fbpx
Connect with us

Decizii judiciare discrepante. Pedeapsa unui IT-ist din Iași după ce și-a comandat droguri din străinătate. Un dealer obișnuit a primit o pedeapsă mai mică

Decizii judiciare discrepante. Pedeapsa unui IT-ist din Iași după ce și-a comandat droguri din străinătate. Un dealer obișnuit a primit o pedeapsă mai mică - News Moldova

Iasi

Decizii judiciare discrepante. Pedeapsa unui IT-ist din Iași după ce și-a comandat droguri din străinătate. Un dealer obișnuit a primit o pedeapsă mai mică

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


În lumea complexă a sistemului judiciar, uneori, aparențele pot înșela, iar deciziile pot părea paradoxale. O astfel de anomalie a fost evidențiată recent în cazul unui IT-ist ieșean, care a primit o condamnare de 6 ani de închisoare pentru o minciună aparent banală, privind o comandă de droguri

În același timp, un dealer de droguri cu experiență, care opera ani de zile în cluburile din Iași, a primit o pedeapsă mult mai mică. Această discrepanță în pedepse aruncă o lumină tulburătoare asupra modului în care sistemul judiciar abordează cazurile de acest gen. Prin analiza detaliată a ambelor situații, vom încerca să înțelegem motivele din spatele acestor decizii aparent contradictorii și să evaluăm corectitudinea lor în raport cu infracțiunile comise.

Rareș Niculescu Oglinzianu, în vârstă de 30 de ani, era angajat ca inginer-programator la Continental. În iunie anul trecut, el a comandat din Ţările de Jos 24,96 grame de mefedronă, un drog asemănător cu ecstasy, plătind 100 de euro. A fost prins de lucrătorii Biroului de Combatere a Criminalității Organizate la locul de muncă. Inițial, a susținut că a comandat un tirbușon, nu droguri, dar ulterior și-a recunoscut fapta, precizând că mai oferea prietenilor droguri gratuit, în diverse ocazii. Tribunalul l-a condamnat la 5 ani de închisoare pentru introducerea în țară de droguri de mare risc și la 4 ani de detenție pentru trafic de droguri de mare risc. Pedepsa totală a fost de 6 ani și 4 luni de detenție.

În apel, avocatul tânărului a criticat sentința, considerând-o „o aplicare mecanică a legii, ignorând particularitățile cazului și aspectele subiective ale infractorului”. Tânărul nu reprezenta un pericol public, era harnic și avea un comportament exemplar în societate. A regretat fapta și a colaborat cu anchetatorii. Avocatul a adus în discuție și cazul unui traficant care a introdus personal în țară aproximativ un kilogram de cocaină, beneficiind de circumstanțe atenuante.

Cu toate acestea, magistrații Curții de Apel au respins apelul, subliniind că tânărul a negat inițial fapta, deci nu se puteau acorda circumstanțe atenuante. Tribunalul a aplicat deja pedepse apropiate de minimul legal. Diferența dintre pedepsele minime pentru cele două infracțiuni reținute în sarcina tânărului și cele aplicate de Tribunal nu era semnificativă.

În contrast, un dealer de droguri obișnuit, Ioan Tănăsucă, a primit o pedeapsă mult mai mică. Timp de șase ani, el a vândut cannabis și ecstasy în cluburile ieșene, notează Ziarul de Iași.

Procurorii au dovedit că deținea și comercializa droguri în cantități mari. Consumator el însuși, Tănăsucă a început să vândă droguri pentru a-și satisface propriul viciu. A respectat însă procedurile, aprovizionându-se de la traficanți din țară. A recunoscut fapta imediat ce a fost prins și a furnizat informații despre alți traficanți. A fost judecat conform unor prevederi mai vechi ale legii, care impuneau pedepse mai reduse. Ca urmare, a primit doar 3 ani de închisoare. Avocatul său a solicitat suspendarea executării pedepsei, iar Tribunalul a respins această cerere, dar sentința nu este definitivă. Tănăsucă mai are posibilitatea unei contestații în fața Curții de Apel, unde ar putea obține suspendarea pedepsei.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top