fbpx
Connect with us

Nou ÎMPRUMUT contractat de Primăria Iași! 100 de MILOANE de lei pentru un SFERT de stadion

Nou ÎMPRUMUT contractat de Primăria Iași! 100 de MILOANE de lei pentru un SFERT de stadion - News Moldova

Iasi

Nou ÎMPRUMUT contractat de Primăria Iași! 100 de MILOANE de lei pentru un SFERT de stadion

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Consiliul Local Iași a dat undă verde contractării unui nou credit de 150 milioane de lei, al treilea cel mai mare împrumut din ultimii ani. În toamna anului trecut, autoritățile au deschis o linie de credit la o bancă din România în valoare de 200 milioane de lei, iar anterior, s-au contractat alte împrumuturi de peste 200 de milioane de lei de la o bancă externă

Creditul este contractat pe o perioadă de 12 ani. 100 milioane de lei din acest credit va fi alocată pentru începerea construcției unui nou stadion la Iași, pe șes Bahlui, pe un teren al primăriei cu suprafața de 44 hectare. 20 milioane de lei vor fi destinate pentru reabilitarea șoselei Bucium, pentru care a fost semnat un contract de lucrări în august 2022, iar 30 milioane de lei sunt prevăzute pentru modernizarea clădirii Poitiers, pentru care urmează să fie lansată o licitație.

Gradul de îndatorare al municipalității ieșene va în ajunge la 15% în 2025. Pragul stabilit de guvern este 30%.

Creditul de 100 de milioane de lei acoperă doar un sfert din costurile stadionului. În privința diferenței de finanțare, Mihai Chirica vrea să sensibilizeze guvernul

Primarul Iașului promite de cinci ani un nou stadion la Iași. Bugetul local pare deocamdată singura sursă de finanțare a proiectului; „Nu am încredere, am trecut prin toate guvernele, ne-a promis şi Ponta, ne-a promis şi Orban, mă punea să fac scheme şi schiţe… Nu ai cu cine. Am spus: ne luăm soarta în mâini, ne facem stadionul împreună cu guvernul României care va veni. Dacă va vedea că noi cheltuim 100 de milioane de lei din banii noştri, bănui că vor fi şi ei mai raţionali că poate pune şi statul încă 100, mai punem noi 100 şi să mai pună şi ei încă 100, că nu-l facem pentru noi, ci pentru regiunea de nord-est.

Noul împrumut vine în contextul în care Municipiul Iași se ”încălzește pe datorie”

Pentru a asigura încălzirea orașului în timpul sezonului rece, în condițiile în care nu mai poate face față presiunii facturilor, Primăria Iași a contractat în septembrie 2023 un împrumut în valoare de 200 milioane de lei. Toți acești bani sunt utilizați exclusiv pentru achiziționarea de combustibil. Durata împrumutului este de 5 ani, iar suma trebuie returnată în acest interval.

Posibilitatea contractării acestui împrumut a devenit viabilă odată cu emiterea unei ordonanțe de urgență de către Guvern, care a permis autorităților locale să acceseze acest tip de credit. În ultimii aproximativ 10 ani, astfel de împrumuturi nu au fost posibile.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top