fbpx
Connect with us

Dan NIŢĂ, primarul comunei MIROSLAVA, Iaşi: “Ar trebui să existe mai multă COOPERARE între PRIMĂRIA sau unitatea administrativă locală şi MINISTERE”

Agenda Primarului

Dan NIŢĂ, primarul comunei MIROSLAVA, Iaşi: “Ar trebui să existe mai multă COOPERARE între PRIMĂRIA sau unitatea administrativă locală şi MINISTERE”


Principalele subiecte abordate

Invitat în cadrul emisiunii Agenda Primarului, difuzată miercuri, 27 octombrie, de News Moldova, Dan Niţă, primarul comunei Miroslava, judeţul Iaşi, printre altele, a oferit detalii despre modul în care se resimt criza sanitară declanşată de pandemia de COVID-19 şi, deopotrivă, criza politică la nivelul comunităţilor locale, a subliniat importanţa susţinerii primarilor de către autorităţile guvernamentale în ceea ce priveşte derularea proiectelor şi s-a pronunţat asupra oportunităţii investiţiilor, în contextul în care unele zone ale ţării se depopulează.

 

Impactul crizei sanitare şi al celei politice asupra comunei Miroslava, respectiv asupra altor comunităţi locale

Prima dintre temele abordate în cadrul emisiunii a fost aceea a manierei în care comuna Miroslava a resimţit tensiunile venite din două părţi, şi anume, din partea sectorului sanitar, suprasolicitat de cazurile atribuite celui de-al IV-lea val al pandemiei, respectiv din partea politicienilor de la nivel central.

Relevante în acest caz sunt observaţiile primarului Dan Niţă, acesta făcând trimitere, în virtutea relaţiei de colegialitate cu alţi primari, şi la modul în care au fost impactate alte unităţi administrativ-teritoriale de factorii anterior menţionaţi:

“Vedeţi dumneavoastră, pandemia a venit la sfârşitul unei perioade de întocmire şi depunere a proiectelor, a dezvoltării fiecărei comune, de fapt, că a fost perioada 2019, 2020, 2021.Din punctul meu de vedere, nu a afectat atât de mult mersul înainte sau mersul bun înainte al comunităţii, dar la nivel regional sau la nivel naţional, din discuţiile pe care le-am avut cu primarii, colegii mei primari, unii chiar au suferit din acest punct de vedere iar criza politică care s-a declanşat în ultima perioadă de timp, cred că ne afectează pe toţi şi nu ştiu cum o să ieşim din această criză, dar sperăm să se rezolve cât mai rapid posibil, lucrurile să intre în normal şi să ne continuăm activitatea, pentru că noi, ca oameni politici locali, cam suferim din toate punctele de vedere, mai ales din punct de vedere financiar.” [min.02:34 – 03:43]

News Moldova îți recomandă și ...   A fost DESTRUCTURATĂ, de la Iași, cea mai mare rețea românească de anabolizante ilegale. Aproximativ un milion de doze au fost CONFISCATE

Apel pentru sprijinirea primarilor de către autorităţile guvernamentale, în privinţa acoperirii cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor

Rămânând în acest registru, edilul comunei Miroslava a evidenţiat faptul că multe administraţii publice locale întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte cheltuielile neeligibile care compun costul unei investiţii.

Spre exemplu, un astfel de obstacol intervine în cazul scumpirii materialelor de construcţii, ceea ce, pentru un proiect aflat în faza de execuţie, reprezintă o problemă serioasă ce se impune a fi depăşită printr-un nou aport financiar.

O astfel de situaţie a traversat şi primarul Dan Niţă, acesta specificând că fost făcut apel la un împrumut bancar pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile.

Tocmai la acest capitol semnalează edilul comunei Miroslava că primarii ar trebui sprijiniţi de către autorităţile guvernamentale.

Necesitatea unei colaborări între primari şi ministere

„Nici măcar nu ştiu cui să mă adresez şi ăsta e un lucru grav”

De asemenea, Dan Niţă a menţionat că, dat fiind faptul că există o problemă semnificativă în ceea ce priveşte momentul decontării investiţiilor, se impune o colaborare între primari şi ministere, însă lipsa unui personal care să fie deschis problemelor edililor reprezintă un impediment în soluţionarea acestora.

News Moldova îți recomandă și ...   Deputatul PSD de Iași Marius OSTAFICIUC: "USR e departe de a fi o instanță morală în politica românească!"

Ilustrative sunt următoarele aserţiuni ale primarului Dan Niţă:

“Acum, vedeţi dumneavoastră, că şi proiectele care sunt în derulare sau finanţările care vin de la Guvern, nu vin plăţile atunci când trebuie.Intrăm într-o contradicţie cu partenerii noştri care sunt constructori, care vin la noi şi au câştigat o licitaţie.Unii dintre ei se comportă mai dur, prin blocare de conturi şi alte probleme de acest gen.

Cred eu că ar trebui să fie mai multă înţelegere, mai multă cooperare între primăria sau unitatea administrativă locală şi ministerele sau…dar, de obicei, ministerele…De exemplu, dacă înainte, acum 5-6, 10 ani, puteam să …mă duceam la un minister şi discutam, aveam doi oameni, cel puţin doi oameni cu care puteam să discut, la ora actuală nu găsesc unul.Nici măcar nu ştiu cui să mă adresez şi ăsta este un lucru grav.” [min.07:45 – 08:49]

Bucuria regăsirii unui proiect pe lista de sinteză a CNI, o iluzie…

S-a constatat, din cele ce reies din afirmaţiile primarului comunei Miroslava, o dificultate în accesarea fondurilor pentru proiectele depuse la Compania Naţională de Investiţii, gestionată de Ministerul Dezvoltării.

News Moldova îți recomandă și ...   Deputatul PNL Alexandru MURARU, prezent la Forumul Economic Regional "Moldova - Priorități Investiționale în 2023"

Despre întârzierea cu care sunt aprobate proiectele, Dan Niţă a vorbit în contextul în care are 11 proiecte la CNI, acestea regăsindu-se pe lista de sinteză:

“Lista de sinteză este un document sau o hârtie unde se scrie fiecare.Care vrea, spune…Omu-i mulţumit, <<Sunt trecut pe lista de sinteză>>, adică stai până când îţi vine tot…când îţi vine rândul şi nu cred eu că este corect.” [min.09:21 – 09:36]

Oportunitatea investiţiilor în zonele depopulate

În cele din urmă, în contextul unei discuţii despre depopularea unor zone (în mod specific, este vorba despre localităţile rurale aflate în apropierea judeţului Botoşani), primarul Dan Niţă a vorbit despre oportunitatea investiţiilor în zonele respective.

Astfel, dat fiind exodul locuitorilor şi trendul în creştere al emigraţiei dintr-o anumită aşezare, nu ar trebui să se facă investiţii majore în acel loc, în speranţa că peste câţiva ani situaţia se va îmbunătăţi.

Motivul este dat de faptul că emigraţia locuitorilor, coroborată cu lipsa acută de oportunităţi de angajare şi de condiţii ale unui trai confortabil, ar face ca respectiva investiţie să fie în zadar iar fondurile se vor fi cheltuit deja.

Aşadar, primarul comunei Miroslava a vorbit despre importanţa prioritizării investiţiilor şi despre cercetarea oportunităţii acestora.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Agenda Primarului

Revista economică Moldova Invest, nr.3

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top