fbpx
Connect with us

Ministerul Energiei, clarificări cu privire la taxa pe soare: “Încurajăm producerea de energie regenerabilă”

ministerul-energiei,-clarificari-cu-privire-la-taxa-pe-soare:-“incurajam-producerea-de-energie-regenerabila”

Iasi

Ministerul Energiei, clarificări cu privire la taxa pe soare: “Încurajăm producerea de energie regenerabilă”


Ministerul Energiei a anunțat că posibilitatea introducerii unei taxe pentru prosumatori, adică firmele și cetățenii care au investit în panouri fotovoltaice, este îndepărtată și implică îndeplinirea mai multor condiții

De asemenea, unul dintre subiectele discuțiilor la nivelul Comisiei Europene și Parlamentului European îl reprezintă revizuirea directivei prin pachetul Fit for 55, ceea ce va aduce alte schimbări pentru a fi accelerată implementată energia regenerabilă și promovarea acesteia.

Mai mult, potrivit Ministerului Energiei, ordonanța de urgență, avizată de mai multe ministere PSD, poate fi modificată în Parlament.

Ordonanța de urgență privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile a fost adoptată de Guvern, înainte de minivacanța de 1 decembrie și transpune în legislația națională Directiva (UE) 2018/2001 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

News Moldova îți recomandă și ...   NEREGULI la Primăria comunei ieșene ȚIBANA. Trei secretari și declarații de avere falsificate

„Pentru corecta informare a publicului, prin Ordonanţa de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care a fost adoptată în data de 29 noiembrie, Guvernul României a transpus Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 decembrie 2018 (reformare) privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile”, se menţionează în comunicat.

Modificările erau necesare pentru ca România risca intrarea în procedura de infringement (riscul de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauza 2021/0333).

News Moldova îți recomandă și ...   Investiție de 12,5 miliarde de euro pentru realizarea a două tronsoane din Autostrada Unirii

Astfel, prin Directiva (UE) 2018/2001 a fost instituit un obiectiv obligatoriu la nivelul Uniunii Europene care să urmărească o pondere de cel puţin 32% a energiei din surse regenerabile în consumul final brut, obiectiv pentru a cărui îndeplinire este necesară încurajarea în continuare a dezvoltării de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile şi implicit conferirea de stabilitate şi predictibilitate investitorilor în domeniu.

“Încurajăm producerea de energie regenerabilă, creşterea numărului de prosumatori, inclusiv prin finanţări din bugetul naţional, din PNRR sau Fondul pentru Modernizare şi reamintim că prin adoptarea OUG 143 din dec 2021, ordonanţa ce a introdus posibilitatea compensării cantitative a energiei produse de prosumatori, numărul acestora a crescut exponenţial în cursul anului 2022”, se mai precizează în comunicat.

News Moldova îți recomandă și ...   Escrocherie cu mobilă la nivel NAȚIONAL, cu nucleul în cartierul ieşean Păcurari

Totodată, actul normativ emis de Guvern vine cu o serie de clarificări legislative, tocmai pentru a încuraja acest tip de investiţii.

În ceea ce priveşte introdu


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Iasi

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top