fbpx
Connect with us

Deputatul Alexandru Kocsis, propunere legislativă pentru sancționarea consiliilor locale care nu adoptă hotărârea privind taxele și impozitele locale

Deputatul Alexandru Kocsis, propunere legislativă pentru sancționarea consiliilor locale care nu adoptă hotărârea privind taxele și impozitele locale - News Moldova

Iasi

Deputatul Alexandru Kocsis, propunere legislativă pentru sancționarea consiliilor locale care nu adoptă hotărârea privind taxele și impozitele locale

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Deputatul Alexandru Kocsis a prezentat o inițiativă legislativă menită să aducă consecințe asupra consiliilor locale care nu adoptă hotărârea privind taxele și impozitele locale în termenul legal prevăzut de lege

Propunerea vizează completarea Articolului 143 din Codul Administrativ, care se referă la „Situațiile de dizolvare a consiliului local”.

Noua prevedere propusă de deputat introduce ca motiv de dizolvare a consiliului local situația în care acesta nu adoptă hotărârea referitoare la taxele și impozitele locale, conform prevederilor din articolul 491 alineatul (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Deputatul Kocsis explică rațiunea din spatele propunerii prin menționarea consecințelor grave ale lipsei adoptării hotărârii în termenul legal. În situația în care un consiliu local nu adoptă hotărârea cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de expirarea exercițiului bugetar, în anul fiscal următor, taxele și impozitele locale sunt indexate la plafonul maxim prevăzut în Codul Fiscal.

Deși consilierii locali sunt cei direct vinovați de această situație, populația localității ajunge să fie cea pedepsită cu majorarea cotelor la nivel maximal. Propunerea legislativă vine în sprijinul cetățenilor, sancționând pasivitatea sau absența aleșilor locali care nu își îndeplinesc atribuțiile în termenul legal.

„Această iniţiativă am depus-o la sugestia domnului Ion Constantinescu, care mi-a relatat un asemenea caz întâmplat în comuna #Rediu în anul 2022. Într-un an de zile, Consiliul Local din Rediu nu a putut adopta o hotărâre privind taxele şi impozitele locale pentru anul următor. S-au lăsat pe ultimele zile ale lui decembrie, când nu au reuşit să aibă cvorum şi să adopte această hotărâre. Iar populaţia din Rediu a suportat consecinţele, taxe locale mărite pentru toţi”, precieaza deputatul.

După documentarea cazului din Rediu, deputatul Kocsis a identificat încă două comune, Oțeleni și Dumești, care în 2022 au avut aceeași problemă, neputând adopta hotărârea de consiliu în termenul legal. Propunerea legislativă reprezintă un demers pentru a preveni astfel de situații și pentru a proteja interesele cetățenilor.


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top