fbpx
Connect with us

Întârzieri și incertitudini în selectarea constructorului pentru refacerea Colegiului Pedagogic din Iași

liceul pedagogic iasi - News Moldova

Iasi

Întârzieri și incertitudini în selectarea constructorului pentru refacerea Colegiului Pedagogic din Iași


Procesul de selecție pentru a desemna compania care va avea sarcina de a reabilita Colegiul Pedagogic din Iași se confruntă cu întârzieri semnificative. Deși termenul inițial de evaluare a ofertelor ar fi trebuit să se încheie deja, Primăria a decis să prelungească acest proces până la sfârșitul lunii august

În ciuda faptului că ofertele au fost depuse la începutul lunii mai 2023, autoritățile locale încă nu au emis un verdict final.

Printre ofertanții care participă la licitație se numără Conest, Iasicon, asocierea dintre Grup Construcții Est și Ștef Invest, precum și asocierea Katar Conneg – Mădbeton. Situația gravă de degradare a clădirii și mutarea temporară a elevilor în alte spații de învățământ a generat, în martie 2023, un protest fără precedent în fața Primăriei Iași. Sute de părinți, elevi și profesori au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea.

News Moldova a relatat despre protestele din partea elevilor, părinților și cadrelor didactice de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”. Motivul protestelor a fost evacuarea a 600 de elevi la începutul Modulului 3, din cauza riscului seismic de gradul unu al clădirii principale.

Au PROTESTAT degeaba? Alternativele primăriei nu răspund cererilor elevilor de la Colegiul Pedagocic „Vasile Lupu” din Iaşi

Decizia de a muta elevii a fost luată în contextul în care clădirea prezenta un risc seismic ridicat. Ulterior, autoritățile locale au lansat licitația pentru restaurarea acestui monument istoric, cu finanțare din bugetul local. Însă, în timp, Guvernul a anunțat că va susține financiar lucrările de restaurare, alocând aproximativ 70 de milioane de lei.

News Moldova îți recomandă și ...   Vezi cum se folosește primarul Chirica de banii contribuabilor ieșeni, pentru a-și cumpăra protecția în Justiție!

Cu o vechime de peste 120 de ani, clădirea a fost supusă unor expertize tehnice care au relevat că structura de rezistență a corpurilor de clădire este grav afectată. Printre problemele constatate se numără degradările și avarierea pereților, precum și apariția fisurilor verticale la intersecția acestora.

Mihai CHIRICA: “Nu pot să mint, nu pot să spun că într-un an de zile, nu ai cum să termini un asemenea obiectiv”

mihai chirica 1024x576 1 - News MoldovaMihai Chirica: “Dacă licitația va avea susținători – și sunt convins că avea avea, pentru că este un obiectiv  valoros din punct de vedere financiar și se vor găsi constructori care să facă o ofertă – evaluarea va dura în jur de 30 până la 45 de zile, în funcție de calitatea documentelor pe care le-au propus, să spunem în perioadă de 60 de zile să putem emite ordinul de începere al lucrărilor.

Lucrările nu vor putea fi finalizate mai devreme de 24 de luni, pentru că sunt lucrări de consolidare care necesită atât niște timpi absolut necesari din pucnt de vedere tehnologic, dar și foarte multă atenție. Pentru că după finalizarea lucrărilor de consolidare și în paralel cu acestea, noi vom veni și cu toate dotările necesare funcționării școlii.

Nu pot să mint, nu pot să spun că într-un an de zile, nu ai cum să termini un asemenea obiectiv. Trebuie minim 24 de ore în care să se lucreze și pe timp de iarnă, și pe timp de vară, în funcție de capacitatea constructorului, care trebuie sustinută permanent și financiar și care, de asemenea, din punct de vedere tehnic trebuie susținută prin aportul dirigintelui de șantier și al proiectantului.

Eu nu cred că cineva ar putea să intervină mai devreme pentru că, în primul rând, va trebui desfăcută școala, până la ultimul perete, pentru a se vedea starea cărămizii, zidită acum peste 100 de ani”, afirma primarul Iașului în cadrul unei conferințe de presă, în luna martie a acestui an.

Mihai Chirica pe tema termelelor de reabilitare a Colegiului Pedagogic din Iași: “Nu pot să mint, nu pot să spun că într-un an de zile…”

Starea de degradare a elementelor nestructurale (finisaje, tâmplărie, învelitoare) și vechimea instalațiilor (termice, sanitare, electrice) împiedică desfășurarea normală a activităților școlare și împiedică modernizarea școlii. De asemenea, lucrările de intervenție neterminate la aripa est, unde s-a inițiat consolidarea în 2006, au lăsat construcția într-un dezechilibru structural.

News Moldova îți recomandă și ...   Caz înduioșător la Iași! O femeie a străbătut mii de kilometri prin țară, reprimind șansa la o viață normală din mâinile medicilor de la Spitalul „Prof. Dr. Nicolae Oblu”!

Odată ce un contract va fi semnat, se estimează că lucrările de reabilitare vor dura aproximativ 3 ani.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top