Connect with us

Maria COTOI: ”Programarea se referă la obiceiurile, paternurile, programele și strategiile pe care oamenii le folosesc pentru a obține ceea ce au nevoie și își doresc. Cum ordonăm acțiunile noastre pentru a ne atinge scopurile”

Iasi

Maria COTOI: ”Programarea se referă la obiceiurile, paternurile, programele și strategiile pe care oamenii le folosesc pentru a obține ceea ce au nevoie și își doresc. Cum ordonăm acțiunile noastre pentru a ne atinge scopurile”

În această săptămână, în cadrul rubricii ”Interviul săptămânii”, discutăm cu Maria Cotoi. Maria Cotoi organizează și susține cursuri de formare în programare Neuro-Lingvistică în orașele mari ale României. În practica de cabinet din Sibiu – oraș în care  locuiește, consiliază persoane care doresc să își îmbunatatească viața prin metoda NLP și coordonează grupuri de dezvoltare personală și profesională.

REP: Scurtă carte de vizită, cine este Maria Cotoi?

Maria COTOI: Sunt trainer NLP și susțin cursuri de Programare neuro-lingvistică de 10 ani, în România.

Ce înseamnă, mai pe larg, NPL și ce v-a atras să studiați acest domeniu?

M. COTOI: Programarea neuro-lingvistică (acronim internațional: NLP) este un domeniu fondat de Richard Bandler și John Grinder în anii 1970, reunind conexiunea dintre procesele neurologice (neuro-), limbaj (lingvistic) și modele de comportament învățate prin experiență (programare) și ca acestea pot fi modificate pentru a atinge țeluri specifice în viața.

NLP este prescurtarea de la neurolinguistic programming, adică programare neurolingvistică și cuprinde trei domenii:  neurologia, care se referă la creier și la modul cum ne reprezentăm informațiile, experiențele și modul în care le oferim o semnificație, un sens. Mintea și modul în care gândim.

Lingvistică se referă la limbajul – imagini, sunete, trăiri, gusturi, mirosuri și cuvinte – pe care îl folosim în amintirea unei experiențe, unui eveniment, întâmplări. Cum utilizăm limbajul și cum ne afectează acesta.

Programarea se referă la obiceiurile, paternurile, programele și strategiile pe care oamenii le folosesc pentru a obține ceea ce au nevoie și își doresc. Cum ordonăm acțiunile noastre pentru a ne atinge scopurile.

Premisele NPL-ului se regăsesc ca principii în foarte multe școli de terapie sau filosofie de-a lungul timpului. De ce ar alege o persoană NLP-ul și nu alte metode? Ce aduc nou metodele pe care le propuneți?

”Dintre motivele emoționale aș aminti faptul că mulți cursanți vin la cursurile mele și ale echipei pe care o coordonez prin recomandări – oameni care au făcut deja cursul sunt încântați de bogăția pe care le-au adus-o în propria viață”

M. COTOI: Există motive practice pentru care cineva ar alege NPL și nu altceva și există și motive emoționale. dintre cele practice putem aminti prețul unui curs, faptul că e la îndemana și se organizează aproape de casa (în orașul în care se găsește cursantul), durează jumătate de an, etc.

Dintre motivele emoționale aș aminti faptul că mulți cursanți vin la cursurile mele și ale echipei pe care o coordonez prin recomandări – oameni care au făcut deja cursul sunt încântați de bogăția pe care le-au adus-o în propria viață aceste formări și își îndeamnă prietenii, familia să participe și ei. oamenii mai aleg NPL-ul și pentru că este de actualitate, pe alocuri chiar o modă, mai aleg și pentru că rezonează cu acest curent și nu cu altul, iar aceată rezonanță și-o construiesc câteodată din ceea ce citesc pe siteuri/în cărți, la vederea trainerului etc.

Se spune că NPL este similar cu manipularea, ce ne puteți spune despre această idee?

M. COTOI: Dacă facem referire la definiția din DEX: “manipulare” manevră (11). 2 manevrare (1). 3 Acționare, prin mijloace incorecte, pentru a reuși într-o acțiune. 4 Acționare indirectă asupra cuiva pentru a-l face să acționeze sau să gândească într-un anumit mod.”

Programarea neuro lingvistică folosește instrumente care aduc claritate atât în înțelegerea propriului sine cât și în felul în procesul de comunicare (ce spun, cum spun și ceea ce mi se spune, felul în care mi se spune).

Totodata în structura NLP concepul de ecologie ocupă un loc important iar acesta face referire la efectele “secundare” ale acțiunilor, pe termen scurt și lung, asupra individului cât și asupra celor din jur. Cu alte cuvinte, cere o verificare a impactului pe care îl are ceea ce fac/spun acum, asupra mea si asupra celor din jur. 

Astfel încât NLP-ul îndeamnă și susține claritatea în comunicare cât și evaluarea efectelor propriilor acțiuni asupra celor din jur.

De la ce vârstă se poate lucra cu NPL-ul, există o diferență între femei și bărbați?

”În ceea ce privește diferența dintre bărbați și femei, teoretic nu ar trebui să existe pentru că ambelor categorii le este mai mult decât necesar să își dezvolte abilitățile și inteligența emoțională”

M. COTOI: De la grădiniță recomandăm lucrul cu NPL-ul – este vârsta cea mai potrivită la care un om poate să afle despre resurse, despre cum să-și direcționeze cu ajutorul comunicării acestor resurse, despre emoții și gestionarea acestora.

În ceea ce privește diferența dintre bărbați și femei, teoretic nu ar trebui să existe pentru că ambelor categorii le este mai mult decât necesar să își dezvolte abilitățile și inteligența emoțională. Spun teoretic, în practică, în sălile mele proporția este de 85% femei și 15% barbate. De ce aceasta diferență? Mă abțin să comentez.

Cât de flexibili sunt oamenii când aud de posibilitatea de a încerca programarea neurolingvistică?

M. COTOI: În principiu, cei care se înscriu la cursuri le și urmează, deci flexibilitatea este foarte ridicată. Celorlalți oameni, celor care nu își doresc să învețe și să își îmbunătătească viața prin această metodă de dezvoltare personală eu, noi – echipa, nu ne adresăm.

Avem mult de lucru cu cei care vor să facă ceva și nu ne permitem să pierdem vremea cu cei care nu își doresc.

În ce domenii poate fi utilizată programarea Neurolingvistică?

M. COTOI: NLP își găsește locul în întreaga varietate de domenii profesionale, de la avocați, economiști, medici, până la cele pedagogi, psihologi, sociologi și la cele mai noi intrate pe piața din România coach, traineri, specialiști în marketing, sales, management.

Deoarece fiecare domeniu profesional implică interacșiune interpersonală astfel încât conceptele și metodele oferite de NLP ajustează și modelează personalitatea fiecăruia în raport cu viața personală pentru un echilibru interior și profesional.

Vă mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor adresate și vă urăm mult success în continuare!

Continue Reading
You may also like...

Coordonatorul departamentului ANCHETE din cadrul News Moldova.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Jurnalisti

To Top