Iasi
Deschiderea anului 2024 – 2025, în cea mai frumoasă aulă din România: un mesaj comun al universităților din Iași pentru unitate și un omagiu adus fondatorilor Politehnicii ieșene
autor
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a marcat începerea anului universitar 2024 – 2025 prin reîntoarcerea în Aula Magna „Carmen Sylva”, unul dintre cele mai frumoase amfiteatre din România, aflat în Corpul A, din Copou. După ce în ultimii ani universitatea a celebrat noul an academic în inima campusului, condițiile meteorologice anunțate din timp au dus mutarea festivităților în aulă.
Alături de reprezentanții conducerii universității, rectorul prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, președintele Senatului prof. univ. dr. ing. Iulian Ciocoiu, prorectorii și decanii, au fost alături la acest moment simbolic al începutului noului an profesorii, studenți și membri ai administrației Politehnicii ieșene.
Nu în ultimul rând, în aulă au fost prezenți și partenerii din administrația locală și mediul de afaceri ieșean. Rând pe rând, primarul Iașului, Mihai Chirica, vicepreședintele Consiliului Județean, Marius Dangă, cât și prefectul de Iași, Felix Guzgă, le-au urat bobocilor un „bun venit la Iași”, iar studenților din ani mai mari un mesaj de „bine ați revenit”.
Ceremonia de deschidere a anului universitar a debutat cu intonarea imnului României și al imnului „Gaudeamus igitur”, iar amfitrion al evenimentului a fost conf. univ. dr. ing. Lidia Alexa, de la Facultatea de Design Industrial și Management al Afacerilor, care este consilier pentru imagine universitară.
„Bine ați venit la această ceremonie de deschidere a noului an universitar. Acest moment solemn nu marchează doar un nou început pentru bobocii care ne calcă pragul, ci și o reafirmare al angajamentului nostru față de excelența academică și față de dezvoltarea profesională și personală. Fiecare an universitar aduce cu sine noi provocări și noi oportunități, atât pentru studenți, cât și pentru profesori, consolidând în felul acesta relația noastră cu știința, inovația și comunitatea în ansamblul ei”
a precizat conf. univ. dr. ing. Lidia Alexa în deschiderea manifestării
Mai mult decât în alți ani, la deschiderea din 2024 de la Politehnica ieșeană s-a vorbit despre unitate, despre importanța colaborării intra-universitare în contextul complicat atât din punct de vedere economic, cât și al evoluției pieței muncii. Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, le-a transmis un mesaj de încurajare bobocilor, ținând cont de faptul că anul acesta universitatea a avut cea mai bună sesiune de admitere din ultimele două decenii.
„Poate deja recunoscut de unii, cei care nu mai sunt boboci, poate încă de neînțeles pentru alții, cei care tocmai au devenit boboci, cred că cea mai sugestivă definiție a universității, în contextul celor afirmate anterior, a dat-o Winston Churchill: «Universitatea este trezoreria viitorului unei țări». De aceea, dragi studenți, pot spune, parafrazând, că educația universitară este un cont într-o bancă a viitorului, a viitorului oricăruia dintre voi, în care vă doresc să aveți abilitatea de a aduna tot ceea ce vă oferim și care vă va folosi și vă va susține viitorul”
a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval
Rectorul le-a mulțumit și profesorilor pentru implicarea din anul anterior, atât în ceea ce privește rezultatele de la admitere, cât și pentru proiectele atrase, fie că e vorba de cele finalizate sau la care încă se lucrează chiar de la debutul noului an universitar.
