fbpx
Connect with us

Europarlamentarul austriac, Thomas WAITZ, la IAȘI: „Defrişările din Pădurea Dobrovăţ ajung la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene!”

dobrovat11 e1657519921463 - News Moldova

Iasi

Europarlamentarul austriac, Thomas WAITZ, la IAȘI: „Defrişările din Pădurea Dobrovăţ ajung la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene!”


Sâmbătă, 16.07.2022, a avut loc conferința „Viitorul Pădurilor”, la care a participat și Mihai Diac, iniţiatorul grupului civic Codrii Iaşilor

„Dacă noi nu ne mobilizăm, implicarea sectorului forestier are o influenţă destul de puternică asupra autorităţilor şi este cumva batista pe ţambal: să fie linişte, să fie bine, să nu ne deranjăm”, a susţinut Mihai Diac.

Mihai Diac 2 e1657519820396 - News Moldova

Situaţia din Pădurea Bârnova-Dobrovăţ a fost studiu de caz: „Bena pe care am văzut-o trecea pe lângă cantonul silvic unde lucra pădurarul în curte. Deci asta nu se întâmplă fără să ştie: lemnul ăsta reprezintă banii pădurarului, care urcă apoi din buzunar în buzunar până ajungem să avem politicieni ridicaţi pe pădure.

Care apoi susţin aceste ilegalităţi mai departe. Deci nu, autorităţile nu se vor mobiliza singure; trebuie ca noi, ca societate, să fim implicaţi, cum sunt maşinile acelea vechi care nu aveau demarorul şi trebuia să dai la manivelă ca să pornească”, a povestit Mihai Diac.

News Moldova îți recomandă și ...   Peste 2 milioane de lei, alocate de CJ Iași pentru susținerea FILIT și Festivalului de Teatru

Iniţiatorul grupului civic Codrii Iaşilor a făcut diferenţa între căruţa cu lemne, „care merge zi de zi şi scoate lemn «negru» din pădure”, şi nerespectarea modului în care sunt avizate amenajamentele silvice, prin care din Pădurea Dobrovăţ ar urma să se extragă 750 de mii de metri cubi de lemn pe parcursul a 10 ani.

Thomas Waitz, copreşedintele Partidului Verde European, a precizat faptul că prezenţa lui la Iaşi este legată de negocierile din Parlamentul European pe marginea unei strategii forestiere, de protecţie a pădurilor.

News Moldova îți recomandă și ...   Numărul celor care s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Andrei Criteanul a depășit 150.000 de persoane

Thomas Waitz Team scaled e1657519872233 - News Moldova

„Ceea ce iese în evidenţă în România, comparativ cu alte ţări europene care se confruntă cu devastarea pădurilor, este cantitatea de lemn care se fură. (…) Se poate spune că, din nefericire, din acest punct de vedere, România este exemplul negativ al Europei. ( …) Deja este în curs o procedură de sancţionare a României pe subiectul tăierilor ilegale, iar guvernul mai are la dispoziţie trei luni să rezolve problema. În caz contrar, unul însă extrem de probabil, dosarul va ajunge la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, a avertizat el.”, a declarat Thomas Waitz.

News Moldova îți recomandă și ...   Suspans! Când va afla fostul edil al Iașului, Gheorghe NECHITA, decizia tribunalului Vaslui privind eliberarea sa

La eveniment a fost prezentă și Raluca Nicolae, avocata Agent Green, organizaţie non-guvernamentală care urmăreşte alături de Codrii Iaşilor situaţia din Pădurea Dobrovăţ.

dobrovat11 e1657519921463 - News Moldova

Raluca Nicolae a precizat faptul că în 2021 s-a reuşit în instanţă oprirea exploatării forestiere, însă doar în a doua jumătate a anului. „Dar nu ne lăsăm, procesul continuă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, (…),Cerem în continuare creşterea suprafeţei protejate de la 1 la sută la 50 la sută şi transformarea zonei în parc natural,”, a declarat Raluca Nicolae.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top