fbpx
Connect with us

Deputatul PNL Sorin NĂCUȚĂ consideră că Bojdeuca lui Ion Creangă a fost restaurată în limitele posibilităților

deputatul-pnl-sorin-nacuta:-„comisia-europeana-a-aprobat-modificarea-planului-national-de-redresare-si-rezilienta-al-romaniei”

Iasi

Deputatul PNL Sorin NĂCUȚĂ consideră că Bojdeuca lui Ion Creangă a fost restaurată în limitele posibilităților

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Deputatul PNL de Iași, Sorin Năcuță susține că în ciuda faptului că Bojdeuca lui Ion Creangă nu păstrează forma și esența originală, s-a reutilizat și renovat tot ce s-a putut, completându-se cu materiale similare

„Bojdeuca lui Ion Creangă este primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918. Această casă l-a găzduit pe Ion Creangă din vara anului 1872, când a fost răspopit și nevoit să părăsească locuința din Mănăstirea Golia.

În vara și toamna anului 1876 a locuit aici și Mihai Eminescu, găzduit de bunul său prieten Ion Creangă.

Proiectul de restaurare, derulat de Consiliul Județean Iași, face parte din eforturile de salvare a patrimoniului cultural, iar în România există multe alte imobile care fac parte din acest patrimoniu și care se află în stare avansată de degradare.

Poate că Bojdeuca, restaurată de patru ori până acum, nu păstrează fidel forma și esența originală, dar așa cum spun specialiștii, s-au refolosit și recondiționat tot ce s-a putut și s-a completat cu materiale similare. Important este că, prin implicarea Consiliului Județean și Direcției de Cultură Iași, s-au găsit fonduri și soluții pentru restaurarea acestui muzeu și că el va fi redat în circuitul cultural și turistic al județului.

Sigur, fiecare este liber să-și spună părerea, dar nu toți cei care au păreri au și dreptate. Dreptatea este a specialiștilor, cei care au făcut proiectarea, a celor care au avizat și urmărit lucrările.

În primul rând ca cetățean și apoi ca demnitar, felicit Consiliul Județean Iași și pe președintele Costel Alexe, pe Direcția de Cultură Iași și specialiștii implicați în acest proiect și sper ca cei care iubesc Iașiul și-i respectă pe ieșeni, să promoveze lucrurile bune făcute în municipiul și județul Iași”, a transmis deputatul ieșean Sorin Năcuță.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top