fbpx
Connect with us

Deputatul PSD de Iași, Vasile CÎTEA: „Proiectul de lege publicat de Ministerul de Finanțe reflectă angajamentul guvernului actual pentru binele populației”

332181660 563169582435473 7813287750914196798 n - News Moldova

Iasi

Deputatul PSD de Iași, Vasile CÎTEA: „Proiectul de lege publicat de Ministerul de Finanțe reflectă angajamentul guvernului actual pentru binele populației”


Noutățile recent anunțate în versiunea actualizată a proiectului de lege publicat de Ministerul de Finanțe reflectă angajamentul guvernului actual pentru binele populației și pentru implementarea eficientă a planului național de redresare și reziliență (PNRR)

  „Un punct de reper în acest proiect de lege este eliminarea accizelor din calculul cifrei de afaceri. Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă, deoarece întreprinderile nu vor mai datora impozite pe baza accizelor, ci vor plăti un impozit fix de 1% din veniturile lor.

Acest pas simplifică considerabil sistemul fiscal pentru întreprinderi și poate reduce povara fiscală, eliberând astfel resurse pentru investiții și dezvoltare.

 De asemenea, reducerea TVA-ului pentru evenimente culturale, cum ar fi concerte și spectacole, la doar 9% este o măsură menită să sprijine industria culturală, care a fost puternic afectată de pandemie. Această reducere va face aceste evenimente mai accesibile pentru public și va ajuta la revitalizarea sectorului cultural.

 În ceea ce privește bonurile de masă, proiectul de lege stabilește că acestea nu vor mai putea fi plătite în numerar, ci se va emite o ordonanță care va limita comisioanele percepute de operatorii de bonuri de masă. Această schimbare este menită să simplifice procesul de utilizare a bonurilor de masă pentru angajați și angajatori, și să reducă costurile implicate.

 O altă modificare importantă vizează eliminarea limitării la 2,5% din venituri pentru cheltuielile instituțiilor și autorităților publice cu evenimente de cultură, recreere și religie.

Aceasta le va permite acestor instituții să investească mai generos în promovarea și susținerea acestor activități, contribuind astfel la îmbogățirea vieții culturale și sociale a comunităților.

 Pe lângă aceste măsuri, proiectul de lege impune o taxă specială pentru instituțiile autonome subordonate Parlamentului României. Aceste instituții vor trebui să plătească anual o taxă de 80% din excedentul bugetar, dar nu mai puțin de 33% din valoarea veniturilor curente.

Acest pas reprezintă un efort de a asigura o administrare financiară mai eficientă și responsabilă a acestor instituții, asigurând că banii publici sunt cheltuiți cu grijă.

 În plus, proiectul de lege stabilește condiții stricte pentru instituțiile publice care doresc să-și continue activitatea. Acestea trebuie să aibă un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile lor organizatorice.

De asemenea, activitățile lor nu trebuie să se suprapună sau să fie similare cu cele ale altor instituții publice, evitând astfel duplicarea inutilă de funcții și cheltuieli.

 Toate aceste măsuri sunt nu doar un semn de curaj politic, dar și de responsabilitate față de viitorul țării. Ele sunt esențiale pentru asigurarea unei baze financiare solide pentru proiectele PNRR, care vor aduce beneficii semnificative pentru economia și societatea românească.

Guvernul actual pune astfel interesul public și dezvoltarea pe termen lung înaintea considerațiilor politice imediate, demonstrând un angajament puternic față de binele cetățenilor și dezvoltarea țării”, a punctat deputatul PSD de Iași, Vasile Cîtea.

News Moldova îți recomandă și ...   Deputatul PDS de Iași, Vasile CÎTEA: „Educația timpurie, pentru copiii cu vârste cuprinse între trei și șase ani, este esențială pentru dezvoltarea lor cognitivă și integrarea socială”


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top