fbpx
Connect with us

Cu un palmares semnificativ de dosare penale, Mihai CHIRICA și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat la Primăria Iași

20230901 201724 scaled - News Moldova

Iasi

Cu un palmares semnificativ de dosare penale, Mihai CHIRICA și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat la Primăria Iași


Mihai Chirica a anunțat că va candida pentru un nou mandat la Primăria Iași, în ciuda faptului că este trimis în judecată de DNA în două dosare de corupție și este anchetat în alte două cazuri de DIICOT

Acesta a susținut că nu a fost condamnat de o instanță și că nu există motive să nu candideze.

”Intrăm în an electoral. Fiesta! Va fi un an greu. Bătălia va fi pe viaţă şi pe moarte, pentru că se vor utiliza metode neortodoxe, dar noi suntem pregătiţi, antrenaţi, şi cred că avem această alură a câştigătorilor şi ştim să abordăm lucrurile.

În proporţie de 99,9% voi candida din partea aceleiaşi formaţiuni şi cu acelaşi succes”, a precizat Mihai Chirica.

Un rezumat al dosarelor penale care îl vizează pe Mihai Chirica
Dosarul “Skoda” îi implică, pe lângă primarul Chirica, și pe fostul primar Gheorghe Nichita, fostul director tehnic al Primăriei, Dumitru Tomorug, fostul șef al Serviciului Juridic din Palatul Roznovanu, Doina Florescu, care acum este consilier personal al primarului, și Costică Chișcă, fostul șef al Serviciului Administrativ al municipalității.
În dosarul menționat, aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu în legătură cu achiziționarea de către Primărie a patru autoturisme Skoda în 2013, în ciuda restricțiilor bugetare din acea perioadă.
Această acțiune ar fi cauzat un prejudiciu de jumătate de milion de lei, însă municipalitatea nu a acceptat acest prejudiciu și nu a devenit parte civilă în proces.
Având în vedere că faptele s-au întâmplat până la începutul lui 2014, termenul de prescriere pentru abuzul în serviciu s-a încheiat, ceea ce înseamnă că primarul ar putea scăpa de dosarul “Skoda”.
Anul 2022 a adus un control judiciar pentru Mihai Chirica în două dosare: “Flux” și “Veranda”
În februarie 2022, DNA l-a plasat sub control judiciar pentru 60 de zile în dosarul “Flux“, în care era cercetat pentru încălcarea legii în procedura de atestare a construcției și extinderii unui imobil din municipiul Iași.
Ulterior, în decembrie, procurorii DIICOT l-au audiat ca suspect în dosarul “Veranda“, pentru eliberarea unor documente privind autorizarea construcției, edificarea, tranzacționarea și intabularea unui imobil din municipiul Iași.
De asemenea, Mihai Chirica a fost judecat pentru “complicitate la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit și fals intelectual în formă continuată (două acte materiale)” în dosarul “Flux”.
În acest dosar au fost implicate și alte persoane precum fostul viceprimar Gabriel Harabagiu și arhitectul șef al municipiului Iași, Anca Nora Brândușescu.
De asemenea, registratorul din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași și omul de afaceri Tudor Cheșcu, administrator al SC FLUX SRL, sunt cercetați pentru complicitate la fals intelectual și complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu.
Dosarul “Asimionesei-Zoiosu”, deschis în 2021, are la bază acuzația că Mihai Chirica ar fi omis să sesizeze parchetul cu privire la încălcarea legii în cazul unui contract de asociere al municipalității din Iași.
Acest caz investighează trei investiții imobiliare suspecte realizate prin intermediul Primăriei, inclusiv construirea unei pensiuni pe un teren în Sărărie, care inițial trebuia să fie destinat unei pensiuni, dar s-a construit un bloc în loc.
În urma audierilor, Mihai Chirica și alți doi funcționari au fost inculpați pentru abuz în serviciu.
În decembrie 2022, primăria condusă de Chirica a fost vizitată atât de procurorii DNA, care au investigat cazul “Vixen’s“, cât și de procurorii DIICOT, care au investigat dosarul “Veranda“.
Procurorii DNA au căutat documente trucate care să justifice transformarea a două case într-un bloc cu 18 apartamente în zona Moara de Vânt.
De asemenea, procurorii DIICOT au audiat 23 de persoane, inclusiv pe Mihai Chirica, care a fost chemat ca suspect în dosarul “Veranda”.
În iunie 2023, Mihai Chirica a fost din nou chemat la sediul DIICOT Iași într-un dosar care se concentrează pe afaceri imobiliare.
Este important de menționat că dosarele sunt în diverse stadii de investigație și judecată, iar rezultatele finale vor fi determinate în instanță.

News Moldova îți recomandă și ...   Un notar din Iași încearcă să scape de datorii de 1 milion de lei invocând falsificarea semnăturii


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top