fbpx
Connect with us

Manifestări cu prilejul Zilei Unirii la Suceava, Iași și Târgu Ocna

Collage Maker 24 Jan 2023 08.50 AM - News Moldova

Iasi

Manifestări cu prilejul Zilei Unirii la Suceava, Iași și Târgu Ocna


La 24 ianuarie este sărbătorită, în fiecare an, Ziua Unirii Principatelor Române. La 24 ianuarie/5 februarie 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales domn şi al Ţării Româneşti, după ce la 5/17 ianuarie 1859 fusese ales domn al Moldovei, realizându-se astfel unirea celor două Principate Române sub conducerea unui singur domnitor

Împlinirea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române va fi marcată în municipiul Suceava, marți, 24 ianuarie, printr-un tradițional eveniment ceremonial care va conține, la rândul său, mai multe elemente de la ceremonialul religios și al constituirii gărzii, la cel de depunere de coroane la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Totul va începe la ora 10:30 cu instalarea gărzii la monument și se va finaliza după ora 12:00, cu retragerea detașamentului de onoare și a gărzii.

Potrivit celor specificate de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, Hora Unirii va fi interpretată de Fanfara Bucovina a Asociației „Maestro Art”, asociație care este finanțată de la bugetul local al Municipiului Suceava.

Toate evenimentele sunt organizate la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza instalat în proximitatea Palatului Administrativ din Suceava și în vecinătatea bustului cav. Iancu Flondor. Și nu întâmplător la bustul lui Al. I. Cuza, ci pentru că acesta este domnitorul sub sceptrul căruia a avut loc așa numita „Unire mică” de la 24 ianuarie 1859 când a fost ales la conducerea Țării Românești după ce cu câteva săptămâni mai înainte a fost ales la conducerea Moldovei.

Pe toată durata desfășurării evenimentului, traficul auto va fi blocat între Palatul Administrativ și Muzeul de Istorie, dar și pe strada Mitropoliei, la intersecția cu strada Ana Ipătescu, în dreptul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”.

De Ziua Unirii, premierul Nicolae Ciucă şi membri ai Guvernului sunt așteptați la Iaşi

Ieşenii sunt aşteptaţi astăzi în Piaţa Uniri, de la ora 10.00, pentru a sărbători 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. În Piaţă va avea loc un concert cu muzică populară. De asemenea, Primăria va oferi o masă populară (plăcinte, „poale’n brâu” şi ceai) în jurul orei 12.30.

News Moldova îți recomandă și ...   Deputatul PNL de Suceava, Angelica FĂDOR: „Educația continuă să fie una dintre marile provocări ale României, și acum, după 34 de ani de democrație”

Concertul va fi întrerupt temporar la ora 11.00, atunci când sunt programate manifestările oficiale: ceremonial religios, alocuţiuni ale oficialităţilor, depunerea de coroane de flori la ansamblul statuar al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o defilare militară şi hora populară. Anul pre-electoral 2023 îi (re)aduce la Iaşi pe liderii principalelor partide de pe scenă politică.

Manifestările din Piaţa Unirii vor determina şi restricţii de circulaţie, în intervalul orar 7.00 – 17.00, pe străzile din zona centrală, din vecinătatea locului de desfăşurare a evenimentului. Dacă vremea o va permite, cerul Iaşului va fi survolat de avioane şi elicoptere de luptă. În seara zilei, va avea loc retragerea cu torţe (ora 18.00) pe traseul Piaţa Unirii – Palatul Culturii, pe zona pietonală.

La manifestări au confirmat participarea liderii coaliţiei de guvernare: prim-ministrul Nicolae Ciucă (şef PNL) şi preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu (şef PSD). Alături de aceştia, la Iaşi vor mai ajunge miniştri, lideri regionali, parlamentari şi eurodeputaţi.

Un alt preşedinte de partid care se află de ieri în capitala Moldovei este George Simion, şef AUR. Susţinători ai acestuia vor organiza, la fel ca în alţi ani, un marş dedicat Unirii pe pietonalul Ştefan cel Mare.

