fbpx
Connect with us

Dan NIŢĂ, primarul comunei MIROSLAVA, Iaşi: “Toate ŞCOLILE sunt NOI, aproape noi, adică le-am MODERNIZAT pe alea vechi din TEMELIE şi până la ACOPERIŞ”

Agenda Primarului

Dan NIŢĂ, primarul comunei MIROSLAVA, Iaşi: “Toate ŞCOLILE sunt NOI, aproape noi, adică le-am MODERNIZAT pe alea vechi din TEMELIE şi până la ACOPERIŞ”


Principalele subiecte abordate

Invitat în cadrul emisiunii Agenda Primarului, difuzată miercuri, 27 octombrie, de News Moldova, Dan Niţă, primarul comunei Miroslava, judeţul Iaşi, a relatat provocările de natură sociologică pe care le implică înscrierea doar a aproximativ unei treimi din copiii comunei Miroslava la unităţile de învăţământ ale comunei, a specificat faptul că modernizarea şcolilor a reprezentat o prioritate a administraţiei publice locale, respectiv a detaliat modul în care se reflectă în realitate intrarea într-un con de umbră a învăţământului profesional.

Modernizarea infrastructurii educaţionale, prioritate a administraţiei publice locale

Accentul pus pe modernizarea infrastructurii educaţionale, respectiv cercetarea cauzelor care îi împing pe mulţi dintre părinţi să îşi înscrie copiii la alte unităţi de învăţământ in afara comunei Miroslava sunt temele ce reies din următoarea declaraţie a primarului Dan Niţă:

“Ca proiect principal, am avut prioritar în perioada asta şi modernizarea tuturor şcolilor din comună, pe care le-am făcut, toate şcolile sunt noi, aproape noi, adică le-am modernizat pe alea vechi din temelie şi până la acoperiş.

Aşteptăm din partea Ministerului Educaţiei să trimită cadre competente, să trimită oameni care, într-adevăr, să înveţe copiii.

Avem un număr destul de mare de copii în şcolile noastre.Cu tot cu liceul, avem în jur de 1700 dar, curios, în comună sunt 6000 de copii.Unde se duc ceilalţi copii, pe unde învaţă, acum facem un studiu sociologic să vedem care-i situaţia reală, clară în comuna Miroslava.” [min.31:15 – 32:09]

News Moldova îți recomandă și ...   Mesajul Grupului de Acțiune Locală POIANA VLĂDICĂI, județul Iași, transmis cu ocazia Sărbătorilor Pascale

Viceprimarul Lisoschi Mihăiţă-Costel, despre modernizarea Şcolii Gimnaziale “Colonel Constantin Langa” – “O investiţie care era necesară”

Particularizând, viceprimarul Lisoschi Mihăiţă-Costel, de asemenea intervievat de către jurnalistul News Moldova Cezar Filip, a făcut trimitere la proiectul de modernizare a Şcolii Gimnaziale “Colonel Constantin Langa”:

“Este vorba de Şcoala Gimnazială <<Constantin Langa>>, construcţie nouă, construcţie mare, care o să grupeze elevii dimineaţa la cursuri.O investiţie care era necesară, pentru că cea mai importantă resursă a unei ţări sunt copiii şi, dacă nu avem grijă de educaţia lor, nu o să avem prea multe şanse în viitor.” [min.51:31 – 51:57]

News Moldova îți recomandă și ...   Abuz incredibil al Parchetului Câmpulung Moldovenesc sau incompetența a 48 de procurori în speța omului de afaceri Lucian ZLATE?!?

Critică asupra politicilor educaţionale, ce au determinat lăsarea într-un con de umbră a învăţământului profesional

Inevitabil, tema situaţiei infrastructurii educaţionale a determinat şi abordarea subiectului şcolilor profesionale care, lăsate într-un con de umbră, nu mai pot reprezenta centre de valorificare a potenţialului unor elevi ce nu înregistrează performanţe pe filiera teoretică, dar care pot să facă dovada unor abilităţi indispensabile unei meserii.

Lipsa unor politici eficiente în sfera învăţământului profesional nu se reflectă doar pe piaţa muncii, care nu mai beneficiază de candidaţi corespunzător pregătiţi pentru ofertele existente din partea operatorilor economici, ci şi în planul personal al acelor elevi care nu îşi găsesc locul în liceele teoretice.

News Moldova îți recomandă și ...   UMF Iaşi îi acordă titlul de Doctor Honoris Causa preşedintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop

Astfel, indivizii în cauză riscă, din cauza gradului redus de adaptare, să devină adulţi ce îşi ratează parcursul profesional potrivit, pe măsura abilităţilor lor reale de ordin practic.

Ulterior, aceştia devin unica alternativă a angajatorilor, în condiţiile în care profesioniştii, cei calificaţi, pleacă din ţară.

Declaraţia primarului Dan Niţă este ilustrativă în acest sens:

“Resursa umană există, dar e vorba şi de calitatea resursei umane, că dacă îţi rămâne aici, în ţară, numai cel care habar n-are, nu ştie nici carte, nu ştie nicio meserie, ce să faci cu el?!Unde poţi să-l pui?!Şi uitaţi-vă ce se întâmplă – oamenii buni sau oamenii care ştiu câte ceva au plecat din ţară.Au rămas foarte puţini care mai…Chiar era o discuţie că nu mai găseşti un matriţer, nu mai găseşti un strungar.Au dispărut meseriile! [min.24:49 – 25:14]


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Agenda Primarului

Revista economică Moldova Invest, nr.3

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top