fbpx
Connect with us

Noi dezvăluiri în DOSARUL TABLA! Pentru întâlnirea cu procurorii, Costel Alexe avea pregătit un bilețel cu șase răspunsuri evazive

costel-alexe,-presedintele-cj-iasi:-“aeroportul-iasi-devine-o-poarta-de-legatura-cu-metropolele-europene-si-nu-numai”

Iasi

Noi dezvăluiri în DOSARUL TABLA! Pentru întâlnirea cu procurorii, Costel Alexe avea pregătit un bilețel cu șase răspunsuri evazive

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


”Din ce îmi aduc aminte, Nu țin minte să, Nu-mi amintesc să, Ele treceau prin filtrul de legalitate și oportunitate a conducătorilor instituțiilor, Propunerile de la filiale erau recomandări, Unele ajungeau la mine și altele la ANAR” scrie pe un bilețel găsit de procurori la percheziția efectuată la locuința lui Costel Alexe în Dosarul Tabla

Ziarul de Iași dezvăluie că n luna august a anului 2020, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a deschis Dosarul Tabla, o investigație referitoare la o presupusă mită în valoare de 20.000 de euro primită de către fostul ministru al Mediului, Costel Alexe. La cinci luni de la demararea anchetei, în data de 7 ianuarie 2021, DNA i-a adus oficial la cunoștință lui Alexe statutul de inculpat în acest dosar.

Contrar procedurilor obișnuite ale DNA, de abia în data de 11 ianuarie 2021, procurorii însoțiți de polițiști și jandarmi au efectuat percheziții la diverse locații, printre care domiciliul lui Costel Alexe în strada Toma Cozma, locuința soției sale din Tătărași, sediul Asociației HPN în Alexandru cel Bun și proprietatea de la Sculeni.

În dosarul respectiv au fost întocmite mai multe procese verbale cu privire la percheziții. Referitor la percheziția la domiciliul oficial al lui Costel Alexe de pe strada Toma Cozma, polițiștii au constatat că altcineva locuiește acolo. Apartamentul aparține unui inspector de la Garda Forestieră Iași, care i-a permis lui Alexe să-și declare domiciliul acolo pentru a-și înscrie copilul la Colegiul Negruzzi. Alexe nu a locuit niciodată în acel apartament, considerându-se o circumstanță fictivă. Percheziția a continuat, iar Alexe a fost întrebat dacă deține documente sau mijloace de stocare relevante pentru dosarul Tabla. A negat deținerea unor astfel de elemente.

În timpul percheziției, au fost găsite asupra sa telefonul mobil, legitimația de deputat (chiar dacă nu mai deținea funcția la acel moment) și un bilețel cu scris de mână. Toate acestea au fost confiscate și s-a întocmit un proces verbal. Acesta conținea 6 replici simple pe care Alexe s-a pregătit să le reproducă în fața procurorilor

Din ce îmi aduc aminte

Nu țin minte să

Nu-mi amintesc să

Ele treceau prin filtrul de legalitate și oportunitate a conducătorilor instituțiilor

Propunerile de la filiale erau recomandări

Unele ajungeau la mine și altele la ANAR (n.r. – Administrația Națională Apele Române – instituție aflată în subordinea ministrului mediului)

În cadrul procesului verbal întocmit în urma perchezițiilor, apare singura declarație pe care Alexe a făcut-o pe parcursul fazei de urmărire penală

Nu am nicio legatură cu entitățile menționate în cadrul dosarului penal și nu dețin documente sau suporturi de stocare ale unor informații legate de entitățile menționate în mandat. Nu am pretins, nu am primit și nu dețin obiecte metalice, tablă, șipci sau alte produse metalice de la Liberty Galați. Nu cunosc detalii despre cele două contracte de sponsorizare. Știu că HPN este o asociație a cărei președinte, la un moment dat, era fosta soție, Alexe Raluca.”

Raluca Alexe: Ah, valoarea? Dar nu mi-a dat! Pregătește oferta și contractul, da?

Costel Alexe: Ok! Bine!

Raluca Alexe: Pentru că și ei, la rîndul lor, trebuie să…colaboratori. Și nu știu cât costă. Știi?

Costel Alexe: Bine, bine, bine

(în mediul ambiental se aude replica neinteligibilă a unei persoane de sex masculin)

Costel Alexe: Bine, am înțeles!

Raluca Alexe: Da?

Costel Alexe: Da

Raluca Alexe: Așa că, când o primesc… o să mă uit pe ea și o să și-o povestesc și ție

Costel Alexe: Bine. Îți mulțumesc!

La percheziția desfășurată la domeniul din Sculeni, fratele lui Costel Alexe, Mihai, a fost prezent și a furnizat informații polițiștilor cu privire la clădirile în care au fost stocate produsele primite ca mită de la Liberty.

