fbpx
Connect with us

Operațiune DIICOT de dizolvare a unui grup infracțional din Iași care se ocupa cu vânzarea de dispozitive de vapat și jeleuri cu droguri

Operațiune DIICOT de dizolvare a unui grup infracțional din Iași care se ocupa cu vânzarea de dispozitive de vapat și jeleuri cu droguri - News Moldova

Iasi

Operațiune DIICOT de dizolvare a unui grup infracțional din Iași care se ocupa cu vânzarea de dispozitive de vapat și jeleuri cu droguri

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Gruparea din Iași se ocupa timp de aproape un an de zile cu vânzarea de dispozitive de vapat și jeleuri conținând droguri , cu precădere către elevi, potrivit informațiilor transmise de DIICOT

Autoritățile din Iași au desfășoarat ieri, 19 septembrie 2023, 121 de percheziții la domiciliile unor persoane din 23 de județe și din București, într-un dosar legat de constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de tranzacții cu produse cu potențial psihoactiv, fără a deține autorizație conform legii.

Potrivit DIICOT, perchezițiile sunt efectuate în județele Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și în București.

Se menționează că începând cu sfârșitul anului 2022, mai multe persoane din județul Iași care erau angajate sau controlau două societăți comerciale au creat un grup infracțional organizat cu scopul de a importa, exporta, produce, fabrica și efectua alte operațiuni cu substanțe cu potențial psihoactiv.

Acestea au produs și vândut dispozitive electronice pentru vapat și produse comestibile (jeleuri, prăjituri, drajeuri etc.), știind că acestea conțin substanțe cu potențial psihoactiv, precum HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și în unele cazuri chiar THC.

Pe lângă aceasta, s-a descoperit că în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional au fabricat peste 100.000 de dispozitive de tip Vape, care conțineau substanțe cu efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P), punând astfel în pericol viața consumatorilor.

S-au identificat 28 de firme care comercializează astfel de produse la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele Vape se pot comercializa liber, iar jeleurile pot fi vândute fără restricții, inclusiv minorilor.

DIICOT a menționat că minorii au acces la aceste substanțe care le pun în pericol viața, iar cei care le vând știu efectele substanțelor din compoziție, dar le comercializează fără restricții, inclusiv minorilor.

DIICOT a subliniat că consumul de produse Vape, care conțin derivate din plante de cannabis și, prin urmare, au efect psihoactiv, a înregistrat o creștere semnificativă în rândul tinerilor, în special în zona școlilor și liceelor.

Unele dintre aceste produse conțin un compus chimic numit HHC (hexahydrocannabinol), care are capacitatea de a produce efecte psihoactive similare cu consumul de cannabis sau a altor substanțe psihoactive noi, cunoscute sub numele de „etnobotanice”.

Dispozitivele de vapat cu astfel de substanțe sunt vândute în special online, pe site-uri specializate și pe platforme cunoscute pentru comerțul cu diverse produse.

Cu privire la potențialul psihoactiv al substanței HHC, EU Early Warning System (EWS) a emis primele avertismente în octombrie 2022, iar în prezent substanța este monitorizată intens de către European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA).

În cadrul acestei acțiuni, peste 40 de persoane vor fi aduse la sediul DIICOT Iași pentru a fi audiate. Operațiunea a fost desfășurată cu sprijinul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, brigăzilor de combatere a criminalității organizate din mai multe orașe, precum și cu suportul Jandarmeriei Române.

Expertiza tehnică și criminalistică a fost asigurată de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT – Structura Centrală, Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul IGPR.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top