fbpx
Connect with us

Deputatul PNL de Iași, Sorin Năcuță: „Agricultura și producția alimentară au nevoie de ajutor!”

Deputatul PNL de Iași, Sorin Năcuță: „Agricultura și producția alimentară au nevoie de ajutor!” - News Moldova

Iasi

Deputatul PNL de Iași, Sorin Năcuță: „Agricultura și producția alimentară au nevoie de ajutor!”


Deputatul PNL de Iași, Sorin Năcuță, trage un semnal de alarmă cu privire la situația critică în care se află sectorul agricol din România și solicită sprijin urgent pentru agricultori

„Pentru economia romanească, agricultura reprezintă un sector de o importanță majoră, cu un aport de 5%  din PIB și peste 30% din populația activă ocupată.  

Este adevărat, că agricultura Romaniei a început să se dezvolte după ce țara noastră a aderat la Uniunea Europeană, în anul 2007, când s-a instalat un factor puternic de presiune pentru modernizarea agriculturii și economiei Romaniei, atât în mediul rural, cât și în mediul urban.

Însă, România a făcut eforturi și sacrificii mari atât pentru integrare cât și pentru respectarea legislației europene și a deciziilor politice, dar cele mai recente analize arată că România a pierdut peste 3 miliarde de euro doar în cazul valorificării cerealelor anului agricol 2022, la care se adaugă pierderi estimate de peste 1,3 miliarde euro, în anul 2023 – din cauza perturbării pieței regionale a cerealelor, creșterea semnificativă a costurilor logistice, prin acordarea unor facilități de import, prioritate logistică, renunțarea la controalele sanitar-veterinare și taxe vamale, pentru cerealele din Ucraina.

Având în vedere diferențele semnificative între prețurile produselor, relaxarea restricțiilor privind importul nu va avea alt efect decât să creeze un rezervor de mărfuri mult mai economice, cu o calitate mai slabă care riscă să afecteze securitatea alimentară în cadrul statelor membre ale Uniunii Europene.

Fermierii români vin și după o secetă pedologică prelungită, la care se adaugă pierderile datorate concesiilor făcute de statul român Ucrainei, privind importurile de cereale.

Aceste probleme aduc fermele în imposibilitatea de a mai susține cheltuielile de înființare a culturilor pentru anul 2023-2024, iar în lipsa unor măsuri compensatorii și de susținere din partea statului român, fermele din România vor intra în faliment.

        Domnule ministru Florin Barbu, dle prim-ministru Marcel Ciolacu, prin scrisorile transmise, Alianța pentru Agricultură și Cooperare v-au semnalat aceste probleme stringente ale fermierilor români din zona Moldovei, care sunt în parte și problemele fermierilor din întreaga țară, pentru că există un tratament discriminatoriu între regiuni și vă rog să implementați măsurile necesare evitării falimentării agriculturii românești și anume:

  1. Introducerea urgentă a unui sistem de licențe de export Ucraina, conform Deciziei CE – din data de 15.09.2023 și asigurarea trasabilității contractelor de comercializare a cerealelor;
  2. Acordarea unor compensări în valoare de 50%/to din prețul achiziției fertilizanților, conform modelelor europene;
  3. Urgentarea aprobării în Guvern a proiectului de Ordonanță de Urgență ,,Credit Agricol” până la sfârșitul lunii septembrie 2023, pentru a sprijini fermierii din România să își continue activitatea și să poată înființa culturile pentru noul an agricol.

Fermierii și fermele  din România se află în pragul falimentului și consider că propunerile organizațiilor patronale din agricultură sunt justificate și urgente, independența și suveranitatea națională sunt imperative și pentru agricultură”, a transmis deputatul PNL de Iași, Sorin Năcuță.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top