fbpx
Connect with us

DAROCONSTRUCT SRL, firma controversatului om de afaceri GIANI CANSCHI, dă lovitura la începutul anului! Peste 330.000.000 de lei din contracte din bani publici într-o lună!

DAROCONSTRUCT SRL, firma controversatului om de afaceri GIANI CANSCHI, dă lovitura la începutul anului! Peste 330.000.000 de lei din contracte din bani publici într-o lună! - News Moldova

Iasi

DAROCONSTRUCT SRL, firma controversatului om de afaceri GIANI CANSCHI, dă lovitura la începutul anului! Peste 330.000.000 de lei din contracte din bani publici într-o lună!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Practic, de la începutul anului în curs, firma lui Giani Canschi a încheiat 5 contracte atribuite în urma unor licitații în valoare de peste 330.000.000 de lei. Astfel, valoarea totală a contractelor dintr-o singură lună depășește cu mult cifra de afaceri din 2022, cel mai profitabil an din istoria firmei

DAROCONSTRUCT SRL a fost înființată în 2005 de omul de afaceri ieșean GIANI CANSCHI. Obiectul de activitate al firmei constă în  lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Sediul social companiei de construcții se află pe Strada Aurel Vlaicu, Nr. 76A, în municipiul Iași. Giani Canschi deține 99.49 % din DAROCONSTRUCT SRL, administrator este Nicoleta Fedoreac. În 2022, firma a avut o cifră de afaceri de 131.657.061 de lei și 241 de angajați.

În doar 4 ani, cifra de afaceri a DAROCONSTRUCT SRL a crescut de 18 ORI!

Până în 2016, cifra de afaceri a DAROCONSTRUCT SRL a fost de circa 3-4 milioane de lei anual. În 2016, cifra de afaceri ajunge la 7.378.393 de lei, pentru a crește vertiginos în patru ani, ajungând la 131.657.061 de lei în 2022. Boomul economic al firmei se declanșează  odată cu începutul unui lung șir de contracte de zeci de milioane de lei din bani publici.

DAROCONSTRUCT SRL, firma controversatului om de afaceri GIANI CANSCHI, dă lovitura la începutul anului! Peste 330.000.000 de lei din contracte din bani publici într-o lună! - News Moldova

Într-un adevărat tur de forță, DAROCONSTRUCT SRL a încheiat, de la începutul lui ianuarie 2024, contracte, în urma unor licitații din bani publici de 333.004.031 de lei. În două dintre contracte, DAROCONSTRUCT este în asociere cu alte firme, în trei contracte firma este singurul executant

Pe 10.01.2024, DAROCONSTRUCT SRL  a încheiat, în urma unei licitații, un contract cu  41.997.000 de lei pentru reabilitarea termică a 10 blocuri de locuințe din orașul Podu Iloaei, județul Iași. Durata contractului este de 13 luni.

Pe 19.01.2024, asocierea DAROCONSTRUCT SRL-Rutador a încheiat cu CJ Iași un contract de 128.964.473,61 de lei  lucrărilor în cadrul obiectivului de investiție ” REGIUNEA NORD – EST – AXA RUTIERĂ STRATEGICĂ 1: IAȘI-SUCEAVA”. Asocierii de firme DAROCONSTRUCT SRL-Rutador i-a fost atribuit, prin licitație,  Lotul 3, adică lucrările de modernizarea a DJ 281 de la Belcești – Ceplenița – DN 28B și Modernizarea DJ 281 de la DN 28B – Scobinți – Lespezi în lungime de 40,610 km. Durata contractului este de 24 de luni.

Un alt contract important a fost încheiat de DAROCONSTRUCT SRL pe 29.01.2024. Este vorba de Reabilitarea și modernizarea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria din Iași. Valoarea contractului este de 108.183.618,29 de lei. Durata contractului este de 48 de luni.

Asocierii SC LEGAL LIRA CONSTRUCT SRL / DAROCONSTRUCT / CONSTRUCȚII RMI i-a fost atribuit prin licitație contractul  de construire a sistemului de canalizare și alimentare cu apă în localitățile Brătila și Drăgugești, Comuna Helegiu, Județul Bacău. Valoarea contrctului este de 26.881.940 de lei. Durata contractului este de 30 de luni.

DAROCONSTRUCT, în calitate de ofertant unic, câștigător al licitației organizate de  COMUNA POPEȘTI, a încheiat, pe 01.02.2024, un contract de 26.977.000 pentru extinderea sistemului de canalizare și alimentare cu apă. Durata contractului este de 24 de luni.

Giani CANSCHI și-a făcut intrarea în lumea afacerilor cu o fabrică de paste, care a eșuat. Omul de afaceri a fost denunțătorul principal în dosarul procurorului de la Iași, Emilian Eva. De asemenea, Canschi a fost implicat într-un dosar de evaziune fiscală, dar procurorii nu au probat vinovăția acestuia

Giani Canschi a debutat în lumea afacerilor cu intenția de a deveni cel mai mare producător național de paste. În prima fază, afacerea „Pastele Giani” părea promițătoare,  ulterior s-a confruntat cu vânzări mult sub așteptări. Cu toate acestea, a decis să-și schimbe direcția și să se orienteze către industria construcțiilor. Pe lângă  aceasta, Canschi a achiziționat terenuri pentru vânătoare. În prezent, Giani Canschi are în proprietate mii de hectare de păduri și câmpuri dedicate exclusiv vânătorii.

Averea considerabilă a lui Giani Canschi, a fost pusă sub sechestru, în 2017, în urma unei decizii  a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism . Acuzațiile de evaziune fiscală se refereau la faptul că Giani Canschi ar fi prejudiciat bugetul statului prin înregistrarea unor facturi fictive furnizate de un grup de persoane din județul Iași. Prin intermediul acestor cheltuieli fictive, Giani Canschi pare ar fi redus masa impozabilă, provocând un prejudiciu bugetului statului prin neplata corespunzătoare a impozitului pe profit și a TVA.

Giani Canschi a avut calitatea de denunțător principal în dosarul procurorului Emilian Eva. Acesta i-a dat procurorului suma 25.000 de dolari cu titlu de împrumut. „Am privit această acțiune ca un plasament financiar. Emilian Eva mi-a spus că, dacă tablourile nu îmi plac și am nevoie de bani, acestea se pot vinde ușor.(…) După câteva luni i-am spus lui Emilian Eva că vreau banii înapoi, solicitându-i să vândă tablourile pentru a-mi recupera suma pe care i-am dat-o. Am avut o discuție cu Emilian Eva și pentru că i-am dat o sumă de bani pe care urma să o primesc înapoi am zis că a fost un împrumut”, declara în fața instanței Canschi, prieten cu procurororul Emilian Eva, cu care a fost și coleg de liceu.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top