fbpx
Connect with us

Firma SPES CONSULTING SRL, 43 de contracte cu încredințare directă încheiate într-o LUNĂ și…o serie de COINCIDENȚE

59cb474b053f89298015e4f0f985e062 2 - News Moldova

Iasi

Firma SPES CONSULTING SRL, 43 de contracte cu încredințare directă încheiate într-o LUNĂ și…o serie de COINCIDENȚE


De la începutul anului 2024, SPES CONSULTING SRL  a încheiat 43 de contracte de consultanță în valoare totală de peste 1,3 milioane de lei. Nicio ofertă refuzată. Întâmplător sau nu, firma este deținută de soția unui apropiat al lui Relu Fenechiu, el însuși legat direct sau indirect de societăți care prosperă din contracte de consultanță din bani publici

Firma SPES CONSULTING SRL a fost înființată pe  8 martie 2011, cu sediul pe Strada Națională, nr. 15 din Iași. Obiectul de activitate al firmei constă în  activități de consultanță pentru afaceri și management. Administrator și unic asociat al firmei este Țugui Anamaria Magdalena. Cifra de afaceri a firmei a fost de 4.228.451 de lei în 2022. În același an, SPES CONSULTING SRL a înregistrat un profit de  2.929.441 de lei.

În 2024, SPES CONSULTING SRL e de nerefuzat în încheierea de contracte de consultanță din bani publici: 43 de oferte depuse de la începutul anului, tot atâtea contracte semnate

Untitled1212 - News Moldova

Peste 1,3 milioane de lei din servicii de elaborare de studii,  servicii de consultanță în domeniul achizițiilor, servicii generale de consultanță în management,  pregătire de proiecte și proiectare, estimare a costurilor, consultanță în afaceri și în management și servicii conexe, este un bilanț impresionant, mai ales dacă luăm în considerare faptul că aceste contracte au fost încheiate pe o perioadă de cinci săptămâni.

Valoarea contractelor variază de la 2500 de lei, la 270.000 de lei; Beneficiarii sunt comune sau mici orașe din regiunea Moldovei.

SPES CONSULTING SRL face parte din grupul select de firme care au beneficiat de aproximativ o treime din suma cheltuită pe contracte de consultanță pentru proiectele derulate prin PNRR. La o privire mai atentă, SPES CONSULTING SRL pare că face parte dintr-un tablou mai vast, care îl include și pe Relu Fenechiu, om de afaceri deloc străin de domeniul serviciilor de consultanță plătite din bani publici. De asemenea, întâmplător sau nu, angajat la SPES CONSULTING SRL este un consilier local dintr-un municipiu reședință de județ

Spes Consulting este administrată de Anamaria Țugui, soția lui Vasilică Țugui, cunoscut pentru relația apropiată cu Relu Fenechiu. Țugui a ocupat funcția de director în Ministerul Transporturilor în mandatul lui Relu Fenechiu.  Între 2017 și 2021, fiul lui Relu Fenechiu, Alex Fenechiu a fost asociat la CENTRUL DE IDEI SI SOLUTII FINANCIARE SRL deținut de Țugui. Se pare că însuși Relu Fenechiu a fost angajat pe o funcție de conducere la această firmă.
CENTRUL DE IDEI SI SOLUTII FINANCIARE SRL este specializat în servicii de consultanță pentru afaceri si management, cu o cifră de afaceri de 1.574.913 de lei în 2022.
Firma Integra Business Consulting, deținută și administrată de fosta  soție a lui Relu Fenechiu, Mariana-Daniela Fenechiu,  obține venituri substanțiale din contracte de consultanță cu statul. Numai în trei luni, august, septembrie și octombrie din 2023, firma semnat 32 de contracte prin achiziție directă în valoare de 1.528.000 de lei. Contractele au ca obiect, fie acordarea de consultanță în afaceri și în management și servicii conexe, fie servicii de consultanță privind gestionarea proiectelor.
Un alt exemplu este SCEPTRUM OPTIMAL SYSTEM SRL  firmă înființată relativ curând, în 2017. Aceasta este administrată de Sidonia Fenechiu, cumnata omului de afaceri Relu Fenechiu. Obiectul de activitate al firmei îl reprezintă activități ale portalurilor web, mai precis, furnizarea de servicii informatice.  În 2022, cifra de afaceri a fost de 635.694 de lei.
Fost lider PNL, Relu Fenechiu a îndeplinit funcția de ministru al transporturilor în guvenul Victor Ponta  în perioada 2012-2013 .
Relu Fenechiu a fost condamnat în două dosare penale: ”Transformatorul”(2014) și ”Siveco”(2017). În primul dosar, ”Transformatorul”, fostul ministru al Transporturilor a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare definitiv în ianuarie 2014. A fost găsit vinovat că a vândut transformatoare vechi, la preţ de noi, către Electrica Moldova. În dosarul ”Siveco”, Fenechiu a primit a fost condamnat la 3 ani şi 10 luni, în ianuarie 2017. Cele două pedepse au fost contopite, Relu Fenechiu fiind închis între ianuarie 2014 și martie 2017. Prejudiciul în cele două dosare a fost calculat la aproximativ 10.000.000 de lei.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top