fbpx
Connect with us

PROFIL DE CANDIDAT: Marius Eugen OSTAFICIUC. Candidatul AUR pentru CJ IASI – expert în combinații imobiliare (EP. 2)

PROFIL DE CANDIDAT: Marius Eugen OSTAFICIUC. Candidatul AUR pentru CJ IASI - expert în combinații imobiliare (EP. 2) - News Moldova

Iasi

PROFIL DE CANDIDAT: Marius Eugen OSTAFICIUC. Candidatul AUR pentru CJ IASI – expert în combinații imobiliare (EP. 2)

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


CONTEXT: Prezentarea platformei și viziunii candidatului în raport cu alegătorii este esențială pentru procesul democratic, consolidând încrederea, mobilizând alegătorii și stimulând dezbaterile politice și sociale relevante pentru bunăstarea comunității.

Prin urmare candidații au fost invitați să răspundă întrebărilor necesare creării următorului

PROFIL DE CANDIDAT

Datele furnizate de către candidați vor fi publicate de către cotidianul News Moldova și revista economică Moldova Invest în perioada martie – iunie 2024, urmând a fi promovate în plan local spre corecta și eficienta informare a alegătorilor.

Ion ȘTEFANOVICI: “O privire analitică în intimitatea partidelor politice” – PROFIL DE CANDIDAT

Numele Candidatului: Marius-Eugen OSTAFICIUC

Poziție pentru care candidează: Președinte al Consiliului Județean Iași

Județ: IAȘI

Ocupație actuală: actual deputat AUR, ex deputat PSD

După primul material  PROFIL DE CANDIDAT: Marius OSTAFICIUC, candidatul AUR pentru Consiliul Județean IAȘI (EP.1)   continuăm demersul de evidențiere a rezultatelor obținute în cei peste 20 de ani de activitate politică a domnului Marius Eugen Ostaficiuc.

În 2014, bugetarul Marius Ostaficiuc termină de construit o vilă în una dintre cele mai frumoase zone din Iași, pe care uită să o treacă în declarația de avere

PROFIL DE CANDIDAT: Marius Eugen OSTAFICIUC. Candidatul AUR pentru CJ IASI - expert în combinații imobiliare (EP. 2) - News Moldova

În 2014, Ostaficiuc a finalizat construcția unei vile de 214 metri pătrați pe strada Simion Bărnuțiu din zona Sărărie, a cărei valoare de piață era în acea perioadă de circa 200.000 de euro, pe un teren de 610 de metri pătrați. Într-o analiză a evoluției pieței imobiliare se estimează că, în ultimii zece ani,  prețurile au crescut în medie cu 83%. Vila lui Ostaficiuc, așadar, valorează astăzi cel puțin 350.000 de euro.

Vila lui Ostaficiuc nu era trecută în declarația de avere. Marius Ostaficiuc a justificat omisiunea prin faptul că vila era în construcție și nu fusese intabulată.

Explicațiile lui Ostaficiuc sunt greu de acceptat. Acesta era deja proprietarul terenului, altfel nu ar fi avut dreptul să ridice o construcție acolo, iar proprietarul vilei, chiar neterminate, era tot el. Intabularea ține de publicitatea imobiliară, lipsa intabulării nu afectează calitatea de proprietar, doar împiedică înstrăinarea unui imobil.

În ceea ce privește veniturile lui Marius Ostaficiuc, pe atunci consilier local PSD și director comercial în cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, acesta încasa un  salariu net de 2.520 de lei de la CNADR, la care se adăugau venituri lunare de 2.100 de lei din alte surse. Soția sa, angajată la Poșta Română, câștiga lunar 1.275 de lei.

În declarația de avere de la acea dată apărea un singur apartament, cu o suprafață de 43 de metri pătrați, achiziționat în 2000. Familia deținea două terenuri în intravilanul Iașului, cu suprafețe de 435, respectiv 168 de metri pătrați, la care se adăuga un teren de un hectar în localitatea Neagra din Suceava. Ostaficiuc avea contractat un împrumut de 55.000 de euro de la Unicredit Țiriac.

În 2018, părinții lui Ostaficiuc, la recomndarea fiului, cumpără un apartament pe Sărărie, la mai puțin din jumătate din prețul la care se vindeau celelalte apartamente. Explicația? Locuința a fost achiziționată ”la roșu”

În 2018, părinții liderului Organizației Municipale a PSD Iași de atunci, au cumpărat un apartament cu o camera de 38 de metri pătrați, situat într-un bloc de pe strada Sărăriei,  construit de o firmă deținută de un patron de presă din Iași. Prețul plătit pentru acest apartament a fost de 33.000 de euro, suma fiind achitată în întregime încă din 2018.

