fbpx
Connect with us

Rețeaua de iluminat public din orașul Hârlău va fi modernizată! Investiție de peste 2,5 milioane de lei

orasul harlau iluminat - News Moldova

Iasi

Rețeaua de iluminat public din orașul Hârlău va fi modernizată! Investiție de peste 2,5 milioane de lei


Firma Vodafone România va executa lucrările pentru proiectul de “Modernizare a sistemului de iluminat public în orașul Hârlău”

În anul 2022, Vodafone a avut o cifră de afaceri de peste 4,6 miliarde de euro și un număr mediu de 2.970 de angajați. Firma Vodafone România este activă din 1996, având 27 de ani de ani de vechime.

Firma Vodafone a mai încheiat în ultima perioadă contracte din domeniul rețelei de iluminat public cu mai multe localități, precum: comuna Șcheia (Iași), comuna Scobinți (Iași), Municipiul Suceava, orașul Târgu Neamț, comuna Suharău (Botoșani) și lista se extinde pe toată țara.

Obiectivul proiectului este amplasat  pe străzile aflate în intravilanul UAT Hârlău, localitățile Hârlău și Pârcovaci din județul lași. Terenul se află în intravilanul orașului și este proprietate publică sau în administrarea orașului Hârlău.

În ceea ce privește tipul de proprietate, acesta este teren din domeniul public de interes local, domeniu public de interes județean. Terenul ocupat de instanțiile de iluminat proiectate este situat in intravilanul localității Hârlău.

Stâlpii de iluminat ai sistemului de iluminat public stradal aparțin, din punct de vedere juridic, primăriei, sau distribuitorului de energie electrică prin intermediul unei convenții de exploatare.

Este știut faptul că îmbunătățirea sistemului de iluminat public poate crea cadrul de dezvoltare al unei localități moderne prin sporirea siguranței traficului, a cetățenilor, prin creșterea confortului și orientării în teren, prin creșterea beneficiilor aduse de intensificarea activității umane în exterior dincolo de lăsarea întunericului.

În acest context, utilizarea corpurilor de iluminat cu LED conduce la reducerea cheltuielilor de întreținere, deoarece nu mai este necesară înlocuirea periodică a sursei de lumină, singurele intervenții necesare fiind pentru curățarea periodică a părții optice (care trebuia făcută și în cazul corpurilor clasice) și eventualele intervenții la sistemul de alimentare cu energie electrică.

Detalii despre proiectul „Modernizare iluminat public în Orașul Hârlău”

Obiectivul de investiții Execuție lucrări pentru proiectul „Modernizare iluminat public în Orașul Hârlău, Județul lași” este finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu în cadrul “Programul privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public”.

orasul harlau scaled e1701014617814 - News Moldova

Obiectul contractului de lucrări supus licitației constă în LUCRĂRI de construcții-montaj pentru modernizarea sistemului de iluminat public.

Valoarea totală a achiziției (fără TVA) este de 2 589 180.93 lei.

Argumentele în favoarea deciziei de modernizare a iluminatului public sunt următoarele:

 • Creșterea sentimentului de siguranță;
 • Confort și orientare sporită;
 • Diminuarea și descurajarea infracționalității favorizate de întuneric;
 • Apariția și creșterea sentimentului de apartenență la comunitatea locală;
 • Redarea personalității localității prin înfrumusețare cu ajutorul luminii;
 • Continuarea activității oamenilor în zona de dincolo de apusul soarelui;
 • Încurajarea produsului comercial și turistic;
 • Favorizarea și atragerea investițiilor.

Soluțiile adoptate prin actualul proiect prevăd următoarele elemente ce trebuie îndeplinite:

 • Înlocuirea aparatelor de iluminat existente cu aparate de iluminat cu LED, confecționate din materiale ecologice (aluminiu) și care la sfârșitul duratei de viață se pot recicla;
 • Aparatele de iluminat cu LED utilizate sunt astfel proiectate încât limitează, prin soluția constructivă a părții optice, poluarea luminoasă, iar în cazul unui defect al rețelei ce poate produce aprinderea acestuia, materialele utilizate nu întrețin arderea;
 • Implementarea unui sistem de telegestiune, la nivelul întregului sistem de iluminat public existent și propus.

Principalele activități ce vor fi prestate sunt:

 • Preluarea amplasamentului;
 • Încheierea convenției de lucru cu distribuitorul de energie electrică, pentru intervenția în rețelele electrice existente;
 • Demontarea aparatelor de iluminat vechi stradale existente;
 • Demontarea consolelor vechi;
 • Demontarea cablurilor de alimentare vechi;
 • Demontarea clemelor de legătură vechi;

Montarea de aparate de iluminat stradale cu LED-uri eficiente din punct de vedere energetic și luminotehnic, pe toți stâlpii existenți, repartizate pe categorii de putere, după cum urmează:

 1. Aparat de iluminat LED cu telegestiune în punct luminos 30W1030 bucăți;
 2. Montarea de console de susținere a aparatelor de iluminat cu LED;
 3. Montarea de coliere de prindere pe stâlpi a consolelor, fixate prin intermediul unei benzi de montaj din inox și agrafe de strângere (informații referitoare la modalitatea de montare pe stâlp a colierelor de prindere se regăsesc în piese desenate – Detalii de execuție);
 4. Realizarea legăturii electrice în rețeaua existentă a iluminatului public în cutiile de conexiuni și cleme de derivație tip COD;
 5. Implementarea unui sistem de telemanagement la nivel de punct de aprindere, pentru un număr de 7 unități;
 6. Verificări și măsurători electrice, mecanice și lumino-tehnice pentru corespondența cu datele din proiectul de execuție;
 7. Punerea în funcțiune a instalațiilor și echipamentelor noi montate.

Sistemul de telemanagement ce urmează a fi instalat are în componența sa și un program de dimming pentru sporirea eficienței energetice a sistemului de iluminat stradal și reducerea costurilor aferente cu energia electrică: astfel este redus fluxul luminos al lămpilor, în intervale orare cu trafic redus și absența, aproape în totalitate, a circulației pietonale.

Pe lângă contorizarea clasică a energiei electrice prin intermediul unui contor electronic cu măsură directă, sistemul de iluminat propus are în componența sa și un sistem de telegestiune care permite monitorizarea energiei.

În timp ce iluminatul stradal este, în mod incontestabil, important, România ocupă locul al treilea pentru că a înregistrat cea mai intensivă creștere economică  din UE. Îmbunătățirile din întregul lanț al iluminatului public ar putea reduce consumul de energie și cheltuielile aferente.

În situația în care în ultimii ani, tot mai multe localități au început să folosească lămpi cu lumină (LED) care sunt mai eficiente din punct de vedere energetic, a ieșit la suprafață și situația că doar folosirea lămpilor LED nu este suficientă pentru a satisface nevoile și pentru îndeplinirea obiectivelor de reducere a consumului de energie.

Astfel, sunt necesare soluții de iluminat interoperabile pentru a aduce economiile din sistemul de iluminat public la nivelul următor. Conectarea lămpilor cu LED la un sistem central de management (CMS) și telegestiune permite beneficiarilor să monitorizeze și să reglementeze nivelurile de lumină în moduri fără precedent, având ca rezultat o creștere a economiei de energie și costuri operaționale mai mici.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top