Connect with us

VIDEO | Ion STEFANOVICI: „Tenebrele unui SISTEM MAFIOT si a unei CARACATIȚE a coruptiei, SUFOCA actul medical”

Analiza de Weekend

VIDEO | Ion STEFANOVICI: „Tenebrele unui SISTEM MAFIOT si a unei CARACATIȚE a coruptiei, SUFOCA actul medical”

Titluri precum „Spitale supraglomerate…”, Spiale inchise…” ,”Criza sanitara… ” „Situatie critica…” tin cap de afis inca de la inceputul pandemiei. Si in ciuda faptului ca din experientele trecute ar trebui sa invatam si sa ne perfectionam, iata ca valul patru al pandemiei au surprins autoritatile mai nepregatite decat precedentele .

In editia din 07.10.2021 in emisiunea Moldova in Direct gazduita de News Moldova, s-a discutat intocmai despre situatia dezastruasa din Iasi, o situatie care se rasfrange nu numai asupra iesenilor, ci asupra intregii regiuni Moldova – atata timp cat marile unitati medicale ale Moldovei sunt conduse de la Iasi si aici vorbim de toate spitalele regionale care deservesc intreaga regiune a Moldovei .

„Observ cum treptat Iasul a devenit un simbol negativ si unicat, o premiera la nivel national sub aspectul faptului ca principalele institutii reprezentative precum Consiliul Judetean si Primaria municipiului sunt conduse de catre doi penali, anchetati in dosare multiple de catre procurorii anticoruptie din cadrul DNA. Este vorba despre Presedintele C.J. Iasi, Alexe Costel si colegul sau de partid Chirica Mihai, primarul municipiului Iasi „, interventia redactorului sef al News Moldova, Ion Stefanovici

Faptul ca proasta administatie se rasfrange asupra nivelului de trai al cetatenilor nu este o noutate si sunt doua aspecte bine interconectate. Despre aspectul administrativ, respectiv incapacitatea administrativa, lipsa de asumare a celor doi administratori ai Iasului si cum se rasfrang acestea asupra domeniului sanitar, s-a discutat in emisiunea Molodva in Direct.

Redactorul sef Ion Stefanovici impreuna Jurnalistul Gabriel Gachi, au dezbatut problematici precum: lipsa de investitii dupa perioada comunista, situatia actuala a sistemului sanitar si spitalul de la Letcani o investitie de 13 miliarde de euro tinuta cu lacatul pe usa.

Tenebrele unui sistem mafiot si a unei caracatite a coruptiei, nu are cum sa nu sufoce inclusiv actul medical si lumea medicala per ansamblu, la nivel de infrastructura medicala. Din moment ce noi, la nivelul intregii regiuni, ne tratam la Iasi si ne punem bazele in sistemul medical iesean, nu avem cum sa nu fim interesati de ceea ce se intampla acolo„, este de parere Ion Stefanovici.

 7 incendii majore  care arata ca sistemul colapseaza.Spitale depasite, epuizate, crematorii in devenire si bombe microbiologice

O analiza deosebita a investitiei in sistemul social a facut-o Jurnalistul Gabriel Gachi. Conform relatarilor acestuia avem spitale construite in mare parte in anii 1970-1970, multe spitale au 100 -120 de ani ca vechime construite in perioada interbelica. Dintr-o retea de 500 de spitale nivel national, doar 3 spitale au fost facute in ultimii 30 de ani, in perioada postcomunista de dupa 1989.

Daca e sa ne referim la dezvoltarea infrastructurii sectorului social, la nivel de Iasi, in perioada comunista au fost construite: 13 spitale, aproximativ 50 de scoli si licee, zeci de crese si gradinite intr-un decurs de 35 de ani .

In 31 de ani de democratie, dupa caderea comunismului, tot in Iasi, constatam ca s-au facut ZERO spitale, o  scoala inceputa inainte de 1989 si data in folosinta in 1992, iar in anul 2019 in urma unui protest al mamelor primarul Chirica a construit doua crese .

Concluzia NU avem deloc investitii in ultimii 30 de ani  iar acest lucru denota doar un singur lucru: incapacitatea liderilor de a-si asuma si realiza proiecte serioase, incapacitatea de a face intocmai lucrurile pentru care sunt platiti .

Un exemplu care reflecta cele mentionate mai sus este situatia actuala de la Spitalul Letcani, care in plin val pandemic, desi dotat cu aparatura performanta de ultima generatie, ramane inchis pentru pacientii moldoveni, acestia fiind nevoiti  sa fie tratati in ambulante.

Reteaua electrica de la Spitalul Letcani nu este conforma cu cerintele ISU

Aceasta sa fie unul dintre motivele principale pentru care NIMENI nu vrea sa isi asume riscul unui nou incendiu pe mandatul sau? Exista frica in randul alesilor de a fi martorii responsabili ai producerii unor noi incendii spitalicesti? Exista posibilitatea ca reteaua electrica neconforma de la Spitalul Letcani sa cedeze ?

Raspunsurile la toate aceste intrebari cat si alte aspecte extrem de interesante le veti putea urmari in inregistrarea emisiunii Moldova in Direct cu Ion Stefanovici si Gabriel Gachi

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Analiza de Weekend

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top