Connect with us

Deputatul Marius OSTAFICIUC: „Județul Iași, în pragul unui dezastru! Statistica de care ar trebui să ne fie rușine!”

Iasi

Deputatul Marius OSTAFICIUC: „Județul Iași, în pragul unui dezastru! Statistica de care ar trebui să ne fie rușine!”

Deputatul Marius Ostaficiuc susține faptul că au ieșit la iveală cifre înspăimântătoare în ultimii ani în România

„Potrivit unui raport al Ministerului Sănătății, în ultimii 20 de ani, s-au înregistrat mii de cazuri de suicid în întrega țară, cazuri care din păcate au făcut ca țara noastră să fie printre primele din Europa la acest capitol.

Raportul arată că numărul cazurilor de suicid a scăzut față de debutul anilor 2000 cu aproape 1.000 de situații, însă numărul acestora continuă să rămână destul de ridicat.

Dacă în 2000 s-au înregistrat peste 2.700 de cazuri de suicid, în 2010 numărul acestora a fost puțin mai ridicat. Abia în ultimii ani aceste cazuri s-au redus, ajungându-se în 2020 la 1.700, cifre care însă nu ne fac deloc cinste. Județul Iași se află pe un nedorit loc doi pe țară la acest capitol, cu 73 de cazuri în ultimul an, depășit doar de județul Mureș.

Raportat la numărul de locuitori, procentul pe județul Iași este 7,5 cazuri la suta de mii de locuitori, o cifră care ar trebui să ne dea de gândit.

Programele derulate de Ministerul Sănătății pentru sănătate mintală și profilaxie în ultimii ani pare că nu au dat roade. Sunt mii de oameni care au nevoie nu doar de consiliere psihologică, ci și de multe alte măsuri și sprijin pentru a nu se ajunge la o tragedie.

Statul român trebuie să investească masiv în astfel de programe, trebuie să vină cu măsuri concrete pentru a nu duce la noi tragedii. Iar asta implică mult mai mult decât diverse programe, întâlniri și acțiuni clasice.

Statul are nevoie nu doar de personal specializat în consiliere psihologică, de linii telefonice și flyere distribuite pe stradă. Toate aceste situații pornesc de la nivel înalt, de care autoritățile trebuie să țină cont. Depresia, drogurile, alcoolul, condițiile sociale și economice sunt principalele probleme care duc la această nedorită statistică.

Din păcate, statul a reușit de la an la an doar să limiteze numărul sinucigașilor, nu și să stopeze acest fenomen îngrjorător. Fie că vorbim de Iași, de întreaga zonă a Moldovei sau de alte regiuni din țară, este necesar ca statul român să intervină acolo unde trebuie, la sprijinirea populației și la găsirea unor soluții concrete pentru a limita proporțiile acestui dezastru.”, a declarat Marius Ostaficiuc. 

 


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Iasi

- citeste versiunea e-paper -

Economic magazine Moldova Invest

- Read the e-paper version -

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top