fbpx
Connect with us

Licitația pentru SRU Iași, ținută în loc din cauza controverselor din jurul firmei câștigătoare

a-fost-lansata-a-doua-licitatie-pentru-construirea-sru-iasi.-valoarea-contractului-se-ridica-la-45-milioane-de-lei

Iasi

Licitația pentru SRU Iași, ținută în loc din cauza controverselor din jurul firmei câștigătoare

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Licitația pentru supervizarea lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență (SRU) din Iași întâmpină în continuare obstacole. De această dată, în centrul discuțiilor se află firma Venturo Investment, declarată inițial câștigătoare

Câștigătorul licitației, firma Venturo Investment, a fost exclusă de la alte licitații similare în trecut, iar o asociere condusă de Tecnic Consulting Engineering, clasată pe locul doi, a contestat atribuirea contractului.

Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) anunțase că firma Venturo Investment, liderul unei asocieri, câștigase licitația pentru servicii de dirigenție de șantier pe întreaga perioadă de construcție a SRU, în valoare de 23,8 milioane de lei (fără TVA). Cu toate acestea, perfectarea contractului nu a avut loc din cauza contestației depuse de Tecnic Consulting Engineering.

Contestația vizează restricționarea accesului la dosarul complet al achiziției de către ANDIS, precum și încălcarea regulilor în privința confidențialității informațiilor, potrivit jurnaliștilor de la Ziarul de Iași. Tecnic susține că Venturo Investment a fost exclusă de la alte licitații publice, inclusiv pentru supervizarea lucrărilor la autostrada Bacău – Pașcani, din cauza încălcării grave și repetate a obligațiilor contractuale.

Societatea contestatoare a invocat și faptul că oferta câștigătoare ar fi trebuit respinsă ca “inacceptabilă” din cauza încălcării grave a obligațiilor contractuale. În decembrie 2023, CNSC a confirmat legalitatea excluderii Venturo Investment de la alte licitații. Tecnic susține că ANDIS a analizat superficial oferta și susținerile Venturo Investment.

În plus, Tecnic a contestat și evaluarea ofertei câștigătoare, argumentând că firma Venturo Investment nu a făcut dovada îndeplinirii cerinței de a finaliza servicii similare în valoare cumulată de 44 milioane de lei în ultimii 3 ani. Contestatarul afirmă că evaluarea a fost superficială și că suma totală a contractelor prezentate de Venturo Investment nu a fost calculată corect.

Această situație aduce în atenție problemele din cadrul ANDIS legate de atribuirea contractelor pentru lucrările pregătitoare construirii SRU și scoaterea la licitație a execuției SRU, un contract cu o valoare estimată la 1,9 miliarde de lei. Autoritățile întârzie publicarea anunțului pentru licitația de execuție, care ar fi trebuit organizată încă din primăvara anului trecut conform procedurilor normale.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top