Connect with us

EDUCAȚIA primește 3,6 miliarde euro prin PNRR! Luciana ANTOCI, inspector general IȘJ IAȘI: ”PNRR -ul este o gură de OXIGEN pentru sistemul de EDUCAȚIE”

Iasi

EDUCAȚIA primește 3,6 miliarde euro prin PNRR! Luciana ANTOCI, inspector general IȘJ IAȘI: ”PNRR -ul este o gură de OXIGEN pentru sistemul de EDUCAȚIE”

Educația primește 3,6 miliarde euro prin PNRR

Educația urmează să beneficieze de șase reforme realizate prin 18 direcții de investiții în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, având un buget alocat de 3,6 miliarde euro, pentru educația timpurie, reducerea abandonului școlar, dezvoltarea învățământului dual, dar și digitalizare.

La finalul acestor reforme și investiții se așteaptă rezultate precum:

  • Creșterea cu cel puțin 10% a numărului elevilor înmatriculați în cadrul liceelor agricole (până la cel puțin 90.000 elevi)
  • 50 de școli noi
  • 1.800 de microbuze verzi pentru transportul elevilor
  • 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier
  • 20.000 de locuri de recreere și lectură
  • 20.000 de locuri de cazare nou create în campusuri universitare
  • 1175 SMART Lab-uri achiziționate pentru unitățile de învățământ de nivel gimnazial și liceal
  • 6176 școli care au primit resurse tehnologie pentru dotarea laboratoarelor de informatică și pentru derularea învățării in format virtual
  • 140 de creșe înființate și operaționalizate și 412 servicii complementare (se înființează în spații oferite de comunitate/diferiți furnizori publici și privați de educație, în localitățile izolate, dezavantajate unde nu se justifică construirea unei creșe/grădinițe)
  • 10 centre de învățământ dual integrate, finalizate și operaționale, corelate cu cerințele operatorilor economici din zona respectivă

Luciana ANTOCI, inspector general IȘJ Iași: ”În Planul Național de Redresare și Reziliență regăsim o plajă largă de proiecte generoase pentru sistemul educațional din România

Prezentă în cadrul emisiunii „Retrospectiva Săptămânii”, realizată de News Moldova, Luciana ANTOCI, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Iași, a declarat că așa cum este PNRR-ul la acest moment, consideră că va exista o reală infuzie de investiții în educație, care vor rezolva multe probleme existente la acest moment.

Totodată, Luciana ANTOCI a ținut să menționeze că prin PNRR vor fi achiziționate 1.800 de microbuze pentru transportul elevilor, dar vor exista programe concentrate și pe prevenirea abandonului școlar, incluziunea socială, dar și conducerea către o echitate socială și educațională mai bună.

”În Planul Național de Redresare și Reziliență regăsim o plajă largă de proiecte generoase pentru sistemul educațional din România, care vor rezolva multe dintre problemele cu care ne confruntăm.

Așa cum este proiectat la acest moment PNRR -ul și în baza datelor pe care le deținem, considerăm că va exista o reală infuzie de investiții în educație pe aceste linii de finanțare deoarece vorbim și despre laboratoare cu specificații precise, achiziționarea de noi microbuze școlare, care vor merge prioritar în mediul rural.

În acest context țin să amintesc că în Iași, ultimele microbuze care au intrat în sistem au fost în anii 2008- 2009, cu alte cuvinte, sunt foarte uzate în acest moment,  iar nevoia este uriașă din această perspectivă.

Totodată, vor exista programe concentrate pe prevenirea abandonului școlar, incluziunea socială, dar și conducerea către o echitate socială și educațională mai bună”, a declarat Luciana ANTOCI.

Luciana ANTOCI a mai declarat că Programul  Național de Redresare și Reziliență este o gură de oxigen pentru sistemul de educație și se poate observa că este un proiect gândit cu o strategie bazată pe date reale.

”Noi rămânem optimiști cu implementarea proiectelor cu ajutorul acestor linii de finanțare!

Programul Național de Redresare și Reziliență pare așa cum este proiectat la acest moment, o gură de oxigen pentru sistemul de educație. Se poate observa că este un proiect gândit cu o strategie bazată pe date reale”, a mai declarat Luciana ANTOCI, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Redactor Șef al News Moldova, moderatorul emisiunii Retrospectiva Săptămânii (https://www.facebook.com/newsmoldovaro/videos ), Coordonatorul PARTENERIATULUI regional pe Moldova între News Moldova și DIGI FM

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

News Moldova LIVE

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement Universitatea de Ştiinţele Vieţii
Advertisement Colegiul Tehnic ”Ioan C. Ștefănescu” Iași
Advertisement Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu“ Suceava
Advertisement Colegiul Tehnic Gh. Asachi Iasi
Advertisement Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top