Concertul pregătit de Primăria Iaşi îi va aduce pe scenă pe următorii artişti: Karla Ursu, David Simion, Maria Ionescu, Loredana Colotin, Ion Macovei şi Biatrice Duca (în intervalul orar 10.00 – 11.00) şi, respectiv, Gheorghe Turda, Ciprian Pop, Ştefan Pintilii, Laura Lavric şi Ioan Macovei (după ora 12.30).

News Moldova îți recomandă și ...   Trei persoane au fost grav rănite în urma unei coliziuni între două camioane și un autoturism pe Centura Bacăului

În intervalul 11.00 – 12.30 sunt programate manifestările oficiale (Te Deum, discursuri, depuneri de coroane, defilare militară, hora), iar, la finalizarea acestora, cei prezenţi vor primi plăcinte şi ceai de la Primărie.

În timpul desfăşurării defilării militare (în jurul orei 12.00) este programat şi un survol al unor aeronave din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (avioane şi elicoptere de luptă).

Peste 250 de militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vor participa la ceremonia militară, defilarea urmând a fi realizată cu personal de la Brigada 15 Mecanizată, Batalionul 151 Infanterie, Batalionul 198 Sprijin Logistic, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi, Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni.

După manifestările din Piaţa Unirii va fi oficiată slujba de Te Deum la mormântul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Biserica Trei Ierarhi, iar seara, de la ora 18.00, va avea loc ceremonia de retragere cu torţe pe traseul Muzeul Unirii – bld. Ştefan cel Mare şi Sfânt – Palatul Culturii. La această ultimă ceremonie vor participa 100 de militari, alături de Muzica Militară.

În prima parte a zilei, începând cu ora 7.00, vor fi impuse mai multe restricţii de circulaţie pe străzi precum: bld. Ştefan cel Mare, str. Cuza Vodă, str. I.C. Brătianu, str. 14 Decembrie 1989 şi str. Arcu.

De asemenea, tot prin Piaţa Independenţei vor circula autobuze între Tg Cucu şi Gară, prin str. Gavriil Muzicescu. Restricţiile de circulaţie din zona centrală vor fi ridicate treptat, în funcţie de desfăşurarea evenimentelor din Piaţa Unirii şi de pe pietonal.

News Moldova îți recomandă și ...   Peste un milion de euro vor fi alocați mai multor localități sucevene din Fondul de rezervă al Consiliului Județean 

Ziua Unirii Principatelor Române, marcată la Targu Ocna prin desfășurarea unui drapel national lung de 100 metri

Ziua Unirii Principatelor Romane a fost marcată de administrația din Târgu Ocna, prin desfășurarea unui drapel național lung de peste 100 de metri. Evenimentul a avut loc luni, iar la festivități au participat primarul Cristian Ciubotaru, prefectul judetului Bacau, Lucian Bogdanel si vicepresedintele CJ Bacau, Gelu Panfil.

Steagul de 100 de metri a fost purtat pe mai multe strazi din statiunea turistica Targu Ocna de catre elevii din localitate.

„Unirea de la 1859 a Principatelor Române este pe nedrept reținută de istoriografie drept „Mica Unire”: în realitate, evenimentul este piatra de temelie a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 şi expresia unui consens politic vizionar, care a făcut ca Alexandru Ioan Cuza să fie ales domnitor şi în Moldova, şi în Țara Românească deopotrivă.

Iar Principatele să îmbrățişeze un destin istoric marcat de o evoluție sub influența nemijlocită a valorilor occidentale, concomitent cu abandonarea lumii & moravurilor levantin-orientale.

Este fără îndoială un punct de cotitură, momentul astral al generației paşoptiste, o generație ale cărei personalități exponențiale, inclusiv Costache Negri, au fost educate în cele mai importante țări europene, de unde au adus acasă imperativul emancipării şi autodeterminării naționale într-o Europă care era, de ceva timp, martora afirmării unor curente patriotice viguroase şi hotărâtoare.

Lecția Unirii Principatelor Române de la 1859 este că nu avem alt drum decât cel al consensului şi conlucrării, în ciuda tuturor lucrurilor care par să ne dezbine – un dat istoric fundamental pe care, prin cultură şi credință, putem construi țara la care visăm cu toții!” a declarat prefectul judetului – Lucian Bogdănel.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top