fbpx
Connect with us

Deputatul ieșean Vasile CÎTEA: “Termenul pentru execuția proiectelor finanțate din PNDR 2014-2020 a fost prelungit cu doi ani la inițiativa PSD”

315441461 807017283737143 7590822470944096913 n e1670594256158 - News Moldova

Iasi

Deputatul ieșean Vasile CÎTEA: “Termenul pentru execuția proiectelor finanțate din PNDR 2014-2020 a fost prelungit cu doi ani la inițiativa PSD”


Termenul pentru execuția proiectelor finanțate din PNDR 2014-2020 a fost prelungit cu doi ani la inițiativa PSD, a anunțat deputatul ieșean Vasile Cîtea

“Conducerea PSD a Guvernului și a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a inițiat măsurile necesare astfel încât România să nu piardă niciun euro din fondurile europene ce îi sunt alocate.

Astfel, ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, a emis un ordin care prelungește cu doi ani perioada de implementare a proiectelor din Planul Național de Dezvoltare Rurală aferent perioadei de conformare 2014 – 2020,  precum și finanțările acestora. Actul normativ a fost adoptat în conformitate cu legislația europeană în vigoare, care prevede extinderea cu încă doi ani a perioadei inițiale de implementare a PNDR, ce ar fi expirat în data de 31 decembrie 2023, așa cum prevede cadrul procedural în vigoare.

Demersul PSD reprezintă o șansă extraordinară pentru agricultorii români, continuarea proiectelor urmând să genereze o creștere exponențială atât a investițiilor realizate prin  PNDR, cât și a gradului de absorbție a fondurilor destinate țării noastre pentru dezvoltarea acestui domeniu vital.

Prelungirea duratei de execuție a contractelor de finanțare după 31 decembrie a.c. este eligibilă pentru proiectele implementate până în 31 octombrie 2023 în procent de minimum 30%, fapt certificat prin  plățile efectuate de către AFIR și/sau plățile beneficiarilor către furnizorii de bunuri, servicii și lucrări.

Prin urmare, pentru proiectele contractate în baza alocării PNDR 2014 – 2020 (fără perioada de tranziție), se poate prelungi durata de execuție  cu un an, cu posibilitatea extinderii acesteia până la data limită de 31 decembrie 2025, în funcție de stadiul de realizare al proiectului, în cazul în care se încadrează în termenul final de eligibilitate a cheltuielilor, precum și dacă respectă condițiile prevăzute pentru aprobarea duratei de execuție.

În aceste condiții, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va asigura finanțarea din PNDR 2014 – 2020 a celor 3.269 contracte, în valoare de 1,88 miliarde de euro, aflate în derulare, în diverse stadii de execuție, rămase nefinalizate pe fondul crizelor sanitare, energetice și de securitate recente.

Sunt convins că prelungirea duratei de execuție a proiectelor care îndeplinesc condițiile solicitate va avea efectele pozivive scontate, prin diminuarea riscului de dezangajare a fondurilor europene, generat de prelungirea nejustificată a investițiilor care nu au șanse de finalizare.

Sumele astfel disponibilizate, ca urmare a acestui demers, vor fi  realocate către alte linii de finanțare, unde există supracontractări, precum măsurile 4 „Investiții în active fizice” și 7 „Servicii  de  bază  și reînnoirea  satelor  în  zonele  rurale”, dar și spre cele de mediu și climă”, a punctat deputatul PSD de Iași Vasile Cîtea.

News Moldova îți recomandă și ...   Primarul Constantin BARARIU, despre modernizarea comunei sucevene Zvoriștea: Investiții importante în infrastructură și servicii publice - MOLDOVA INVEST


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top