Connect with us

Gabriel HARABAGIU, administratorul PUBLIC al Primăriei IAȘI anchetat într-un dosar de FRAUDĂ cu FONDURI europene

Iasi

Gabriel HARABAGIU, administratorul PUBLIC al Primăriei IAȘI anchetat într-un dosar de FRAUDĂ cu FONDURI europene

HARABAGIU trimis în JUDECATĂ pentru fraudarea fondurilor europene

Lucian RĂCHITEANU, cumnatul lui Mircea ROTARIU, unul dintre apropiații fostului viceprimar Gabriel HARABAGIU, a fost trimis în judecată pentru prezentarea de documente false sau inexacte cu scopul obținerii pe nedrept de fonduri active din bugetul Uniunii Europene.

De unde a plecat totul?

BUROV SRL, firma administrată de Lucian RĂCHITEANU, nu dispunea de întreaga sumă pentru cofinanțarea unui proiect ce presupunea construirea unui centru de agrement în mediul rural.

Potrivit Cotidianului 7IAȘI, RĂCHITEANU a rulat la acel moment aceiași bani prin conturile a două bănci, simulând astfel că deține întreaga sumă ce reprezenta cofinanțarea proiectului european.

Pentru semnarea contractului, firma lui RĂCHITEANU trebuia să facă dovada deținerii sumei de 394.929 LEI (84.776 euro), reprezentând 30% din valoarea proiectului, sumă cu care BUROV SRL trebuia să asigure cofinanțarea privată.

Pe 16 mai 2018, RĂCHITEANU prezintă Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) două extrase de cont de la două bănci diferite din care rezulta că societatea ar deține suma de 402.575 LEI, puțin peste suma minimă solicitată.

Pe 28 iunie 2018 se semnează contractul de finanțare, iar pe 31 mai 2019, firma lui RĂCHITEANU primește un avans pentru derularea implementării în sumă de 456.533 lei, respectiv 98.000 de euro.

 

AFIR a sesizat Departamentul de Luptă Antifraudă, care a înaintat dosarul la DNA

La finalul lui 2019, în etapa de verificare a conformității primei tranșe de plată, AFIR descoperă extrasele de cont prezentate de Lucian RĂCHITEANU nu prezentau realitatea exactă a firmei și că SC BUROV SRL nu deținea suma minimă pentru cofinanțare.

Potrivit 7IAȘI, după ce au realizat că au de a face cu o fraudă, inspectorii AFIR au întocmit un proces-verbal de constatare a neregulilor pe care l-au înaintat Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF), iar de aici plângerea a ajuns la Direcția Națională Anticorupție. 

RĂCHITEANU trimis în judecată de DNA

Totodată, presa locală a arătat că în lipsa returnării banilor încasați de BUROV, în septembrie 2020, AFIR începe procedurile de recuperare a celor aproximativ 100.000 euro deschizând un proces la Tribunalul București împotriva societății lui RĂCHITEANU.

Astfel, la începutul lunii noiembrie, Tribunalul Iași respinge cererea de chemare în judecată depusă de BUROV, judecătorii dând dreptate AFIR.

”Referitor la extrasele de cont, instanța constată că acestea trebuiau să facă dovada cofinanțării integrale concomitent, nefiind posibilă justificarea cofinanțării prin disponibil care, fiind rulat în modalitatea arătată, la finalul zilei când s-a depus cererea de finanțare în realitate nu era suficient pentru a acoperi valoarea integrală stabilită în sarcina beneficiarului.

În consecință, se constată că reclamanta (n.r.- SC Burov SRL) nu a respectat obligația de a prezenta dovada cofinanțării private, în sensul că aceasta nu a dispus concomitent de suma totală la care era obligată pentru a acoperi cofinanțarea privată, extrasele de cont relevând fonduri insuficiente pentru a se putea considera ca fiind îndeplinită condiția implicării financiare obligatorii a reclamantei”, au declarat judecătorii de la Tribunalul Iași.

Pe 29 decembrie 2020, vine ultima și cea de a treia bombă: DNA îl trimite în judecată pe Lucian RĂCHITEANU pentru prezentarea de documente false sau inexacte cu scopul obținerii pe nedrept de fonduri active din bugetul Uniunii Europene.