„Dragi colegi, vă mulțumesc pentru anul universitar tocmai încheiat, pentru susținerea proiectelor noastre, pentru susținerea a tot ceea ce înseamnă Politehnica ieșeană! Vă mulțumesc pentru dăruirea, energia și optimismul de a fi croitorii unor robe pe deplin potrivite studenților noștri! Dragi studenți, vă doresc să vă construiți singuri propriul drum, să nu mergeți pe un drum construit de alții, pentru că doar drumul propriu va crește continuu sub pașii voștri. Iar purtarea robelor, care, în fapt, încununează absolvirea, să fie un premiu al vieții voastre viitoare, un premiu la care am contribuit noi, dascălii, părinții voștri și toți cei care au vegheat ca să puteți ajunge la această destinație”
a completat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval
În discursul său, președintele Senatului TUIASI, prof. univ. dr. ing. Aurelian Ciocoiu, a pus în discuție rolul universității în societatea contemporană. Făcând o trecere de la istoria universității, la prezentul acesteia, cu evaluările foarte bune ale TUIASI realizate de către toate instituțiile abilitate, dar și la viitorul: cum se va preda și cum va arăta învățământul superior în anii care urmează.
„Poate nicăieri nu este mai nimerit să vorbim despre tradiție și contemporaneitate, despre continuitate și transformare, despre sclipirea minții și profunzimea spiritului. Istoria ingineriei românești este de neconceput fără tenacitatea și talentul slujitorilor și absolvenților Școlii Politehnice ieșene. De-a lungul timpului, universitatea noastră a fost binecuvântată să numere în rândurile sale mari personalități precum Radu Cernătescu, Ștefan Procopiu, Dimitrie Mangeron sau Cristofor Simionescu, adevărați lorzi ai catedrei, dar și lideri vizionari, care au contribuit decisiv la consolidarea unui profil intelectual, moral și organizator unic în peisajul instituțiilor de învățământ superior din România”,
a subliniat prof. univ. dr. ing. Aurelian Ciocoiu
O premieră a ultimilor ani o constă în prezența la manifestarea organizată de TUIASI a rectorului Universității „Alexandru Ioan Cuza”, prof. univ. dr. Liviu Maha, după ce prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a participat, în dimineața aceleiași zile, la manifestarea similară organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Rectorul UAIC a vorbit despre comuniune, despre comunitate, a adus în discuție o parte dintre proiectele discutate cu ceilalți rectori din Iași, între care reaprinderea și vechiului concept de creare a unui Consorțiu al universităților din Iași, pentru a oferi o voce și un front comun al Iașului universitar.
„Mesajul meu este din partea tuturor universităților publice ieșene, care sunt onorate să transmite, prin vocea mea, un salut la început de an universitar. Dincolo de orice vremea rea sau gânduri legate de treaba care stă să înceapă, e important să ne bucurăm astăzi că de mâine facem treabă. E firesc să venim întâi să felicităm pentru tot ce s-a întâmplat până acum, e un mesaj important pentru boboci și întreaga comunitatea să spunem că rezultate importante se văd. Aceste rezultate nu generează invidii, ci bune practici. Ne aduc în față exemple de soluții pentru probleme pe care le avem cu toții, de aceea e important pentru noi să fim părtași la aceste eforturi de a obține performanțe”,
a precizat prof. univ. dr. Liviu Maha
Adriana Mariana Asoltanei, reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație al universității, le-a vorbit colegilor, de la pupitrul amplasat pe scena aulei, despre provocările de a fi student, dar și despre oportunitățile pe care le au în carieră dacă urmează cursurile TUIASI.
„Deschidem porțile unui nou an academic, un moment în care fiecare dintre noi poate să își redescopere aspirațiile. Instituția noastră este un far al educației tehnice de înaltă calitate. Educația este fundamentul pe care se clădește orice societate prosperă. De-a lungul carierei sale, Asachi a militat pentru introducerea unui curriculum modern, ceea ce putem observa și astăzi în cadrul universității noastre, deoarece ne bucurăm de îndrumarea unor profesori dedicați și pasionați, având acces la resurse academice”
a explicat studenta
Autoritățile locale au transmis mesaje de susținere pentru universitate și de încurajare pentru studenții TUIASI. Primarul Iașului, Mihai Chirica, a vorbit despre rolul inginerilor în societate, dar și despre o conlucrare a universităților ieșene pe plan local. Acesta a plusat, spunând că Iașul nu se mai compară cu alte centre universitare din țară, ci poate intra în competiție cu centre universitare de peste tot din Europa sau din lume.
