fbpx
Connect with us

Dr. Şerban TURLIUC de la Institutul de Psihiatrie ”SOCOLA” acuzat de INCOMPATIBILITATE şi CONFLICT DE INTERESE

Iasi

Dr. Şerban TURLIUC de la Institutul de Psihiatrie ”SOCOLA” acuzat de INCOMPATIBILITATE şi CONFLICT DE INTERESE


Managerul Institutului de Psihiatrie ”Socola” Iaşi, Gabriel OPRIŞANU, a formulat o plângere împotriva dr. Şerban TURLIUC

Managerul Institutului de Psihiatrie ”Socola” Iaşi, Gabriel OPRIŞANU, a formulat o plângere, în data de 11.02.2020, împotriva dr. Şerban TURLIUC, având calitatea de Şef al Secţiei Clinice Psihiatrie II Acuţi, dar și de membru al Consiliului de Administraţie al Institutului. Motivul plângerii îl reprezintă o serie de incompatibilităţi şi conflicte de interese în care dr. Şerban TURLIUC se află.

Prin intermediului acestei plângeri, s-a solicitat revocarea dr. Şerban TURLIUC, din funcţia de Membru în cadrul Consiliului de Administraţie al Institutului de Psihiatrie „Socola”.

 „Turliuc Şerban deţine în cadrul Institutului, atât calitatea de şef de secţie, cât şi membru în Consiliu de Administraţie. Mai mult, a fost înştiinţat despre faptul că în şedinţa Consiliului de Administraţie din data de 20.01.2020, dr. Turliuc, a fost ales ca Preşedinte al acestei din urmă structuri”, a declarat Gabriel OPRIŞANU în plângerea înaintată Ministerului Sănătății.

Şerban TURLIUC deţine două funcţii în cadrul Institutului de Psihiatrie ”Socola” Iaşi

Dat fiind faptul că dr. Şerban TURLIUC, deţine două funcţii, apare problema conflictului de interese, deoarece, „pe de o parte, ne raportăm la funcţia de şef de secţie a persoanei în cauză, iar pe de altă parte, la funcţia de membru/Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Institutului”, mai susţine Gabriel OPRIŞANU.

Dat fiind faptul că dr. Serban TURLIUC deține cele două funcții mai sus menționate, se prefigurează faptul că în speță avem de-a face cu două tipuri de incompatibilități sau conflicte de interes.

În plangerea depusă de Managerul Gabriel OPRIȘANU, se cere analiza mai multor spețe care ar putea prezenta cazuri de conflicte de interese.

Un conflict de interese îl reprezintă faptul că un șef de secţie,  deţine părţi sociale, acţiuni sau interese la societăţi comerciale, ori organizaţii nonguvernamentale, care stabilesc relaţii comerciale cu spitalul la care acesta este angajat.

Conflict de interese poate fi şi atunci când membrul CA sau soţul/soţia, rudele până la gradul al IV-lea inclusiv, au un interes de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a funcţiei de membru în CA.

Serban Turliuc este asociat unic al SC TASCO S-R.L, S.C.M. CONFIDENS şi S.C. EPIONA S.R.L

În cazul lui Serban Turliuc, în declaraţiile de avere pentru anii precedenţi, este specificat faptul că este asociat unic al SC TASCO S.R.L, precum şi asociat (deţinând 50% din părţile sociale) al S.C.M. CONFIDENS. Totodată, pentru anul 2018, a deţinut şi 50% din părţile sociale ale  S.C. EPIONA S.R.L.

În cazul în care se va constata că cele 3 societăţi, la care dr. Şerban TURLIUC, a avut şi are un procent al părţilor sociale sau există relaţii comerciale cu Institutul, atunci, speța reprezintă un caz clar de conflict de interese, urmând a fi luate sancţiunile şi măsurile care se impun.

„Ce trebuie reţinut este faptul că în calitatea sa de şef de secţie, dr. Turliuc Şerban, întocmeşte şi înaintează planul de buget pentru secţia clinică de Psihiatrie II acuţi din cadrul Institutului, iar mai departe, folosindu-se de calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Institutului (mai exact, Preşedinte), acesta avizează proiecte de buget”, mai susţine Gabriel Oprişan.

În urma informaţiilor expuse, managerul Gabriel OPRIŞANU, cere revocarea în parte a Ordinului Ministerului Sănătăţii, în ceea ce priveşte numirea lui Şerban TURLIUC, în funcţia de membru în cadrul Consiliului de Administraţie al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi, ca urmare a intervenirii cazurilor de incompatibilitate şi conflict de interese.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top