fbpx
Connect with us

De ce se decredibilizează presa? Studiu de caz: pretinsul ziarist Gabriel GACHI

De ce se decredibilizează presa? Studiu de caz: pretinsul ziarist Gabriel GACHI - News Moldova

Iasi

De ce se decredibilizează presa? Studiu de caz: pretinsul ziarist Gabriel GACHI

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Așa cum în mediul politic există „uscături”, ele nu lipsesc nici din administrația publică, mediul privat, justiție și iată, nici din mass-media

A generaliza, de cele mai multe ori este o greșeală demonstrată.

Nu putem afirma fără să greșim că sănătatea din România este reprezentată de medici incompetenți, pentru că cei buni fie au plecat din țară fie au ieșit la pensie, iar cei rămași sunt prea tineri și neexperimentați sau pur și simpli prea slabi pentru a face față evaluărilor din țările Europei Centrale sau de Vest.

În mod similar nu putem judeca justiția din România după procurorul „Portocală” de la DNA Ploiești, întregul mediu politic și administrativ după cazurile de corupție dovedite, multe fiind achitări și evident nici mass-media după cazuri precum cel al jurnalistului de investigații Gabriel GACHI de la Iași.De ce se decredibilizează presa? Studiu de caz: pretinsul ziarist Gabriel GACHI - News Moldova

Pentru că presa din România este tot mai criticată de publicul larg, am ales, fără să ne facă plăcere, să analizăm cazul acestui așa-zis jurnalist, de numele căruia s-au legat de-a lungul timpului o serie de scandaluri, din păcate nu lipsite de fundament.

De la evacuare din apartamentul Primăriei Iași … la conducere repetată sub influența băuturilor alcoolice și condamnare penală … comportament huliganic … până la acuzații de șantaj a oamenilor de afaceri din Iași

Există din păcate și astfel de personaje care nu fac cinste presei din România. Persoane care, la o vârstă de acum respectabilă, nu fac cinste nici măcar propriilor copii, cu atât mai puțin comunității din care fac parte sau meseriei pe care pretind că o practică. Acesta este și cazul ziaristului de Iași, Gabriel GACHI.

Rău platnic în raporturile cu Primăria Iași, un antimodel social confruntat în repetate rânduri de Poliția ieșeană, acuzat de mediul de afaceri că a pretins sume considerabile de bani pentru „liniște”, executant politic pentru USR Iași care îi asigură existența.

Toate aceste atribute fac imperioasă retragerea așa-zisului ziarist Gabriel Gachi din mass-media.

De ce se decredibilizează presa? Studiu de caz: pretinsul ziarist Gabriel GACHI - News Moldova

Ura personală îi dictează activitatea profesională

Subiectivismul ziaristului Gabriel Gachi s-a declanșat cu mulți ani în urmă dintr-un proces cu Primăria Iași care l-a executat pentru neplata chiriei. Nereușind să se susțină economic, Gachi a apelat la clemența Primarului de Iași la începutul anilor 2000 pentru a primi ca și caz social un apartament în care să trăiască în zona Tătărași.

Clemența primarului s-a dovedit o greșeală. Gachi a uitat cu timpul că stă în chirie, ajungând să se creadă proprietar pe apartament. Neachitând chiria, primăria l-a executat.

Printr-o sentință civilă nr 4268 / 1.03.2011, Primăria Iași a obținut evacuarea lui Gachi din apartament. Conflictul însă nu s-a încheiat!

De ce se decredibilizează presa? Studiu de caz: pretinsul ziarist Gabriel GACHI - News Moldova

Pe 17 mai 2019, municipiul Iași l-a dat în judecată pe Gabriel Dumitru Gachi, pe soția acestuia, dar și pe cei doi copii ai săi. Edilii au cerut instanței să constate nulitatea absolută a contractului de închiriere din 2013, încheiat între Municipiul Iași, în calitate de locator, și Gabriel Dumitru Gachi, în calitate de locatar, potrivit portalului 7est.ro

De ce se decredibilizează presa? Studiu de caz: pretinsul ziarist Gabriel GACHI - News Moldova

Un comportament deviant. Condamnat luna aceasta la 1 an și jumătate de închisoare

De ce se decredibilizează presa? Studiu de caz: pretinsul ziarist Gabriel GACHI - News Moldova

Consumul de alcool o problemă majoră. Luna aceasta, noiembrie 2022, Gachi a primit și o condamnare de 1 an și șase luni de închisoare. La un control de rutină al poliției rutiere a fost depistat având o alcoolemie de 0,48 mg/l alcool pur în aerul respirat. Gabriel Gachi a fost dus de către polițiști pentru prelevarea de probe de sânge. Alcoolemia rezultată a fost și mai mare.

În urmă cu câțiva ani a mai avut conflicte cu lucrătorii de poliție din Iași pe care i-a amenințat că îi distruge în ziarul lui online, Reporteris.ro

De ce se decredibilizează presa? Studiu de caz: pretinsul ziarist Gabriel GACHI - News Moldova

Pe 14 ianuarie 2017, în jurul orei 12:00, maşina lui Gabriel Gachi, un Ford Kuga, staţiona ilegal şi bloca o cale de acces de pe esplanada Oancea. Un echipaj de la Serviciul Rutier al Poliţiei Locale, care patrula prin zonă, i-a făcut semn să elibereze calea de acces, dar în loc să se conformeze, Gachi a preferat să treacă la ameninţări la adresa oamenilor legii.

