fbpx
Connect with us

Deputatul ieșean Alexandru Kocsis-Cristea: „Parlamentarii Forţa Dreptei şi cei de la USR au depus o moţiune simplă pe educaţie”

Deputatul ieșean Alexandru Kocsis-Cristea: „Parlamentarii Forţa Dreptei şi cei de la USR au depus o moţiune simplă pe educaţie” - News Moldova

Iasi

Deputatul ieșean Alexandru Kocsis-Cristea: „Parlamentarii Forţa Dreptei şi cei de la USR au depus o moţiune simplă pe educaţie”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Deputaţii USR şi cei de la partidul Forţa Dreptei au depus, miercuri, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă „Îndrăznesc să susţin educaţia”, o moţiune împotriva ministrului Ligia Deca.

Deputatul de Iaşi, aparţinând partidului Forţa Dreptei, Alexandru Kocsis-Cristea, a declarat că această moţiune este despre asumarea angajamentelor luate de Guvern.

Astăzi, parlamentarii Forţa Dreptei alături de parlamentarii USR au depus moţiunea simplă ‘Îndrăznesc să cred în educaţie’. Este o moţiune nu împotriva unui ministru, pentru că de plecat ar trebui să plece toţi, este o moţiune despre asumare, asumarea angajamentelor luate de acest Guvern, inclusiv în programul de guvernare încărcat pe site-ul Guvernului, inclusiv de către fostul ministru Sorin Cîmpeanu şi de către actualul ministru al Educaţiei, Ligia Deca, asumarea alocării a 18% din bugetul general consolidat pentru finanţarea sistemului de învăţământ, asumarea salarizării profesorilor debutanţi începând cu salariul mediu brut pe economie şi grila de salarizare din învăţământ pentru personalul didactic să plece de la salariul mediu brut pe economie. Asta şi-au asumat în repetate rânduri în declaraţii publice şi în programul de guvernare„, a spus Alexandru Kocsis-Cristea.

El a adăugat că părinţii care sunt revoltaţi de prelungirea grevei din învăţământ trebuie să înţeleagă că această criză nu trebuie pusă „în cârca” profesorilor, pentru că nu este vina lor, vina fiind a Guvernului.

Vina este a Guvernului şi doar a Guvernului, pentru că nicio secundă nu a avut de gând să negocieze cu profesorii pe baza cerinţelor reale ale acestora şi singura strategie a Guvernului a fost să aştepte ca profesorii să renunţe, pentru că fiecare săptămână de grevă îi costă pe profesori 25% din salariu. Oamenii trebuie să ştie asta. S-a intrat în a treia săptămână de grevă, asta înseamnă 75% din salariu bani pierduţi de către profesorii grevişti. Sunt familii în care ambii soţi sunt profesori, gândiţi-vă în ce fel afectează bugetul acestor familii trei săptămâni de grevă.

Aceasta este singura strategie a Guvernului, să aştepte ca profesorii să nu îşi mai permită să menţină această grevă, iar noi astăzi, prin moţiunea simplă depusă, cerem un vot în Parlament, un vot al asumării politice pentru revendicările profesorilor”, a menţionat Kocsis-Cristea.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top