Prețul plătit a fost de 868 euro pe metru pătrat, în timp ce alte apartamente din același bloc se vindeau cu aproximativ 1.900 de euro pe metru pătrat, adică mai mult decât dublu.

Marius Ostaficiuc afirma că achiziția apartamentului a fost realizată la sugestia sa. Mai mult, acesta declara că îl cunoștea pe dezvoltatorul imobiliar încă din 2005, înainte ca el să devină consilier local. În mod ciudat, acest argument era menit să înlăture anumite suspiciuni legate de influența pe care o avea acesta în acea perioadă în sfera urbanismului: Ostaficiuc a fost la conducerea Comisiei de Urbanism a Consilului Local Iași pentru o perioadă bună de timp.

Chestionat în legătura cu prețul redus al achiziției, Ostaficiuc a declarat că apartamentul a fost achiziționat ”la roșu”, iar tatăl său urma să efectueze restul lucrărilor: tencuieli, zugrăveli, finisaje, instalația electrică și sanitară. Situația ridică mari semne de întrebare, deoarece,  dezvoltatorii imobiliari vând, câteodată, locuințe individuale ”la roșu”, dar în cazul imobilelor cu mai multe locuințe, oferă clienților doar posibilitatea de a opta în privința tipului și calității finisajelor.

Un alt apartament achiziționat la jumătate de preț, în Târgu Cucu, de la un controversat om de afaceri. Nu se știe dacă și acesta a fost achiziționat ”la roșu

PROFIL DE CANDIDAT: Marius Eugen OSTAFICIUC. Candidatul AUR pentru CJ IASI - expert în combinații imobiliare (EP. 2) - News Moldova

Marius Ostaficiuc, liderul PSD Iași, a achiziționat la un preț redus un apartament într-un bloc construit de omul de afaceri Radu Sacagiu în Târgu Cucu, în apropierea Palatului de Justiție. Sacagiu a donat apartamentul socrului său, iar acesta l-a revândut ulterior lui Ostaficiuc,  după o lună. Apartamentul achiziționat de șeful PSD Iași era cu două camere, având o suprafață de 57 de metri pătrați, iar prețul plătit a fost de 1.000 de euro pe metru pătrat. Este important de menționat că celelalte apartamente din bloc s-au vândut la prețuri aproximative de 2.000 de euro pe metru pătrat.

În cazul prețului redus la care a fost cumpărat apartamentul din Târgu Cucu, Ostaficiuc nu a oferit explicații

Nu se știe dacă a fost și acesta cumpărat ”la roșu”, iar harnicul său tată l-a ajutat să-l aducă ”la cheie”, sau lucrările le-a executat chiar el însuși. Realizarea instalației electrice n-ar fi ridicat probleme, Marius Ostaficiuc fiind la bază electrician.

Lucrurile sunt evident, mult mai serioase. Radu Sacagiu a fost implicat, în acea perioadă, într-un schimb de terenuri controversat, girat de Mihai Chirica, pe atunci viceprimar, și de Ostaficiuc, care era președinte al Comisiei de Urbanism din Consiliul Local Iași. 

De asemenea, trebuie subliniat faptul că, construirea blocului din Târgu Cucu NU ar fi fost posibilă fără semnăturile lui Ostaficiuc și Chirica, în calitate de președinte al Comisiei de Urbanism, respectiv viceprimar.

Bugetarul Marius Ostaficiuc își permite să acorde cu generozitate împrumuturi de 700.000 de lei

Conform ultimei declarații de avere de pe site-ul Camerei Deputaților, Ostaficiuc a împrumutat 4 persoane fizice cu 7000 de euro, 150.000 de lei, 82.500 de lei și 39.500 de euro, respectiv. De asemenea, a împrumutat 249.190 de lei unei firme. În total, peste 700.000 de lei.

Pe lângă vilă, apartamentul de la Radu Sacagiu și terenul de un hectar din județul Suceava, Ostaficiuc a mai achiziționat un teren de peste 1000 de metri pătrați în comuna Aroneanu din județul Iași.

 

Urmeaza:

PROFIL DE CANDIDAT: Marius OSTAFICIUC „strategul” din spatele deturnării manifestărilor societății civile din IAȘI (EP.3)


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top