Connect with us

Creştinii ortodocşi o prăznuiesc astăzi pe SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA, ocrotitoarea MOLDOVEI

Iasi

Creştinii ortodocşi o prăznuiesc astăzi pe SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA, ocrotitoarea MOLDOVEI

Oamenii veniți din toate colțurile țării nu contenesc să se roage la racla cu moaștele Sfintei Parascheva și sunt convinși că astfel vor fi ajutați să rămână sănătoși.

Anul acesta, numărul pelerinilor nu a fost la fel de mare ca altă dată, când oamenii stăteau la coadă chiar și 24 de ore până să ajungă la racla sfântă.

Zeci de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei oficiază Sfânta Liturghie. În timpul dimineţii credincioșii asistă la slujba Liturghiei care va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, împreună cu numeroşi ierarhi din ţară şi străinătate.

Miile de credincioşi continuă să treacă să se roage la racla cu moaştele, iar în tot acest timp, în bucătării, gospodinele muncesc să le pregătească pelerinilor clasicele sarmale, oferite de data aceasta în caserole.

Sfânta Parascheva este una dintre cele îndrăgite sfinte creștine și este sărbătorită în data de 14 octombrie. Racla cu moștele Sfintei Parascheva aflată la Catedrala Mitropolitană din Iași este motivul pentru care foarte mulți pelerini merg în acest oraș în fiecare an.

Cine a fost Sfânta Parascheva

Deși Sfânta Parascheva este o sfântă îndrăgităde mulți credincioși, informaţiile istorice despre viaţa sfintei sunt, astfel, puţine şi târzii faţă de perioada în care a trăit. Prima biografie a fost tradusă în limba română în timpul secolului al XVI-lea, fiind cunoscută sub numele de Codex Sturzanus, în cadrul căreia cuvioasa apare sub numele de Sf. Petka, după cum era numită în rândul sârbilor şi al bulgarilor, dar şi ca Sf. Vineri, apelativ foarte folosit de poporul român.

Parascheva a trăit în secolul al XI-lea, fiind născută la Epivat- azi Selimpaşa, în Turcia– într-o familie de oameni înstăriţi. Mergând regulat la biserică, copila Parascheva avea să fie tot mai impresionată de predicile preoţilor şi, mai ales, de textul Evangheliei.

Mărturiile târzii despre viaţa sfintei au consemnat faptul că pe când avea în jur de 10 ani, Parascheva a auzit citindu-se în biserică din Evanghelia după Marcu, iar versetul „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie” a impresionat-o într-atât de mult încât a împărţit săracilor toate hainele pe care le purta – astfel de gesturi deveniseră o obişnuinţă pentru Parascheva, contrar opiniilor părinţilor ei.

După ce i-au murit părinţii, toată partea de avere care i se cuvenea a dăruit-o nevoiaşi lor, alegând calea monahismului şi retragerea din lume.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top