

SPI Smart Investments susținea la acea vreme că asigură managementul operațiunilor TCS Insurance în România.

Deși ASF, instituția care monitorizează piața asigurărilor din România, a tras un semnal de alarmă că firma irlandeză nu colaborează în nici un fel cu are niciun fel cu SPI și că polițele emise sunt fictive, Mihai Doruș, directorul ApaVital, a virat în contul Casrep suma de aproximativ 6,1 milioane lei. Suma reprezenta un avans,  deși scrisoarea de garanție era una fictivă.

La o simplă verificare pe site-ul ASF s-ar fi observat că firma SPI Smart Investments nu există în baza de date și nu este autorizată pentru a desfășura activități de intermedieri în asigurări.

Presupusa scrisoare de garanție era de fapt o hârtie falsificată de Francisc Iulian Raduly, fost pușcăriaș, în numele unei companii de asigurări din Irlanda. Obligația legală a Apavital era de a să verifica autenticitatea și valabilitatea scrisorii de garanție înainte de a face plata către firma Casrep.

Escrocheria a fost descoperită de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care a solicitat explicații și documente. Obligația lui Doruș și a companiei Apavital era de a solicita firmei Casrep returnarea banilor încasați ca avans. Acest lucru nu s-a întâmplat.

Ministerul a aplicat companiei Apavital o penalitate de 10% din valoarea contractului de finanțare, respectiv 6.602.435 lei.

Ministerul a sesizat DNA și DLAF în acest caz considerând că este un caz de fraudare a bugetului UE.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top