fbpx
Connect with us

Deputatul PSD Vasile Cîtea: ”47 ani de la cutremurul din 1977! Sute de imobile din Iași sunt în continuare expuse unui seism puternic”

Deputatul PSD Vasile Cîtea: ”47 ani de la cutremurul din 1977! Sute de imobile din Iași sunt în continuare expuse unui seism puternic” - News Moldova

Iasi

Deputatul PSD Vasile Cîtea: ”47 ani de la cutremurul din 1977! Sute de imobile din Iași sunt în continuare expuse unui seism puternic”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


La 4 martie 1977 România a trecut printr-un cutremur devastator, un cutremur care a dus la decesul a peste 1.500 de persoane. Într-un minut au fost distruse zeci de mii de clădiri, seismul avînd o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter

Deși de la cutremurul din 1977 a trecut aproape jumătate de secol, foarte multe clădiri continusă să fie expuse unui seism major în continuare, asta pentru că de-a lungul anulor nicio autoritate locală nu a luat suficiente măsuri pentru consolidarea imobilelor. Numai în Iași sunt sute de imobile încadrate în grad de risc seismic, imobile care au nevoie urgentă de reabilitare, dar care au fost lăsate de izbeliște.

Deputatul PSD Vasile Cîtea a cerut administrației locale și cele județene să se implice în găsirea unor soluții pentru consolidarea clădirilor din Iași și din celelalte localități, tocmai pentru evitatrea unei potențiale tragedii.

”Se împlinesc 47 de ani de la cutremurul devastator din 4 martie 1977, unul din cele mai distructive din secolul trecut, cutremur care a dus la moartea a peste 1.500 de persoane, un seism care și-a lăsat amprenta decenii întregi. Din păcate, ani la rând autoritățile nu au învățat nimic de pe urma acestei tragedii, iar în întreaga țară mii de clădiri continuă să fie expuse riscului în cazul unui cutremur major”, a spus Vasile Cîtea, deputat PSD Iași.

Deputatul social democrat a susținut că este necesar ca fiecare unitate administrativ-teritorială să încerce să depună proiecte pentru consolidarea imobilelor, să caute surse de finanțare și să treacă la treabă.

”Cert este că atât primăria Iași, primăriile din județ, dar și Consiliul Județean trebuie să se implice și să caute soluții. Numai în municipiu sunt sute de astfel de clăriri care pot avea probleme grave sau care se pot prăbuși în cazul unui cutremur major. Solicit autorităților să ia măsuri cât mai urgente pentru a preveni aceste dezastre”, a mai precizat Vasile Cîtea, deputat PSD Iași.


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

1 Comment

1 Comment

  1. trustlink.ro

    5 martie 2024 at 9:04 AM

    Nu este de acceptat ca dupa atatia ani de la tragicul cutremur din 1977, sa vedem inca cladiri expuse riscului de prabusire in cazul unui potential seism. Este responsabilitatea autoritatilor sa ia toate masurile necesare pentru consolidarea acestor imobile si sa previna o posibila tragedie in viitor. Este imbucurator sa vedem ca deputatul PSD Vasile Citea a luat atitudine si a cerut implicarea administratiilor locale si judetene pentru identificarea si implementarea unor proiecte de reabilitare a cladirilor. Speram ca aceste demersuri sa fie luate in serios si sa se gaseasca rapid solutii pentru protejarea sigurantei locuitorilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top