fbpx
Connect with us

Deputatul PSD de Iași, Vasile CÎTEA: „Românii cumpără din ce în ce mai mult cu din ce în ce mai puțini bani. Impactul măsurii PSD asupra prețurilor la alimente”

Deputatul PSD de Iași, Vasile CÎTEA: „Românii cumpără din ce în ce mai mult cu din ce în ce mai puțini bani. Impactul măsurii PSD asupra prețurilor la alimente” - News Moldova

Iasi

Deputatul PSD de Iași, Vasile CÎTEA: „Românii cumpără din ce în ce mai mult cu din ce în ce mai puțini bani. Impactul măsurii PSD asupra prețurilor la alimente”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Datele prezentate de Institutul Național de Statistică (INS) au adus vești bune pentru gospodăriile din România, consideră deputatul ieșean Vasile Cîtea

„Confirmând impactul măsurii PSD privind limitarea adaosurilor comerciale asupra prețurilor la alimente, raportul INS a indicat o ieftinire semnificativă a produselor alimentare și stabilizarea inflației la o singură cifră.

Această evoluție pozitivă reprezintă o veste bună pentru cetățeni și subliniază eficiența acestei abordări în comparație cu alte țări europene care au adoptat măsuri diferite, cu rezultate mixte sau chiar negative.

Măsura propusă de PSD, care a intrat în vigoare la 1 august, a avut un impact semnificativ asupra prețurilor alimentelor, înregistrând o scădere de aproximativ 2% în prima lună de aplicare.

Această tendință pozitivă a continuat și în analiza INS, care a constatat că prețurile din luna august 2023 sunt cu aproape 2% mai mici decât cele din luna iulie 2023.

Este esențial să facem distincția între inflația față de anul precedent și inflația față de luna precedentă pentru a înțelege pe deplin impactul măsurii PSD.

Deși inflația anuală poate sugera creșteri semnificative ale prețurilor, trebuie avut în vedere că prețurile au crescut constant în perioada anterioară introducerii acestei măsuri.

Prin urmare, aceasta a avut ca efect stabilizarea și scăderea prețurilor la alimente după intrarea în vigoare.

Pentru a evalua succesul măsurii, este crucial să ne concentrăm pe ceea ce s-a întâmplat după implementare.

Datele INS demonstrează că această măsură a început să aibă efectul scontat prin scăderea prețurilor. În consecință, putem concluziona că măsura PSD a avut un impact pozitiv în reducerea prețurilor la alimente și stabilizarea inflației, aducând beneficii semnificative consumatorilor.

De asemenea, este important să discutăm despre diferențele dintre reducerile de prețuri indicate de INS și cele prezentate de Consiliul Concurenței.

Cu toate că datele acestor două instituții par să aibă o diferență la prima vedere, ele se confirmă reciproc și oferă o imagine completă a situației.

Diferența principală constă în faptul că datele INS acoperă întreaga gamă de produse alimentare, în timp ce analiza Consiliului Concurenței se concentrează exclusiv pe cele 14 produse de bază, pentru care adaosul comercial a fost plafonat.

Acest lucru explică variația în rezultate, deoarece reducerea prețurilor la produsele de bază a fost mai accentuată, iar aceasta s-a reflectat în media ponderată a prețurilor tuturor alimentelor, indicată de INS.

Consiliul Concurenței a identificat reduceri de prețuri semnificative, de până la 49%, în cazul unor produse precum prunele. Cu toate acestea, diferențele în reducerea prețurilor variază de la produs la produs, cu cifre între -35%, -15% și -2%.

În concluzie, datele prezentate de INS confirmă faptul că măsura PSD de limitare a adaosurilor comerciale a avut un impact pozitiv asupra prețurilor la alimente și inflației, aducând beneficii evidente pentru cetățeni.

De asemenea, relația complementară dintre datele INS și cele ale Consiliului Concurenței arată că măsura a avut un impact favorabil asupra produselor de bază, în special, aducând un beneficiu semnificativ gospodăriilor din România, care acum pot cumpăra mai mult cu mai puțini bani”, a punctat deputatul PSD de Iași, Vasile Cîtea.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top