„Nu ştiţi voi cine sunt eu, cum vă permiteţi voi să mă legitimaţi pe mine? Vă distrug dacă vă atingeţi de mine! Eu am un ziar”, a urlat Gabriel Gachi la poliţişti, conform unor relatări ale martorilor. După tot acest circ stradal, poliţiştii locali l-au condus la Secţia 4 Poliţie, potrivit portalului bzi.ro

Comportament și atitudine de „intelectual” …

 

Acuzații de șantaj formulate de dezvoltatorii imobiliari din Iași la adresa ziaristului Gachi

Daniel Niculita, unul dintre dezvoltatorii imobiliari din Iași sustine că din momentul în care a refuzat să-i mai dea bani la negru către patronul publicatiei ReporterIS, dl Gachi a început să scrie „anchete” despre activitatea acestuia. Omul de afaceri ieșean a indicat că în schimbul celor 1.500 lei pe luna, Gabriel Gachi nu a eliberat nicio chitanta catre beneficiar.

Totalul încasărilor la negru susține Niculiță că se ridică la 36.000 RON pentru care, pe parcursul a 2 ani de zile nu a primit nici o chitanță.

Au fost prezentate date false prin care sa se creeze o imagine urata in cazul acestui proiect (imobilul din strada Moldovei 30). S-au dat autorizatii in trei randuri din partea institutiilor abilitate pentru locatia respectiva si nu se poate sa fie ceva in neregula. Datele false sunt prezentate de la el din burta (Gabriel Gachi – n.r.) tocmai sa ne creeze o imagine proasta. Cat timp blocul a fost in constructie si ii plateam 15 milioane pe luna, totul a fost in regula. Dupa ce am terminat constructia, nu am mai dat niciun ban, iar de atunci au inceput cu articolele denigratoare in ReporterIS. Intentionez sa il dau in judecata pe Gabriel Gachi pentru ca a scris minciuni, nu numai despre acest bloc, ci si despre alte cladiri, asa cum s-a intamplat si cu proiectul din CUG. Sunt foarte multe articole de acest gen cu informatii false. Probabil are ceva personal cu mine si cu cei care construiesc, iar astfel vrea sa scoata foloase materiale„, a declarat dezvoltatorul imobiliar Daniel Niculita.

Dosare în instanță pentru șantaj

Printre dezvoltatorii aflați în situații asemănătoare se numară Cristinel Bolobiță, care a povestit la randul său că a platit câte 1.000 lei lunar către Gabriel Gachi fără să primească factură și chitanță, asta în urma „șantajului” exercitat timp de aproape doi ani de zile și în care s-au adunat 24.000.

În situații asemănătoare se găsesc și alți oameni de afaceri din Iași: Dumitru Plugaru, Vasile Filip sau diversi investitori din zona Copou care sunt prezentati intr-o lumina denigratoare in publicatia ReporterIS.

Conform surselor, anul trecut a fost deja depusa o plangere penală împotriva lui Gabriel Gachi.

Credibilitatea, bonitatea morală și profesionalismul sunt singurele recomandări ale unui jurnalist sau vector de opinie

Ele se verifică și prin evaluarea aspectelor pozitive ale activității jurnalistice. Este adevărat, abuzuri sau ilegalități se produc și trebuie taxate ca atare, dar oare, nu se mai întâmplă nimic bun în societatea românească??

În administrație, în educație, în sănătate nu există aspecte pozitive? Sigur că există, dar când ura, subiectivismul și materialismul ajung să dicteze în viața și conduita profesională, atunci cititorii sau urmăritorii ar trebui să cunoască justa valoare a acestor personaje și să își păstreze o doză de scepticism referitor la mesajele propagate de acești așa-ziși ziariști sau vectori de opinie.

Societatea românească are o nevoie profundă de modele pozitive și oameni de caracter, indiferent de domeniul la care dorim să ne referim. Atât timp cât va exista o concentrare excesivă asupra excepțiilor de ordin negativ din societatea noastră și vom discuta zi și noapte doar despre aspectele negative din viața noastră socială, evident că gradul de încredere și motivare în rândul atât al cetățenilor cât și al autorităților va fi extrem de redus.

De ce se decredibilizează presa? Studiu de caz: pretinsul ziarist Gabriel GACHI - News Moldova

Excesele unor personaje insalubre trebuie condamnate public, indiferent că discutăm despre jurnalistul „colonel” Robert Turcescu sau despre ziariști locali cu practici deviante

„Nu mai puteam să vin discutând de OFIȚERUL ACOPERIT care candidează la președinție, eu să mă știu așa cum mă știam. Eram un fariseu, eram în fața voastră un nimeni, un ins care își mințea telespectatorii care credeau în el, vă mințeam pe voi. De aia am decis să mă eliberez. Eu le-am pus acolo, eu le-am urcat pe blogul meu, eu am scris textul acela.

Nu e nimic altceva în spate. Sunt dispus oricând voi fi chemat de organele de anchetă și de cele judecătorești să arăt aceste documente și să spun adevărul sau ce știu eu despre aceste lucruri și adevărul în legătură cu ele. Nu am trăit o bucurie mai mare, o eliberare mai mare, o sărbătoare mai mare. Nu am auzit lucruri mai frumoase în sufletul meu decât azi după ce m-am eliberat de povara asta”, mărturisea Robert Turcescu, la B1 în 2014.
De ce se decredibilizează presa? Studiu de caz: pretinsul ziarist Gabriel GACHI - News Moldova

Asta după ce influența lui a fost una majoră în chiar procesul de alegere a Președintelui României! A mai contat pentru românii această recunoaștere tardivă?

Dar astăzi? S-a uitat totul, pentru că din nou Turcescu, revenit din spectrul politic are păreri jurnalistice?!?

Din păcate aceste cazuri s-au înmulțit în ultimii ani și ele trebuie și vor fi prezentate public ca atare. Altfel, societatea românească atât la nivel național cât și în comunitățile locale nu are șanse reale de însănătoșire și normalitate.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top