fbpx
Connect with us

Deputatul PSD de Iași, Vasile CÎTEA: „În noul sistem, primii 30% dintre elevii unei clase vor primi burse de merit indiferent de medie, cu condiția să aibă o medie de 10 la purtare”

332181660 563169582435473 7813287750914196798 n - News Moldova

Iasi

Deputatul PSD de Iași, Vasile CÎTEA: „În noul sistem, primii 30% dintre elevii unei clase vor primi burse de merit indiferent de medie, cu condiția să aibă o medie de 10 la purtare”


Deputatul PSD de Iași, Vasile Cîtea, adresează o serie de întrebări și preocupări către Ministerul Educației cu privire la propunerile recente de modificare a sistemului de acordare a burselor școlare pentru anul școlar 2023-2024

„Stimată doamnă ministru,

Din informațiile pe care le-am consultat, toate școlile din țară au trebuit să trimită Ministerului Educației informații până la data de 5 septembrie cu privire la numărul de elevi cu o medie de absolvire mai mare sau egală cu 9.50 și numărul de elevi orfani de un părinte sau ambii părinți, ca urmare a acțiunii Ministerului Educației, care a propus un proiect de ordin pentru acordarea burselor școlare pentru anul școlar 2023-2024, care include eliminarea pragului mediei pentru bursa de merit la gimnaziu și liceu. În noul sistem, primii 30% dintre elevii unei clase vor primi burse de merit indiferent de medie, cu condiția să aibă o medie de 10 la purtare.

Pe lângă acordarea de stimulente pentru performanța școlară, Ministerul Educației pregătește și alte măsuri pentru a sprijini copiii orfani de unul sau ambii părinți, dar și pe cei cu o situație financiară nu tocmai fericită, astfel încât abandonul școlar, mai ales cel din mediul rural, să capete un traseu descendent în anii următori.

Alte informații pe care le-am regăsit redau faptul că, Federația părinților nu susține propunerea de acordare a burselor de merit fără prag de medie pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, conform proiectului, dar și semnalul Consiliului Național al Elevilor (CNE), care semnalează discordanțe în metodologia de calcul a stimulentelor lunare pentru elevi și premiile pentru bursele de merit și de excelență olimpică.

Raportat la măsurile pe care le propuneți și la valurile de reacții stârnite, doresc să vă adresez următoarele întrebări:

1. Câți elevi orfani de un părinte sunt la nivelul județului Iași? Dar de ambii părinți?

2. Care este răspunsul oferit de autoritățile școlare de la nivelul Iașiului cu privire la noile propuneri ale Ministerului Educației cu privire la acordarea burselor?

3. Care sunt măsurile noi pe care le propuneți pentru susținerea studiilor copiilor ce sunt orfani de un părinte sau doi, dar și pentru cei ce provin dintr-o familie cu situație financiară nefericită?”, a transmis deputatul PSD de Iași, Vasile Cîtea.

News Moldova îți recomandă și ...   USV Iași este și în clasamentul universitar Round University Ranking


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top