fbpx
Connect with us

Marius BODEA, senator USR: ”Iașul ar putea să devină furnizor de energie verde, în loc să achiziționeze cărbuni la prețuri exorbitante”

WhatsApp Image 2023 03 09 at 13.33.51 - News Moldova

Iasi

Marius BODEA, senator USR: ”Iașul ar putea să devină furnizor de energie verde, în loc să achiziționeze cărbuni la prețuri exorbitante”


Senatorul USR, MARIUS BODEA, a susținut joi, 9 martie, o conferință de presă, în care a prezentat o serie de soluții care, în opinia sa, ar fi salvatoare pentru sistemul de termoficare al municipiului Iași

BIOGAZ copy2 1 02 scaled - News Moldova

”Am cumpărat 140.000 tone de cărbune și am plătit, ca oraș, 10 milioane de euro, numai costul certificatelor verzi, pentru că poluăm”

Prin urmare, prima soluție propusă de senatorul USR, MARIUS BODEA, s-a referit la procesul de cogenerare, prin care s-ar putea valorifica potențialul platformei de gunoi de la Țuțora, de a produce biogaz, un înlocuitor al gazului metan.

BIOGAZ copy2 1 04 scaled - News Moldova

”Captarea biogazului de la groapa de gunoi de la Țuțora este o necesitate urgentă! În paralel, uscarea compostului de deșeuri și utilizarea sa pentru producerea de energie termică este, de asemenea, de maximă urgență. În loc să îl eliberezi în atmosferă și să îl arzi pe câmp, captezi biogazul și produci energie electrică și cogenerezi elergie termică.

Iașul nu a făcut niciun pas în această direcție, deși au existat fonduri imense la dispoziție în exercițiu bugetar 2014 – 2020 al Uniunii Europene. Acest tip de investiții sunt deja finalizate sau în faza de implementare în orașe precum Timișoara, Cluj, București, Oradea, Brașov, Sibiu, Galați”, a precizat senatorul USR, MARIUS BODEA. 

”Iașul ar putea să devină furnizor de energie verde, în loc să achiziționeze la prețuri exorbitante sute de mii de tone cărbune pentru care plătește 10 milioane de euro anual”

Cu o investiție totală de 30-35 de milioane de euro, finanțabilă din fonduri nerambursabile prin programul RePowerEU și PNRR și implementată pe parcursul a trei ani, Iașul ar putea să devină furnizor de energie verde, în loc să achiziționeze la prețuri exorbitante sute de mii de tone cărbune pentru care plătește 10 milioane de euro anual doar pentru efectul poluator și doar pentru a încălzi 15% din locuințele din municipiul Iași, a mai subliniat senatorul USR, MARIUS BODEA. 

”Groapa de gunoi de la Țuțora poate produce suficient biogaz încât să genereze 2MWh energie electrică pe tot parcursul anului, zi de zi. Circa 50.000 de tone de deșeu solid reciclat, transformate în peleți

BIOGAZ copy2 1 15 scaled - News Moldova

Senatorul USR de Iași, MARIUS BODEA, a mai explicat faptul că soluția realizării unui sistem integrat de reciclare a deșeurilor menajere – o adevărată uzină de producere de compost organic, biogaz, biometan și energie electrică, adaptată la dimensiunile Iașului, nu reprezintă o inovație, ci este o obligație a orașului în contextul politicilor europene privind deșeurile și energia verde.

”Experții consultați în realizarea acestei propuneri sunt de părere că groapa de gunoi de la Țuțora poate produce suficient biogaz încât să genereze 2MWh energie electrică pe tot parcursul anului, zi de zi. Cu 1440MWh oră produși lunar, poate fi asigurată alimentarea cu energie electrică a 5000 de locuințe medii din Iași, un între cartier, reprezentând la valoarea de piață de astăzi, prin vânzarea de energie, 1,5 milioane de lei lunar.

De asemenea, groapa de gunoi de la Țuțora poate produce anual circa 50.000 de tone de deșeu solid reciclat, transformate în peleți, și care să reprezinte combustibilul solid pentru CET Holboca și, astfel, să rezolve pe termen nelimitat problema încălzirii locuințelor private și publice încă racordare la sistemul centralizat”, a susținut senatorul USR de Iași, MARIUS BODEA. 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top