fbpx
Connect with us

Funcţionar public ieşean, acuzat de CORUPȚIE, ACHITAT definitiv de procurorii DNA!

Funcţionar public ieşean, acuzat de CORUPȚIE, ACHITAT definitiv de procurorii DNA! - News Moldova

Iasi

Funcţionar public ieşean, acuzat de CORUPȚIE, ACHITAT definitiv de procurorii DNA!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Funcţionarul public ieşean Mircea Zuzan, acuzat de corupţie, a fost achitat definitiv de procurorii DNA! Acesta fusese iniţial acuzat de abuz în serviciu, participaţie improprie la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual

Judecătorii de la Curtea de Apel Iasi au confirmat în mare parte verdictul dat iniţial de Tribunalul Judeţean în cazul lui Mircea Zuzan. Iniţial, acesta fusese achitat şi procesul penal încetat, din cauza prescripţiei răspunderii penale.

Acuzaţiile care i-au fost aduse lui Mircea Zuzan au avut legătură cu fapte de corupţie. A fost trimis în judecată cu aproximativ 7 ani în urmă, împreună cu alte persoane. La momentul respectiv, el ocupa funcţia de secretar al Consiliului Local al municipiului Paşcani şi era acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, participaţie improprie la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi instigare la fals intelectual.

Conform procurorilor DNA, acuzaţiile s-au bazat pe un contract de închiriere încheiat în 1997 între Consiliul Local Paşcani şi SC Agrocomplex Lunca Paşcani SA, pentru o suprafaţă de teren arabil. Contractul prevedea că preţul de închiriere se calcula anual în funcţie de cantitatea de grâu la hectar şi preţul pieţei libere, cu penalităţi pentru întârzieri la plată. Mai târziu, printr-un act adiţional, termenul de închiriere a fost prelungit cu cinci ani.

În cursul executării contractului şi a actului adiţional, SC Agrocomplex Lunca Paşcani a acumulat datorii în valoare de 15.000 de lei şi penalităţi contractuale de 947.950 de lei către Consiliul Local Paşcani. Compania a solicitat exonerarea de la plată invocând calamităţi naturale în anii 2000, 2002, 2003 şi 2005, notează Dezvăluirea.

În septembrie 2007, alţi inculpaţi au propus „scutirea de plată pentru sumele datorate de SC Agrocomplex Lunca Paşcani SA, pentru suprafaţa de 60 ha, închiriate conform contractului de închiriere şi a actului adiţional la contract, pentru anii sus-menţionaţi, prelungirea contractului de închiriere şi corelarea acestuia cu legislaţia în vigoare”.

Însă, pe 31 octombrie 2007, Mircea Zuzan, în calitate de Secretar al Consiliului Local al Municipiului Paşcani, a indus în eroare un alt inculpat, Neculai Răţoi, informându-l că a notificat Serviciul Finanţe Publice Locale cu privire la suspendarea de drept a dispoziţiilor cuprinse în hotărârea din data de 19.09.2007, deşi nu a făcut acest lucru. Astfel, l-a determinat pe Răţoi să nu dispună măsuri de urmărire a veniturilor pe care bugetul local al Municipiului Paşcani trebuia să le realizeze în baza contractului cu SC Agrocomplex Lunca Paşcani SA.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top