Connect with us

Marile COMPANII private își mută PRODUCȚIA în PARCURILE industriale din localitatea ieșeană MIROSLAVA

Iasi

Marile COMPANII private își mută PRODUCȚIA în PARCURILE industriale din localitatea ieșeană MIROSLAVA

Parcurile Industriale din localitatea ieșeană Miroslava sunt căutate de marii investitori

Județul Iași a atras în ultimii ani mari jucători industriali, grație parcurilor industriale din comuna Miroslava, și vrea să se dezvolte semnificativ în aceeași direcție în următorii patru ani.

În județ sunt acum operaționale două parcuri industriale realizate de autorități locale, ambele la Miroslava.

Reamintim că datorită dezvoltării și investițiilor benefice care se fac în localitate, Miroslava este și cea mai bogată comună din România.

Parcul Miroslava I – grad de ocupare 100%

Primul parc industrial din Iași a fost înființat de primăria comunei Miroslava, la circa 8 km de municipiul reședință de județ. Parcul are 46 hectare, iar gradul de ocupare este de 100%. Proiectul a fost dezvoltat în jurul fabricii Delphi (actualul BorgWarner).

Parcul are acces direct la șoseaua de centură, arteră care face legătura cu principalul drum de intrare în Iași: drumul european E583.

În parc sunt peste 60 de rezidenți: unele fabrici sunt finalizate, în timp ce altele sunt în construcție. Domeniile de activitate ale companiilor care au investit aici sunt diverse: fabricarea betonului, automate de cafea, tipografii, producția de vopsele, constructori de drumuri și autostrăzi, producția de echipamente pentru spălătorii „self service”, produse farmaceutice, producție publicitară, fabricarea de structuri metalice, distribuția de mașini unelte CNC, producție nasturi, textile sau fabricarea berii.

În ceea ce privește infrastructura rutieră, Primăria Miroslava a realizat o rețea nouă de drumuri în întreg parcul

În ceea ce privește infrastructura rutieră, Primăria Miroslava a realizat o rețea nouă de drumuri în întreg parcul. În prezent, autoritatea locală are în desfășurare o licitație în valoare de 8,4 milioane lei (fonduri guvernamentale) pentru realizarea a încă 3,5 km de drum, respectiv opt tronsoane din incintă sau limita parcului, sectoare care vor asigura conectarea tuturor amplasamentelor la rețeaua existentă. Pe unele amplasamente încă nu a început construcția de hale, dar toate sunt închiriate.

Succesul primului parc industrial a dus la construirea celui de al doilea

Odată cu succesul primului parc, primăria Miroslava a lansat un al doilea parc, într-o zonă din vecinătate, în spatele fabricii Antibiotice.

Parcul al II -lea are 25 hectare, iar primul rezident este producătorul german Mennekes: compania a finalizat construirea unei fabrici (producția de cabluri pentru încărcarea vehiculelor electrice) și are planuri pentru a doua (stații de încărcare pentru vehicule electrice).

Nemții au ajuns la Iași acum câțiva ani după ce, inițial, au deschis sediul social la Cluj și au căutat oportunități în vestul țării. În cele din urmă, au investit peste 11 milioane euro în parcul de lângă Iași.

Pentru Parcul II Miroslava, în luna februarie 2021, Consiliul Local a aprobat o investiție de 7,2 milioane lei pentru modernizarea unui drum de 1,1 km: artera, proiectată la 4 benzi, face legătura între drumul european E583 și centura de sud a Iașului. Drumul tranzitează limita estică a parcului industrial și asigură acces rapid pentru Mennekes și ceilalți rezidenți care vor construi în această zonă.

Dan NIȚĂ: ”Când am pornit proiectul parcurilor industriale, împreună cu echipa de consilieri, am avut în vedere asigurarea bunăstării comunei noastre pe termen lung”

Primarul Dan NIȚĂ a mai declarat că  veniturile care permit investiții importante într-o localitate, vin din crearea de locuri de muncă impozitate în localitatea respectivă, plus fonduri nerambursabile atrase.
”Când am pornit proiectul parcurilor industriale, împreună cu echipa de consilieri, am avut în vedere asigurarea bunăstării comunei noastre pe termen lung. Așa cum am afirmat în repetate rânduri, veniturile importante ale unei primarii nu vin din taxele și impozitele locale plătite de cetățeni.
Acestea reprezintă doar 7-8% din bugetul local în cazul Miroslavei. Veniturile care permit investițiile importante vin din crearea de locuri de muncă impozitate în localitatea respectivă plus fonduri nerambursabile atrase.
Pas cu pas vom finaliza și parcul industrial 2, o investiție care va asigura bunăstarea comunei noastre în viitor”, a declarat primarul comunei Miroslava, Dan NIȚĂ.

Următoarea zonă de dezvoltare pentru parc industrial în județul Iași este Lețcaniul, la 12 km de municipiul Iași, unde va fi lansată o licitație de lucrări în primăvara acestui an, cu fonduri atrase de la Guvern.

Parcurile industriale funcționale deja sau care sunt în pregătire au o suprafață totală de aproape 200 hectare. Pe termen scurt, localitățile avute în vedere de către administrația județeană sunt Lețcani, Holboca, Dumești, Podu Iloaiei și Deleni.


Redactor Șef al News Moldova, moderatorul emisiunii Retrospectiva Săptămânii (https://www.facebook.com/newsmoldovaro/videos ), Coordonatorul PARTENERIATULUI regional pe Moldova între News Moldova și DIGI FM

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Iasi

- citeste versiunea e-paper -

Economic magazine Moldova Invest

- Read the e-paper version -

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top