fbpx
Connect with us

Deputatul Alexandru KOCSIS: Actori politici, cum este Mihai Chirica în special, nu reacționează decât dacă există un interes electoral și o presiune publică

WhatsApp Image 2023 03 23 at 16.22.15 - News Moldova

Iasi

Deputatul Alexandru KOCSIS: Actori politici, cum este Mihai Chirica în special, nu reacționează decât dacă există un interes electoral și o presiune publică


În ediția din 23 martie 2023 a emisiunii MOLDOVA ÎN DIRECT, deputatul Alexandru Cristea-Kocsis a dezbătut un subiect mult-discutat în această perioadă, și anume relocarea elevilor și cadrelor didactice de la Colegiul Pedagogic VASILE LUPU din Iași

 

Elevii Colegiului Național Pedagogic Vasile Lupu din Iași au fost evacuați din instituția de învățământ, din cauza riscului seismic de gradul 1, al clădirii principale.

Practic, este vorba despre 23 de clase (cl. aV-a până la cl. aXII-a)  care au fost relocate în alte două unități de învățământ din municipiul Iași: Seminarul Teologic Ortodox “Sfântul Vasile Cel Mare” și Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”.

Această situație a trezit reacții atât din partea părinților acelor elevi, cât și din mediul politico-administrativ.

Pe acest subiect, am discutat astăzi, 23 martie 2023 cu deputatul Forța Dreptei – Alexandru KOCSIS.

WhatsApp Image 2023 03 23 at 17.19.49 - News Moldova

Acesta a avut o ieșire tranșantă referitor la modul în care a ales să comunice primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, situația actuală de la Colegiul Pedagogic.

Deputatul ne-a explicat că a reacționat și în alte rânduri pe acest subiect, însă primarul Mihai Chirica a ignorat „situația dezastruoasă în care se află din punct de vedere structural clădirea acestui Colegiu”.

Alexandru KOCSIS a descris alegerea făcută de primarul Chirica, de a comunica cu părinții și cadrele didactice prin intermediul unei scrisori deschise, ca fiind de „o impertinență ieșită din comun”.

În timpul dialogului, deputatul a amintit că acești oameni desfășoară un protest în acest sens – de la Colegiul Pedagogic până în fața primăriei.

Totodată, a subliniat că „aceasta este forma în care doresc oamenii să discute: se duc în fața primăriei pentru a discuta cu primarul municipiului Iași și nu vor să primească mesaje impersonale adresate pe o rețea de socializare sau printr-un comunicat de presă sub titulatura de <scrisoare deschisă>”

Deputatul Kocsis a mai menționat că nu î

WhatsApp Image 2023 03 23 at 17.20.00 - News Moldova

nțelege motivul pentru care primarul Mihai Chirica a ales să introducă în cadrul Scrisorii deschise acele „tușe politice cu referire la niște competitori politici”, mai ales că nu există o legătură între părinții, elevii sau cadrele didactice  Colegiului „Vasile Lupu” și conflictele politice ale primarului.

În cadrul acestui dialog, s-a urmărit un scurt fragment din conferința de presă susținută ieri, 22 martie 2023, de către edilul municipiului Iași, unde redactorul-șef al News Moldova, Ion Ștefanovici i-a adresat două întrebări.

Una dintre întrebări a vizat nivelul de degradare în care clădirea a ajuns într-o perioadă îndelungată. Cealaltă întrebare s-a referit la perioada în care s-ar putea întoarce elevii la cursuri în această instituție.

În urma răspunsului dat de edilul Iașului, deputatul Kocsis a concluzionat că: „a fost un răspuns clasic de a spune nimic” și că riscul seismic despre care vorbim nu există din anul 2023, iar încadrarea în clasa 1 de risc seismic este de foarte mulți ani.

Acesta a mai adus în atenție faptul că ultima renovare și consolidare structurală s-a făcut în anul 1967, iar de atunci până în prezent nu s-a mai făcut vreo lucrare.

De-a lungul timpului au apărut suspiciuni: că acolo s-ar pregăti o afacere imobiliară, în pofida faptului că s-ar sacrifica o asemenea unitate de învățământ, cu o tradiție și istorie remarcabilă în urmă.

Alexandru Kocsis a atras atenția că puțini sunt cei care știu că această instituție de învățământ a fost prima școală de dascăli din Principatele Unite și că după modelul acesteia s-au realizat și celelalte școli la vremea respectivă.

 

„Municipiul Iași este foarte bogat, iar bugetul de investiții nici măcar nu a fost cheltuit la final de an.”

Deputatul a afirmat că în urmă cu 2 ani, a avut o discuție cu primarul Mihai Chirica despre această școală. Și la acel moment a dorit să afle exact unde era problema de finanțare, pentru a ști cum poate ajuta să fie rezolvată.

Răspunsul primarului a fost că nu dorește să folosească banii municipiului Iași(10 mil de euro) pentru a renova o școală unde învață 80% din elevii din afara municipiului.

Ulterior, orice alte intervenții legate de această școală au fost sortite eșecului și a rămas fără finanțare pentru renovare și consolidare.

WhatsApp Image 2023 03 23 at 17.20.001 - News Moldova

Alexandru Kocsis a îndemnat prin declarația făcută, să nu se piardă din vedere faptul că „municipiul Iași este foarte bogat, din punct de vedere al bugetului”.

Acesta a mai menționat că din motiv că există o presiune publică asupra edilului Iașului, Mihai Chirica, a ieșit la conferință și a susținut că va „salva” Colegiul Pedagogic. Însă în realitate, este strict o chestiune electorală.

Deputatul Kocsis consideră că aceasta ar trebui să fie o unitate de învățământ care să fie pusă în centrul sistemului educațional din Iași, nu să fie marginalizată din motiv că acolo nu învață elevi ai locuitorilor din Iași.

„Sunt singur că, de data aceasta, clădirea va intra pe un drum al consolidării și renovării, însă nu sunt sigur de faptul că primarul va avea neapărat o contribuție sau va aloca bani din buget, pentru că el nu face aceste lucruri decât atunci când există o presiune publică.” a mai adăugat Alexandru Kocsis.

 

Riscul major: depopularea instituției

Kocsis susține că cel mai mare pericol este ca această clădire să nu fie pusă în circuit în 24 de luni (așa cum a declarat primarul Mihai Chirica), ci procesul să dureze 5-6 ani.

Totodată, aduce în atenție că pe viitor, părinții nu-și vor mai înscrie copiii aici, din motiv că nu există o locație proprie. Iar urmarea logică ar fi că odată ce nu mai sunt elevi, se poate desființa școala.

WhatsApp Image 2023 03 23 at 17.20.01 - News Moldova

Alexandru Kocsis preconizează că dacă din 2025-2026 se va începe anul școlar în această clădire, atunci „colegiul va fi salvat”.

„100% se vor găsi fonduri (..) Actori politici, cum este Mihai Chirica în special, nu reacționează decât dacă există un interes electoral și o presiune publică” a concluzionat deputatul.

Peste 500 dintre elevii colegiului sunt dependenți de cazarea oferită, iar profesorii sunt puși într-o situație delicată, deoarece aceștia trebuie să meargă de la o școală la alta pentru a-și susține orele.

Propunerea făcută de primar este să-i transfere pe toți acești elevi într-o altă locație, la aproape 12 km, lucru care nu ar fi cea mai potrivită alternativă.

Sugestia făcută de deputatul Alexandru Kocsis este amenajarea unei școli modulare în campusul colegiului, pentru ca acești copii să rămână în proximitatea internatului.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top