fbpx
Connect with us

Lipsiți de UMANITATE! DEZINTERES total al angajaților Primăriei IAȘI față de o femeie în vârstă de 70 de ani

Iasi

Lipsiți de UMANITATE! DEZINTERES total al angajaților Primăriei IAȘI față de o femeie în vârstă de 70 de ani


Prof. dr. Diana Cimpoesu, şefa UPU-SMURD Iaşi: ”Şi oamenii fără adăpost sunt oameni”

O femeie în vârstă de 70 de ani, N. Tereza, a fost adusă (19.01 n.r) la Spitalul Clinic Judeţean “Sfântul Spiridon” Iaşi, în stare gravă, cu hipotermie severă (25.3 C), stop cardiorespirator resuscitat (fibrilatie ventriculara), internată la secţia cardiologie.

Femeia în vârsta de 70 de ani este o persoană fară adăpost. Lipsa unei locuinţe și dezinteresul autorităților au adus-o pe ieșeancă în situatia ca în acest moment medicii să ducă o adevărată luptă pentru a-i salva viața.

În momentul de faţă este intubată şi ventilată, în comă postresuscitare, medicii susţinând că prognosticul este rezervat, însă se luptă pentru viaţa acesteia.

Cine este RESPONSABIL pentru viața acestor persoane fară adăpost?

Am luat legătura cu Directorul DAS, Luminița Munteanu şi i-am prezentat situaţia gravă în care se află Tereza N. în vârsta de 70 de ani.

Munteanu a declarat că femeia este un caz socio-medical şi că NU ţine de competenţa dumneaei. Fără să cunoască cu adevărat situaţia sau măcar să se intereseze asupra acestui caz dramatic, director DAS IAȘI a pasat întrega problemă către Consiliul Judeţean, care, în opinia dumneaei ar trebui să se ocupe de aceaste persoane fară adăpost.

Aflând că pacienta se află în stare gravă la spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași, Luminița Munteanu a mai declarat ca nu poate oferi informaţii suplimentare deoarece, NU se ocupă de persoanele care nu se pot deplasa, neştiind dacă persoana în cauză are dizabilităţi sau imposibilitatea deplasării a survenit în urma hipotermiei severe.

Menționăm că femeia internată nu are dizabilități, în concluzie aceasta ar trebui să se afle în evidența DAS din cadrul Primăriei Iași.

Ce salariu încasează Luminița MUNTEANU de la DAS?

Totuși, nu poți să nu te întrebi cu cât este plătit directorul Luminița MUNTEANU pentru a afișa acest dezinteres total, pentru o ființă umană și pentru funcția pe care o deține.

Astfel, conform declarației de avere din 2019, Luminița Munteanu încasează anual de la DAS, suma de 94 152 RON adică 7 846 RON pe lună.

Lipsiți de UMANITATE! DEZINTERES total al angajaților Primăriei IAȘI față de o femeie în vârstă de 70 de ani - News Moldova

Am urmat ”sfatul” directorului DAS, Luminița Munteanu, şi am luat legătura cu Consiliul Județean, de aici, evident, am fost redirecționați către DGASPC, mai exact la Directorul Adjunct Ioan TICU.

Ce spune despre acest caz DGASPC?

După ce am fost pasați de la o instituție la alta, am ajuns la DGASPC, unde am stat de vorbă cu Directorul Adjunct, Ioan TICU.

“În cazul în care persoana, care este un caz social, nu are dizabilităţi, atunci, doar DIRECŢIA DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ din IAŞI (DAS), trebuie, conform legii să se ocupe de aceste cazuri. În mod normal şi conform legii, în orice caz aflat în dificultate, prima putere care intervine este DIRECŢIA DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ, doar persoanele cu dizabilităţi sunt trimise către DGASPC. Trebuie să se facă o evaluare a situaţiei de către DAS, să se constate nevoile persoanelor şi să se facă demersurile necesare pentru o reintegrare în societate, indiferent de persoane”.

Deci, în mod evident, în situaţia prezentată mai sus, Directia de Asistenţă Socială Iaşi este cea care ar trebui să deţină toate răspunsurile și care ar trebui să își asume responsabilitatea, în cazul în care această persoană își pierde viața.

Directorul adjunct Ioan TICU, a mai declarat că o să se intereseze persoanal de acest caz, chiar dacă în cadrul centrului dumnealui, intră doar persoane cu dizabilităţi şi conform legii, toate cazurile sociale trec mai întâi prin DAS, subordonată Primariei Iași.

DAS se ocupă de TOATE persoanele care reprezintă cazuri sociale

Luminiţa Munteanu susţine că se ocupă de TOATE persoanele, care sunt cazuri sociale şi că există un centru cu aproximativ 50 de locuri, mai exact Centrul social de urgenţă pentru recuperare şi integrare “C.A.ROSETTI”, unde sunt primite TOATE persoanele fără adăpost, însă adevărul este ca în municipiul Iaşi, persoanele fără adăpost depăşesc cu mult aceste cifre, iar oamenii contiună să trăiască pe stradă.

Din păcate, persoanele aflate într-o situație dificilă, care nu au adăpost, rămân la statutul de “probleme” încercând să își ducă cu greu existența de pe o zi pe alta.

Lipsiți de UMANITATE! DEZINTERES total al angajaților Primăriei IAȘI față de o femeie în vârstă de 70 de ani - News Moldova

Luminița Muteanu, proaspăt întoarsă dintr-o vacanța petrecută în Monte Carlo și desprinsă poate de realitățile curente, susţine cu tărie că toţi oamenii fără adăpost sunt primiţi în centre, (cu excepţia celor care refuză).

Deşi există centre specializate, persoanele fără adăpost trebuie să întrunească “anumite condiţii”, pentru ca aceștia să fie acceptați, conform spuselor directorului adjunct Ioan TICU.

Din păcate, adevărul crunt este că locurile în centrele sociale sunt insuficiente și în continuare sute de persoane trăiesc pe străzi în nopțile friguroase de iarnă, unele ajungând la UPU cu degerături severe sau chiar în stop cardio-respirator.

Acesta este doar unul dintre nenumăratele cazuri grave, care ajung în UPU Iaşi. Principala problemă în acest caz, dar şi în alte cazuri ale persoanelor fără adăpost, este că, după ce starea de sănătate se va îmbunătăţi, persoana fară adăpost va ajunge din nou pe stradă. Singura rezolvare a problemelor de acest tip este ca instituţiile specializate să se implice cu adevărat și să caute soluții reale.

Doamna Director, Lumininița MUNTEANU, ”și oamenii fără adăpost sunt oameni”!


Continue Reading
You may also like...
1 Comment

1 Comment

  1. Oliver M

    21 ianuarie 2020 at 5:02 PM

    Poate aude domnul primar, poate renunță la unul din wc-uri le din plastic la 25.000 euro bucata și o ajută.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top