La percheziția efectuată la sediul Asociației HPN, Raluca Alexe, soția lui Costel Alexe, a fost prezentă. Sediul asociației se afla într-un apartament din Alexandru cel Bun, proprietatea lui Costel Alexe. Raluca le-a informat pe autorități că nu există documente în acea locație și că toate actele se găsesc “în altă parte”. În ciuda întrebărilor cu privire la locația exactă, Raluca a afirmat că nu știe, dar a promis că va aduce ulterior orice documente vor fi solicitate. A subliniat că apartamentul îi aparține “fostului soț”, dar că acesta i-a permis să folosească spațiul pentru sediul asociației. A fost întocmit un proces verbal fără a fi identificate documente sau dispozitive de stocare.

Costel Alexe a decis să inițieze un divorț fictiv în momentul în care lucrurile au început să se complice în dosarul “Tabla”

A fost o despărțire bruscă și fictivă, având speranța că acest gest ar putea să-l absolve de răspunderea penală. Interceptările convorbirilor și filajele au dezvăluit adevărul. De fapt, Costel și Raluca Alexe formau un cuplu stabil, continuând să comunice zilnic, să facă planuri de afaceri și să petreacă timp împreună. Costel Alexe nu a părăsit niciodată apartamentul din Tătărași, unde locuia cu soția și cei doi copii. Divorțul formal a avut loc în octombrie 2020. Toate supravegherile din acea perioadă arată că în fiecare seară când se afla în Iași, Alexe mergea la apartamentul din Tătărași, unde locuiau soția și copiii, și rămânea acolo până dimineața următoare. În zilele premergătoare perchezițiilor, Alexe a fost sub observație permanentă, fiind urmărit în diverse locuri, inclusiv în Palas Mall și în parcarea centrului comercial.

Pe 9 septembrie 2020, a fost interceptată o convorbire între Costel Alexe și soția sa, Raluca, într-un moment în care ancheta DNA își făcea simțită prezența, iar documentele pentru a acoperi mita de la Liberty erau elaborate. Raluca Alexe avusese discuții prealabile cu reprezentanții Liberty și împreună au întocmit un contract de sponsorizare pentru produsele de fier vechi în valoare de 14.000 euro + TVA. Conversația dintre Costel Alexe și soția sa dezvăluie că fostul ministru încerca să-și pregătească partenera pentru posibilele întrebări din dosar. Era evident că Alexe dorea ca soția să fie instruită și pregătită pentru un eventual interogatoriu.

Costel Alexe: Mami?

Raluca Alexe: Da?

Costel Alexe: Am uitat să te sun! Am vorbit la ora 11 cu Cristi! Mi-a zis pe la două! Adică în juma’ de oră A zis că…

Raluca Alexe: Ce-i la două?

Costel Alexe: Ai putea ajunge pân’ la el? La birou?

Raluca Alexe: Ca să ce?

Costel Alexe: Păi ca-ntr-o…să stabilești etapele viitoare și să toci…toate detaliile!

Raluca Alexe: Să-ncerc să ajung!

Costel Alexe: Da? Te rog!

Raluca Alexe: Pa!

Costel Alexe: Mersi!

Alexe se implica în administrarea unor firme apropiate, chiar dacă nu deținea oficial nicio funcție în acest sens

O altă înregistrare din dosar indică faptul că Alexe avea discuții directe cu firmele partenere despre aspecte precum facturile, plățile și serviciile ce urmau să fie prestate. Chiar și în calitate de ministru și candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Iași în acea perioadă, Alexe era la curent cu detaliile și problemele legate de afaceri. De asemenea, l-a asigurat pe reprezentantul firmei cu care avea contract că va verifica situația plăților pentru serviciile oferite. În ciuda situației sale oficiale, Alexe a solicitat transmiterea facturilor ce trebuiau plătite prin intermediul WhatsApp pentru a putea efectua plata, chiar dacă discuția se referea la un contract încheiat cu firma Corporex.

Interlocutor: V-ați mai gîndit cu…

Costel Alexe: Cu mutatul?

Interlocutor: Da, cu marfa!

Costel Alexe: Le mutăm! Le mutăm! Dar cred că până sân…până la alegeri. N-am avut timp, Iuliu, nici să mă

Interlocutor: Da, da, mă gândesc.

Costel Alexe: Nici să respir! Da? Dar știu că am terminat acolo! Am să sun acuma la Mihai! Și nevastă-mea, să văd dacă au terminat de… și băile tot, la Sculeni! Da?

Interlocutor: Aha, ok! Și le ducem toate acolo, nu?

