fbpx
Connect with us

Deputatul ieșean Vasile CÎTEA: “Începând cu 1 decembrie 2022, se acordă beneficiul social pentru maximum 2.500 de beneficiari ai Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității”

Iasi

Deputatul ieșean Vasile CÎTEA: “Începând cu 1 decembrie 2022, se acordă beneficiul social pentru maximum 2.500 de beneficiari ai Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității”

România este pe antepenultimul loc la rata natalității în Europa, cu un număr actual de 9,3 nașteri la 1000 de locuitori. În schimb, în Franţa şi Marea Britanie procentul este de 13 naşteri la 1000 locuitori, Suedia 12 naşteri la 1000 de locuitori, Finlanda, Olanda, Belgia câte 11 naşteri la 1000 locuitori şi Irlanda câte 16 naşteri la 1000 locuitori

“Din pacate, acest spor natural negativ al populaţiei va ajunge să pună în pericol major, în câţiva ani, fondul de pensii,  urmând ca declinul demografic să scadă şi Produsul Intern Brut. Raportat pe plan mediu şi lung, declinul major demografic pune în pericol grav  însăşi siguranţa naţională a României.

Fenomenul de îmbătrânire demografică continuă să se accentueze. Raportul de dependenţă demografică a crescut de la 51,1 la 51,9 persoane tinere şi vârstnice la 100 persoane adulte.

Căsătoria, familia și religia au pierdut în ultimii 25 de ani din încrederea populaţiei. Mai mult, creşterea utilizării contracepţiei, schimbarea legislaţiei avortului în sensul unui avort nu permisiv ci chiar încurajat, au făcut din Romania o ţară a carei populaţie scade într-un ritm ameţitor, ultimele statistici prevăzând pentru anul 2050 un maxim de populaţie de 16 milioane de cetăţeni, în cel mai optimist scenariu.

Partidul Social Democrat își dorește ca familia să fie una creștină, o familie care să nu neglijeze scopul principal al uniunii dintre un bărbat și o femeie, anume nașterea de copii.

Tocmai din această cauză, Partidul Social Democrat, în contextul actualelor schimbări dorește să promoveze atât familia tradițională cât și familia modernă, considerând că a avea un copil nu este un lux ci este o necesitate, atât pentru viața celor doi soți cât și pentru țară.

Așadar, noi, Partidul Social Democrat propunem un set de măsuri de stimulare a natalității, axat pe sprijinirea familiilor, respectiv:

Programul are ca scop stabilirea principiilor, a cadrului general și a procedurii privind acordarea unui beneficiu social cuplurilor și persoanelor singure din România, în vederea efectuării procedurilor medicale de specialitate recomandate, ca element principal de susținere a creșterii natalității în România.

De acest program beneficiază cuplurile și femeile infertile, care au fost diagnosticate cu o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală, de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu supraspecializare FIV și reproducere umană asistată medical.

Cuantumul beneficiului social este de maximum 15.000 lei per beneficiar pentru decontarea cheltuielilor necesare efectuării procedurilor.

În cadrul programului, un beneficiar poate primi beneficiul social pentru un număr de maximum trei proceduri pe an pe toată perioada desfășurării programului. Acestea se acordă sub forma a două vouchere: un voucher electronic – card și un voucher pe suport hârtie.

Voucherul electronic-card este în sumă de 5.000 lei și este aferent tratamentului medicamentos.

Voucherul pe suport hârtie este în valoare de 10.000 lei și este utilizat pentru procedurile medicale specifice. Cele două vouchere sunt acordate simultan.

Condițiile cumulative pentru acordarea beneficiului social sunt: cei doi membri ai cuplului infertil (căsătoriți sau nu)/ femeia infertilă să aibă  domiciliul în România, cei doi membri ai cuplului infertil (căsătoriți sau nu)/ femeia infertilă să aibă calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, procedurile medicale de specialitate recomandate trebuie să se desfășoare într-o unitate medicală de pe teritoriul României afiliată programului, autorizată să desfășoare acest tip de activități specifice, vârsta femeii beneficiare să fie cuprinsă între 20 și 45 ani.

Începând cu 1 decembrie 2022, se acordă beneficiul social pentru maximum 2.500 de beneficiari ai Programului, pentru efectuarea, pe teritoriul României, a procedurilor medicale de specialitate recomandate pentru reproducerea asistată medical, iar începând cu 1 ianuarie 2023, se acordă beneficiul social pentru maximum 10.000 de beneficiari ai Programului, pentru efectuarea, pe teritoriul României, a procedurilor medicale de specialitate recomandate pentru reproducerea asistată medical.

Este foarte important de precizat faptrul că, acordarea beneficiului social se realizează în baza criteriului “primul venit – primul servit“, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul MFTES. Solicitanții trebuie să depună online la adresa cresterenatalitate@mfamilie.gov.ro a MFTES dosarul complet”, se arată în declarația deputatului PSD Iași, Vasile CÎTEA.

News Moldova îți recomandă și ...   Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași a încheiat un ACORD DE COLABORARE cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

 


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Iasi

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top