fbpx
Connect with us

Evazionist ieșean, condamnat la 8 ani de închisoare, a scăpat de pedeapsă prin prescripție penală

Evazionist ieșean, condamnat la 8 ani de închisoare, a scăpat de pedeapsă prin prescripție penală - News Moldova

Iasi

Evazionist ieșean, condamnat la 8 ani de închisoare, a scăpat de pedeapsă prin prescripție penală

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Marius Stănescu, administratorul unei firme de comerț cu ridicata de carne, a fost acuzat de evaziune fiscală în valoare de 17 milioane de lei. Chiar dacă inițial a fost condamnat la 8 ani de închisoare, Stănescu a reușit să scape de pedeapsă datorită prescripției penale, într-un proces marcat de amânări și întârzieri inexplicabile

Dosarul lui Stănescu a fost înregistrat în martie 2021, potrivit jurnaliștilor de la Ziarul de Iași, dar primul termen de judecată a avut loc abia în octombrie același an. Pe parcursul procesului, magistrații au amânat dezbaterile și pronunțarea sentinței de mai multe ori, fapt care a dus la prescripția răspunderii penale a inculpatului. Chiar și atunci când Stănescu și-a recunoscut faptele și a cerut să fie judecat repede, instanța a respins solicitarea, iar procesul s-a prelungit în mod nejustificat.

Cu un prejudiciu evaluat inițial la 16,98 milioane de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit neplătit, procurorii au stabilit un prejudiciu de doar 5,5 milioane de lei. Cu toate acestea, instanța nu a reușit să pronunțe o sentință definitivă în termenul legal, ceea ce a permis inculpatului să scape de condamnare.

Chiar și după ce a fost condamnat în primă instanță, Stănescu a beneficiat de amânări succesive, iar prescripția răspunderii penale a devenit inevitabilă. În cele din urmă, Curtea de Apel a constatat prescripția și a pus capăt procesului penal, lăsând Fiscul fără posibilitatea de a recupera prejudiciul.

Această poveste tulburătoare arată că sistemul judiciar trebuie să își revizuiască procedurile pentru a asigura o justiție eficientă și echitabilă, evitând astfel situații în care inculpații pot evita răspunderea penală prin întârzieri și amânări excesive.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top