fbpx
Connect with us

Deputatul ieșean Vasile CÎTEA: „Susținem cu hotărâre combaterea speculei la alimente și protejarea intereselor cetățenilor”

Iasi

Deputatul ieșean Vasile CÎTEA: „Susținem cu hotărâre combaterea speculei la alimente și protejarea intereselor cetățenilor”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Combaterea speculei la alimente reprezintă principalul obiectiv al noului Guvern, deoarece aceasta este o problemă urgentă pentru cetățeni și principala cauză a inflației, susține deputatul PSD de Iași Vasile Cîtea

Guvernul va aborda creșterea prețurilor la alimente în toate sectoarele: producție, procesare și comerț. Pentru fiecare aspect, au fost pregătite măsuri specifice.

Spre exemplu, la producători, se vor instala sisteme de energie verde în ferme pentru a reduce costurile de producție, stimulând astfel o agricultură sustenabilă și eficientă. Prin sprijinirea investițiilor în procesarea alimentelor, Guvernul își propune să consolideze capacitățile industriale, asigurând astfel o producție mai consistentă și accesibilă pentru consumatori.

La nivelul comercianților, se vor impune restricții temporare asupra adaosurilor comerciale la produsele alimentare de bază. Această măsură are ca scop descurajarea practicilor speculative și crearea unui cadru echitabil pentru comercianți, fermieri și consumatori.

Subliniem importanța acestor măsuri pentru protejarea intereselor cetățenilor, mai ales a celor cu venituri mici și medii, care sunt cei mai afectați de creșterile nejustificate ale prețurilor la alimente.

Principalele idei privind combaterea speculei în piața alimentară sunt următoarele: se va impune o limită pentru adaosul comercial pe întregul lanț de distribuție, care va fi stabilită în urma negocierilor cu retailerii. Această măsură va fi aplicată doar produselor alimentare de bază, care sunt indispensabile pentru o viață decentă și afectează în mod direct cetățenii. Comercianții vor fi obligați să afișeze prețul producătorului alături de prețul de vânzare, facilitând astfel identificarea comercianților responsabili și eficienți.

Dorim să subliniem că aceste măsuri nu contravin principiilor economiei de piață, ci reprezintă un răspuns necesar și eficient în fața unei probleme reale și presante. Exemplele din țări precum Franța, Slovacia, Marea Britanie, Ungaria, Grecia și Spania demonstrează că astfel de măsuri sunt implementate în întreaga Europă, cu rezultate pozitive în reducerea speculei și protejarea intereselor consumatorilor.

Efectele sociale și economice ale speculei asupra prețurilor alimentelor sunt semnificative. Inflația la alimente este de două ori mai mare decât în cazul altor bunuri și servicii, iar creșterile nejustificate ale prețurilor afectează în mod deosebit persoanele cu venituri mici și medii. Prin urmare, este imperativă intervenția pentru a proteja cetățenii și a asigura o inflație cu o singură cifră.

Apreciem eforturile imediate ale Guvernului în combaterea speculei la alimente și îmi atribui angajamentul de a sprijini implementarea eficientă a măsurilor propuse. În acest sens, încurajăm dialogul cu marile lanțuri de retail alimentar din județul Iași pentru a discuta și a agrea aceste măsuri, astfel încât să se asigure un climat de transparență și echitate în piața alimentară.

Reafirmăm angajamentul ferm față de cetățenii din Iași și continuăm lupta pentru o economie echitabilă și pentru asigurarea unui trai decent pentru toți locuitorii județului, a punctat deputatul ieșean Vasile Cîtea.


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top