Costel Alexe: Toate le ducem într-o platformă, așa cum am discutat , într-un cort. Și din cort, le…care…

Interlocutor: Le selectați

Costel Alexe: Le selectăm. Care le bag în…în…în clădire și care nu, o să mă ajuți să le mutăm înapoi în Alexandru, da?

Interlocutor: Da, da,da! Da

Costel Alexe: Bine! Hai că te sun tot astăzi să-ți zic!

Interlocutor: Și dacă aveți timp îmi puteți…știți că mai este…mai este o…(adresându-se unei alte personae- n.n) Mai…ce mai e, o factură, nu?

(În mediul ambiental se aude replica unei personae de sex masculin. Asta aicea ce…)

Interlocutor: O factură mare?

(În mediul ambiental se aude replica unei personae de sex masculin: Două!)

Costel Alexe: Păi ce factură? Că eu știu că am plătit

Interlocutor: Două! Alea ultimele!

Alexe Costel: Ia trimite-mi facturile să-mi spui dacă…să verific dacă sunt în contabilitate, dacă sunt plătite sau nu, da?

Interlocutor: Da! Nu, nu-s sigur! Vi le trimit eu, acuma îl trimit pe Manu.

Costel Alexe: Hai, dă-mi-le pe WhatsApp!

Interlocutor: Bine, bine. Mulțumesc ! O zi bună

Costel Alexe: Te pup! Pa!

Conform unei stenograme incluse în dosar, o convorbire telefonică datată 9 septembrie 2020 a avut loc între Costel Alexe și Marian Grigoraș, prefect al Județului Iași la acea vreme. În cadrul acestei convorbiri, Alexe îi solicită lui Grigoraș informații referitoare la regimul incompatibilităților, fără a oferi detalii specifice despre propria sa situație.

Marian Grigoraș: Da!

Costel Alexe: Și ce aș vrea să verifici…ă…e…eu sunt acționar în firmă. Nu are acti…nu are activitate, dar sunt acționar, știi?

Marian Grigoraș: Da!

Costel Alexe: Nu sunt și administrator! Asta o dată. Și aș vrea să verifici dacă am vreo incon..incompatibilitate cu poziția, în cazul în care câștig CJ-ul, știi?

Marian Grigoraș: Ești asociat, nu? Că e un SRL

Costel Alexe: Da! Da! Sunt asociat!

Marian Grigoraș: SRL. Ok!

Costel Alexe: Bun!

Marian Grigoraș: Bine. Da!

Costel Alexe: Asta o data! Și doi, sunt membru fondator la o asociație, la un ONG

Marian Grigoraș: Da!

Costel Alexe: M-ai auzit?

Marian Grigoraș: Ă…Funcționează?

Costel Alexe: M-ai auzit?

Marian Grigoraș: Funcționează? Da, te-am auzit!

Costel Alexe: ONG-ul funcționează, da!

Marian Grigoraș: Membru fondator. Și ai vreun beneficiu de acolo?

Costel Alexe: Păi nu am beneficiu, dar asociația are un proiect… parcă european. Sau ceva de genu’

Marian Grigoraș: Îhâm! Ok, hai că mă interesez!

Costel Alexe: Da?

Marian Grigoraș: Da,da!

Lucian Jugrin, administratorul public al orașului Podu Iloaiei, un apropiat al lui Alexe a avut calitatea de martor în cadrul anchetei

În timpul perioadei în care Alexe era implicat în solicitarea de mită de la combinatul Liberty, Jugrin îndeplinea funcția de consilier personal al lui Alexe la Ministerul Mediului. Desigur, în ciuda faptului că ar fi trebuit să își desfășoare activitatea la București, Jugrin nu a fost niciodată prezent acolo. El a fost supravegheat alături de Alexe timp de 5 luni, dar nu au fost descoperite informații care să indice implicarea sa în primirea și mascarea mitelor.

Jugrin era membru al Asociației HPN și, în ziua primului transport de tablă, se afla alături de Mihai Alexe la Sculeni. Cu toate acestea, el a negat în fața anchetatorilor că ar fi fost prezent când s-a descărcat marfa. A afirmat că îl însoțea pe ministru în deplasările acestuia la Iași, dar nu avea cunoștințe despre sponsorizarea de la Liberty, fie în calitate de consilier, fie în cea de membru al asociației. Jugrin a recunoscut că a vizitat domeniul lui Alexe la Sculeni de câteva ori, una dintre aceste vizite fiind pentru a-i restitui lui Mihai Alexe două umbrele pe care le împrumutase. Până în acel moment, Jugrin nu fusese pus sub acuzare, nu existând informații care să indice că ar fi fost implicat în aceste manevre ale familiei Alexe.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top