„Este o platformă de dialog academic între conducătorii universităților ieșene, un motiv de mândrie în a vedea felul în care se intersectează discursurile fiecăruia dintre cei prezenți aici și în care se promovează valențele pe care s-a clădit acest oraș. A unui mediu academic solid, cu întâietate în rândul universităților din România, bazat pe multă muncă și performanță. Iașul nu mai stă în competiție cu alte orașe universitare din țara noastră, putem să amintim de oricare. Deja cred că a venit timpul să purtăm o bătălie deschisă cu mari orașe, cu centre universitare din Europa de Vest sau din orice alt colț al lumii. Avem potențial, capacitatea intelectuală, tenacitate și voință să mergem mai departe de-atât”
a precizat Mihai Chirica
Pe scenă au urcat și vicepreședintele Consiliului Județean, Marius Dangă, cât și prefectul Iașului, Felix Guzgă. Acesta din urmă a mulțumit conducerii Politehnicii ieșene pentru deschiderea arătată în găzduirea Prefecturii într-una dintre clădirile din patrimoniul TUIASI pe perioada efectuării lucrărilor de renovare și consolidare la Casa Pătrată. Procesul de mutare a fost și finalizat, iar prefectul a insistat asupra faptului că dorește ca șederea să fie cât mai scurtă, pentru că este conștient de planurile universității de extindere a patrimoniului util prin renovarea spațiilor respective și deschiderea lor către studenți și cercetarea științifică.
„Chiar dacă nu sunt inginer, am o perioadă de câteva luni în care vin zilnic la serviciu în Campusul «Tudor Vladimirescu». Pe această cale vreau să mulțumesc conducerii universității și domnului rector în mod special că au sprijinit Instituția Prefectului într-un moment în care aveam mare nevoie. Vreau să vă felicit pentru modul în care vă ocupați și gestionați infrastructura universității, investițiile în modernizarea spațiilor sunt vizibile pentru fiecare ieșean, dar cred că sunt și mai bine resimțite de colegii dumneavoastră și de studenți. TUIASI este un hub de inovație tehnologică”, a explicat Felix Guzgă.
Continuând metafora rectorului universității, Luciana Antoci, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Iași, cea a „băncii viitorului”, a explicat că primele depozite la această bancă virtuală, în care-și țin studenții cunoștințele, e făcută chiar de profesorii din învățământul preuniversitar.
„Construim generații de studenții pentru generațiile ieșene: din cei 7.000 de absolvenți ai colegiilor și liceelor ieșene, un număr foarte mare a venit către dumneavoastră și în acest an școlar, așa cum se întâmplă în fiecare toamnă, iar în dialogul pe care noi îl avem în procesul de consiliere și orientare școlară a elevilor noștri aflăm adesea că interesul lor pentru Universitatea Tehnică este motivat în primul rând de exigența academică, a cursurilor pe care le aveți în oferta educațională, cât și de exigența modelatoare a profesorilor și corpul profesoral de excepție”,
a punctat Luciana Antoci
Doi parteneri economici ai universității, BRD și BCR, au oferit premii pentru studenții cu cele mai bune rezultate, iar preotul Florin Chirilă a transmis binecuvântarea sa tuturor și i-a invitat pe studenți la biserica din inima Campusului „Tudor Vladimirescu”. Tot cu gândul la campus s-a finalizat și întâlnirea festivă, conf. univ. dr. ing. Bogdan Istrate, prorector responsabil cu activitatea didactică, vorbindu-le tinerilor despre cum va arăta viața lor în „Tudor”. Prorectorul a lansat invitația studenților de a participat la evenimentul de tip „Welcome Day”, devenit deja tradiție la TUIASI, care a fost amânat până pe 15 octombrie din cauza condițiilor meteo nefavorabile.