fbpx
Connect with us

În ferma de capre SAANEN a unui ieșean s-au dublat vânzările în anul 2022

in-ferma-de-capre-saanen-a-unui-iesean-s-au-dublat-vanzarile-in-anul-2022

Iasi

În ferma de capre SAANEN a unui ieșean s-au dublat vânzările în anul 2022


Ionuț Popa, în vârstă de 31 de ani, este unul dintre tinerii din Iași care a înființat o afacere de succes în mediul rural

Ferma cu căprițe albe, din rasa Saanen, se află în comuna Bălțați, la numai câțiva kilometri de Iași. Tânărul fermier a investit 100.000 de euro în fermă, bani câștigați în străinătate

Ce înseamnă o fermă de capre, dar și cât de profitabilă este o astfel de activitate, în această perioadă de scumpiri, aflăm chiar de la crescător

Ferma de capre este o afacere de familie tot mai căutată de români

Ferma de capre de lapte din rasa Saanen este una dintre ideile de afaceri care merită să fie luată în seamă de cei care se gândesc să își facă intrarea în zootehnie. Printre cei care au reușit să  construiască de la zero o astfel de fermă, este și Ionuț Popa care are un efectiv de 200 de capre adulte Saanen.

Ferma de capre este situată în comuna Bălțați, județul Iași, la doar 40 km de Iași. Întreaga investiție în adăposturi, animale de rasă, centru de procesare a laptelui și echipamente a ”înghițit” până acum nici mai mult nici mai puțin de 100.000 euro. Investiție ce se va amortiza în timp, în maxim 10 ani.

News Moldova îți recomandă și ...   Activele Centralei Electrice de Termoficare Iași, la un pas de a fi vândute. Primăria a pierdut toate procesele

Totul a pornit de la patru surate crescute cu poezii

„Aventura noastră a început în 2012, când am plecat să muncim, ca mulți alți români, în Italia. Speram la o viață mai bună. Acolo am văzut pentru prima dată familii care moșteneau, de generații, câte o fermă de animale. Înțelegând ce tradiție au și cum reușeau ei să facă agricultură, deși solul de acolo nu era atât de fertil precum al nostru, ne-am întrebat: De ce noi nu putem face la fel?

Un an mai târziu, am decis să ne întoarcem acasă și să ne apucăm de agricultură. Am început cu câteva hectare de teren și un tractor. La început, parcă nimeni nu ne dădea nicio șansă. Și nu ne-a fost ușor.

Până la urmă am reușit să arendăm teren, să ne cumpărăm utilaje și, pentru scurt timp, am încercat să avem și câteva văcuțe. Când au apărut copilașii, dorințele și prioritățile noastre s-au schimbat. Negăsind ușor prin împrejurimi nici lapte, nici brânză făcute în condițiile pe care ni le-am fi dorit, am decis să cumpărăm noi niște căprițe. După foarte multă documentare, am ales patru surate din rasa Saanen, de la un crescător în vârstă care le scria poezii.

Așa am descoperit cu adevărat gustul laptelui și al brânzei de capră. Ne-am îndrăgostit foarte repede de ele. Am realizat că trebuie să cumpărăm mai multe și că vrem să producem brânză și alte delicii sănătoase din lapte de capră.

Prima dată am început să vindem rudelor, amicilor, apoi alți doritori au început să apară. Încurajați de faptul că produsele noastre aveau succes, am investit și mai mult“, a precizat crescătorul ieșean.

News Moldova îți recomandă și ...   Peste 1.000 de rochii de mireasă, la Wedding Days. Vino în weekend, la Palas, să planifici nunta de vis!

Rasa Saanen a ales-o Ionuț încă de la început, pentru aspectul lor și gustul bun al laptelui.

„Această rasă s-a dovedit a fi o alegere foarte bună pentru noi, fiind considerate printre cele mai productive rase. Suntem foarte mulțumiți de ele pentru că nu am avut probleme în privința bolilor sau alte aspecte negative care de obicei mai apar“, adaugă Ionuț Popa.

Iar pentru că cel mai bine agricultura se îmbină cu zootehnia, tânărul ieșean lucrează în jur de 80 Ha de teren pe care îl cultivă cu lucernă, porumb, orz, grâu, floarea soarelui, pentru a reduce o mare parte din cheltuieli.

„Furajarea se face doar din producție proprie, în principal cu fân de lucernă de foarte bună calitate și un amestec de porumb boabe cu orz și floarea soarelui“, mai spune tânărul.

În 2022 s-au dublat vânzările

Anul acesta, cu toate că este un an dificil pentru fermieri, crescătorul ieșean ne mărturisește că s-au dublat vânzările față de ceilalți ani, dovadă clară că, consumatorul este din ce în ce mai educat, în ceea ce privește consumul de produse din lapte de capră.

News Moldova îți recomandă și ...   Deputatul ieșean Vasile CÎTEA prezintă modificările asupra Legii Serviciului de alimentare cu apă și canalizare

Distribuția produselor din ferma de la Bălțați se face în primul rând către consumatorul final, prin magazinul online al familiei Popa, www.puidedrag.ro, dar și la domiciliul clientului sau în magazine de tip Băcănie.

„Livrarea se face tot de noi direct la domiciliul clientului. Momentan doar în Iași și în localitățile din vecinătatea orașului. Al doilea canal de distribuție este în magazine de tip Băcănie cu care colaborăm, magazine care se află în mai multe orașe din țară. Mai sunt clienți care preferă să vină direct la fermă să cumpere produsele, mai ales cei care stau în apropiere sau cei care sunt în treacăt prin localitatea Bălțați.

Am încercat să adaptăm rețetele de produse după cerințele clienților noștri. În acest moment avem produsele clasice: lapte, caș, telemea, urdă, dar avem și cremă de brânză diverse sortimente cu mărar și ceapă verde, cu afine de pădure sa


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Iasi

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top