fbpx
Connect with us

Ionel LUNGU, primarul comunei ieșene ERBICENI: ”Comuna s-a dezvoltat în așa fel încât locuitorii plecați vor să REVINĂ acasă”

Ionel LUNGU, primarul comunei ieșene ERBICENI: ”Comuna s-a dezvoltat în așa fel încât locuitorii plecați vor să REVINĂ acasă” - News Moldova

Iasi

Ionel LUNGU, primarul comunei ieșene ERBICENI: ”Comuna s-a dezvoltat în așa fel încât locuitorii plecați vor să REVINĂ acasă”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Comuna ieșeană ERBICENI, condusă de primarul Ionel LUNGU, poate fi considerată un exemplu în administrația locală

În ultimul deceniu, comuna s-a modernizat în așa măsură, încât mulți locuitori plecați peste hotare își doresc să revină acasă.

Primarul Ionel LUNGU a fost invitatul jurnalistului CEZAR FILIP în cea mai recentă ediție a emisiunii AGENDA PRIMARULUI, găzduită de NEWS MOLDOVA, iar discuțiile au scos în evidență pașii făcuți de comuna ERBICENI în ultimii 10 – 12 ani, în sensul unei modernizări atât de dorite de localnici.

”În momentul de față, comuna Erbiceni a început acel drum ascendent din 2012 și pe același trend suntem și acum. Sunt la al treilea mandat ca primar al acestei comune și vreau foarte mult să las ceva trainic în urmă și să finalizez toate proiectele pe care le-am început.

 De la început mi-am făcut niște priorități. Prima dată am zis să aduc la un nivel în care cât de cât să se poată circula pe drumuri, căci la timpul respectiv nu exista o piatră pe drum, nu exista asfalt în comuna Erbiceni, nu exista iluminat, deci nimic, nici cămin cultural, nimic. Și am început să prioritizez acțiunile la nivel de comună, drumurile, apă, canal, școală.

Proiectele prin PNDL au fost pentru noi, cel puțin din zona rurală, o mană cerească. Avem o sală de sport modernă, avem un cămin cultural, avem toate școlile reabilitate, moderne, grădinițe, asfalt, apă-canal… Pentru că eu am avut un obiectiv, să micșorez distanța între țară la oraș.

Și drept dovadă că, în mare parte, am reușit este faptul că deja de la oraș au început să caute locuri de casă, să caute case părăsite să le achiziționeze, ca să se mute la țară. Odată ce apare infrastructura și multe, multe altele care se întâmplă pe raza comunei determini pe foarte mulți să se reîntoarcă să se întoarcă la țară”, a precizat primarul comunei Erbiceni, Ionel LUNGU.

”Revin familiile plecate peste hotare, încântate că la Erbiceni sunt condiții de viață mult îmbunătățite. Anul trecut s-a triplat numărul de nașteri”

Au început, de aproximativ 3 ani de zile, să se reîntoarcă cei plecați. Și vă pot da exemple de familii care au revenit, s-au încadrat. Ce este foarte important se referă la faptul că toți care s-au reîntors, s-au întors cu spiritul muncii.

Ei au reveni conștienți că trebuie să muncească. Sunt cam 10 – 12 familii s-au mutat înapoi în comună. Alte 4 familii m-au anunîat că vor reveni din Franța. Deci, numărul populației la noi a început să crească.

Apoi, dacă până anul trecut erau 20-30 de nașteri în comună, anul trecut am avut 110 nașteri. A început să vină oameni din oraș să cate locuri de casă la Erbiceni”, a conchis primarul ieșean IONEL LUNGU. 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top