Reamintim că o astfel de faptă, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Deoarece știa ce îl așteaptă, RĂCHITEANU a atacat decizia JUDECĂTORILOR

Sentința Tribunalului a fost atacată cu recurs de către SC BUROV SRL.

Avocații lui RĂCHITEANU dau vina pe ”Ghidul solicitantului” pentru frauda comisă, afirmând că documentul care reglementează acordarea fondurilor europene conține prea multe reguli pe care, dacă nu le respecți poți fi sancționat!

”Dacă nu le respecți poți fi sancționat”, și acum cu toții ne vom întreba de ce RĂCHITEANU nu le-a respectat.

Ghidul solicitantului, fie că este al OIPOSDRU, fie al AFIR, fie al unei autorități cu rol în acordarea fondurilor europene, este un act normativ care conține foarte multe reglementări, care, dacă nu sunt respectate, chiar și din neglijență, pot conduce la corecții financiare ce puteau fi evitate. 

Ghidul solicitantului este un act normativ, cuprinde dispoziții echivoce, neclare și în plus, spre deosebire de alte ghiduri adoptate pentru alte submăsuri, este nepublicat în Monitorul Oficial, aspect pe care onorata instanță l-a verificat și l-a constatat deja”, se arată în documentul depus la Curtea de Apel Iași.

Cine este RĂCHITEANU și cât de apropiat este de HARABAGIU?

Lucian RĂCHITEANU este cumnatul lui Mircea ROTARIU, interpus și apropiat a lui Gabriel HARABAGIU, fost viceprimar al Iașului și actual CITY MANAGER al municipiului Iași.

RĂCHITEANU și ROTARIU dețineau împreună firma Baby Shower SRL, firmă care a ajuns pe mâinile lui HARABAGIU.

După ce s-a văzut proprietar de drept, HARABAGIU a schimbat numele firmei în New Bauen Build SRL.

New Bauen Build SRL firma care obține cel mai rapid autorizații de la primăria IAȘI

New Bauen Build SRL este reprezentată de către soția lui HARABAGIU, Mădălina HARABAGIU. Totodată, și soacra lui HARABAGIU, Maria TÂMBOI este și ea angajată în cadrul acestei societăți.

Pentru cei care nu știu cu ce se ocupă New Bauen Build SRL, vă informăm că firma are mai multe locații pentru comerț stradal în punctele cheie ale municipiului Iași în care vând produse de patiserie și băuturi non-alcoolice (Bulevardul Ștefan cel Mare, Parcul Expoziției, Parcul Copou).

Autorizațiile de funcționare au fost obținute pe vremea când HARABAGIU era viceprimar al Iașului.

RĂCHITEANU și ROTARIU – oamenii folosiți de HARAAGIU și CHIRICA pentru ”a speria” PRESA

Mircea ROTARIU a agresat jurnaliștii de la 7 Iași și Reporteris după publicarea unor anchete cu privire la legăturile strânse dintre acesta și fostul viceprimar HARABAGIU.

Pentru faptele sale, ROTARIU a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

Totodată, ROTARIU a agresat câțiva ieșenii pe Esplanada Oancea care protestau împotriva unui proiect imobiliar ce era construit pe spațiul verde din acea zonă.

Apartamentul socrilor lui HARABAGIU achiziționat de la Cristin ZĂMOȘTEANU

Socrii lui HARABAGIU ar fi cumpărat o garsonieră într-un bloc de-al lui ZĂMOȘTEANU pentru care, autorizația de construire a fost emisă de HARABAGIU pe vremea când era viceprimar.

Imobilul ar fi valorat 19.000 EURO! Prețul fiind la jumatate față de prețul la care au achiziționat ceilalți locatari.

Socrii lui HARABAGIU ar fi achitat locuința cu cash!

Reamintim că HARABAGIU a fost audiat în dosarul lui ZĂMOȘTEANU în care acesta a fost arestat sub acuzația că a prejudiciat statul cu 12 milioane de euro.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Iasi

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top