fbpx
Connect with us

La IAȘI au fost puse în circulație primele autobuze electrice

Iasi

La IAȘI au fost puse în circulație primele autobuze electrice

De astăzi, 24 noiembrie 2022, primele autobuze electrice au fost puse în circulație, la Iași. Acestea sunt dedicate curselor speciale pentru elevi

Primăria Iași a semnat contractul cu compania poloneză Solaris Bus & Coach în aprilie 2021, proiectul fiind finanțat cu fonduri europene în cadrul unui program național gestionat de Ministerul Dezvoltării, în condițiile în care autoritatea centrală a organizat licitația.

În cazul Iașului, contractul a vizat furnizarea a 20 de autobuze electrice Solaris Urbino Electric nE12șase stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă. Valoarea totală a proiectului este de 66,7 milioane de lei, adică aproximativ 13,5 milioane de euro.

News Moldova îți recomandă și ...   Producători locali și activități pentru copii, la Festivalul Gusturile Toamnei de la Palas

În Iași au ajuns, până în prezent, 16 autobuze dintre cele 20 contractate.

Autobuzele Solaris Urbino Electric nE12 furnizate Iașului sunt de tip solo (nearticulate), cu planșeu jos (podea integral coborâtă), facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, caroserie CE, echipate tehnic pentru operarea în relief predominant deluros, cu aer condiționat, sisteme de monitorizare, faruri și iluminat LED.

Autobuzele au lungimea de 12 metri, lățimea de 2,55 metri și înălțimea de 3,3 metri, viteza maximă de 70 km / h și capacitatea de 82 de pasageri, din care 30 pe scaune. Finanțarea proiectului este asigurată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, Axa prioritară 4.

News Moldova îți recomandă și ...   Prima licitație pentru lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași va fi LANSATĂ în luna decembrie

Prin intermediul aceleiași linii europene de finanțare, Iașul va beneficia și de 24 de autobuze electrice de 10 metri, în valoare de 64,8 milioane de lei, de la SC BMC Truck&Bus SA.

Datorită fondurilor europene Municipiul Iași are deja 16 tramvaie PESA în valoare de 163 de milioane de lei și încă 10 dintr-un lot de 16 tramvaie Bozankaya în valoare de 168 de milioane de lei. Astfel, grație fondurilor europene, Municipiul Iași va beneficia de 76 de mijloace de transport electrice, în valoare totală de aproximativ 462 de milioane de lei, respectiv circa 94 de milioane de euro.

News Moldova îți recomandă și ...   Salariile preoților, calculate în funcție de cele ale cadrelor didactice. Protopopul de Vaslui, Adrian Chirvasă, venituri de aproape o sută de mii de lei


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Iasi

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top