fbpx
Connect with us

Dosarul fabricii de droguri de la Miroslava: Canadianul Philipp Fuhrmann, pus sub control judiciar pentru două luni

Dosarul fabricii de droguri de la Miroslava: Canadianul Philipp Fuhrmann, pus sub control judiciar pentru două luni - News Moldova

Iasi

Dosarul fabricii de droguri de la Miroslava: Canadianul Philipp Fuhrmann, pus sub control judiciar pentru două luni

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Procurorii DIICOT nu au reușit să obțină arestarea preventivă pentru inculpații din dosarul fabricii de droguri de la Miroslava în urma dezbaterilor de aseară

Un grup inițial de 9 inculpați, inclusiv liderul presupusei grupări, a fost prezentat judecătorilor cu propunerea de arest preventiv. După 7 ore de dezbateri, 8 dintre aceștia, inclusiv polițistul Vlad Acatrinei, au primit măsura arestului la domiciliu pentru următoarele 30 de zile.

Canadianului Philipp Fuhrmann i s-a impus controlul judiciar timp de două luni, cu restricția de a nu părăsi județul. În cazul unui al treilea grup de 9 inculpați, propunerea procurorilor de arestare preventivă a fost respinsă, iar nicio altă măsură de control nu a fost impusă. Cei 9 vor fi cercetați în continuare în libertate.

„Suntem în fața unei erori. Firma comercializează doar produse legale. Vorbește-se doar despre semnalările Uniunii Europene, care a indicat că unele substanțe ar putea fi posibil psihoactive și a solicitat monitorizarea lor”, a declarat Avocatul Christy Mârșanu, reprezentantul legal al lui Fuhrmann.

Avocatul a subliniat că autoritățile române cu competențe în reglementarea produselor cu efecte psihoactive au fost informate constant despre substanțele utilizate în procesul de producție al fabricii de la Miroslava, solicitându-se în mod regulat avizul lor.

De asemenea, judecătorii au decis în privința unui al doilea grup de 10 inculpați, inclusiv administratorul unui magazin care comercializa marfă produsă la Miroslava. Propunerea de arestare preventivă a celor 10 a fost respinsă ca neîntemeiată, iar judecătorii au considerat suficientă impunerea măsurii controlului judiciar. Cei 10 inculpați nu vor avea dreptul să părăsească țara timp de 60 de zile.

Inițial, întreaga echipă managerială a fabricii de produse din canabis din Miroslava a fost reținută pentru 24 de ore de procurorii și poliția de la Crimă Organizată Iași. Printre aceștia se numără Iulian Bogatu și Constantin Olărașu, care conducean sucursala Iași a fabricii CanX CBD. Proprietarul firmei CanX CBD, canadianul Philipp Fuhrmann, a fost de asemenea reținut.

Alte persoane reținute sunt oameni de afaceri precum George Mădălin Ciucă, Leonard Mihnea Loghin, Bogdan Costel Toma și Radu Zonda. Agentul de poliție Vlad Constantin Acatrinei, care se ocupa de ambalarea unor produse, a fost, de asemenea, reținut pentru o noapte, însă rolul său va fi clarificat în cadrul dosarului. În total, 28 de persoane au petrecut o noapte în arest, unele reprezentând societăți care au achiziționat și vândut dispozitive pentru țigări electronice, jeleuri, prăjituri și drajeuri cu cannabis.

„Începând cu finele anului 2022, mai multe persoane, presupus angajate sau care au controlat două societăți comerciale din județul Iași, ar fi constituit un grup infracțional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea și alte operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive”, au menționat procurorii au declarat într-un comunicat de presă.

În urma a 121 de percheziții domiciliare în toată țara, au fost identificate și confiscate 81.102 vape-uri, 3237 bucăți acadele, 1316 cutii și pungi cu jeleuri, 169 cutii și borcane cu prăjituri, 3692 de recipiente de diverse mărimi, aproximativ 40 de tone de cânepă industrială, 400 de cutii și borcane cu substanțe vegetale, 169 semințe de canabis, 2 plante de canabis, aproximativ 74,2 litri de substanță, 149 de kilograme de vape-uri stricate, precum și sume de bani: 299.333 lei, 29.225 euro, 9.200 USD, cinci kilograme de argint sub formă de cinci lingouri, monede de argint, 23 de laptopuri și 65 de telefoane mobile.

Pe lângă efectul psihoactiv, cannabinoizii semisintetici produși la Miroslava ar fi periculoși pentru sănătate din cauza modului lor de obținere, care implică substanțe care se regăsesc în final în produsele chimice – HHC și derivați. Sinteza HHC și derivații începe cu extragerea cannabidiolului (CBD) din cânepa industrială, adică din plante cu conținut scăzut de THC și conținut crescut de CBD.

În cea de-a doua etapă, CBD-ul distilat se transformă într-un amestec de doi izomeri de THC, apoi amestecul este hidrogenat catalitic, adică se adaugă molecule de hidrogen folosind metale grele drept catalizatori. Datorită cererii mari, producătorii nu mai rafinează suficient produsele finale, iar ultimele studii indică prezența unor cantități semnificative de metale grele în 27 de produse tip vaping comercializate.

Catalizatorii, care sunt substanțe chimice folosite pentru accelerarea reacțiilor și care nu se consumă în timpul proceselor, sunt contaminanți reziduali extrem de toxici, cum ar fi plumbul, paladiul, platină, cadmiul și nichelul. Pe lângă catalizatori, în reacții mai sunt implicate alte substanțe clasificate ca reactanți, care rămân în sistem și se regăsesc în produsele finale (HHC și derivații), cum ar fi solvenții sau agenții chimici toxici: hexan, heptan, benzen, clorură de acetil și anhidridă acetică.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top