fbpx
Connect with us

Ovidiu Laicu, directorul de la Drumuri Naționale Iași, sancționat disciplinar pentru că și-a plătit singur ILEGAL 1200 de ore de mobilizare

Ovidiu Laicu, directorul de la Drumuri Naționale Iași, sancționat disciplinar pentru că și-a plătit singur ILEGAL 1200 de ore de mobilizare - News Moldova

Iasi

Ovidiu Laicu, directorul de la Drumuri Naționale Iași, sancționat disciplinar pentru că și-a plătit singur ILEGAL 1200 de ore de mobilizare

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Pe parcursul a șase luni, Ovidiu Laicu, directorul Regionalei de Drumuri Naționale, și-a autorizat personal plata pentru 1.216 de ore de mobilizare, în ciuda faptului că, simultan, era înregistrat că lucrează și ore suplimentare în timpul săptămânii, în weekend sau chiar în perioade de concediu de odihnă. Sporurile asociate mobilizării, situate între 15 și 20% din valoarea salariului, au fost acordate pe baza unei „proceduri de mobilizare” care, conform unui document de control consultat de 7IAȘI, era destinată, de fapt, exclusiv muncitorilor și personalului operativ până la nivelul șefului de secție

Funcția de Director General Regional nu se regăsește printre categoriile de personal ce pot fi consemnate la domiciliu. (…) Documentele emise, aprobate și avizate în mod neconform (…) sunt emise cu indicarea în mod eronat ca temei a pct.2 a) din procedura de mobilizare care se aplică, de fapt, doar muncitorilor și personalului operativ până la nivel de șef de secție”, scrie în notă de constatare a CNAIR.

Cu toate acestea, Ovidiu Laicu, directorul Regionalei de Drumuri Naționale, și-a autorizat personal plata a 1.216 de ore de mobilizare în perioada iunie – decembrie 2022, aplicând un spor de 15% la salariul de bază. Pontajele semnate de către Laicu evidentiază că orele de mobilizare plătite coincid cu zilele în care el însuși raporta că lucrează ore suplimentare. De asemenea, într-una dintre zilele de mobilizare, Ovidiu Laicu era înregistrat ca fiind în concediu de odihnă.

„Procedura de mobilizare și consemnare la domiciliu pe baza căreia se poate acorda indemnizația de mobilizare are în vedere acordarea unei indemnizații în timpul în care salariatul, deși se află în timpul său liber, este la dispoziția angajatorului, atunci când există atenționări meteorologice. (…) Altfel spus, o persoană nu se poate afla, în același timp și consemnat la domiciliu și în activitate, la serviciu, cele două situații excluzându-se reciproc. Pentru similitudine de raționament, nici când cineva se află în concediu nu poate fi consemnat la domiciliu”, au explicat juriștii CNAIR.
În ianuarie 2023, serviciul de control intern al CNAIR a efectuat verificări asupra pontajelor pe baza cărora Ovidiu Laicu a încasat sporurile pentru zilele de mobilizare. S-a constatat că Laicu își aprobase singur plata orelor de mobilizare pentru perioada iunie 2022 – decembrie 2022, însă, din nefericire, a putut fi tras la răspundere doar pentru pontajele și plățile efectuate în luna decembrie. Pentru lunile anterioare, s-a aplicat prescripția. În consecință, Laicu a fost sancționat disciplinar pentru plata nejustificată a 344 de ore de mobilizare din totalul de 1.216 de ore plătite ilegal.

„În perioada iunie – decembrie 2022, au fost efectuate plăți necuvenite cu titlu de indemnizație de mobilizare. S-a constatat că domnul Laicu Ovidiu Mugurel în calitate de Director General Regional DRDP Iași, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu a aprobat ordine de mobilizare, grafice de mobilizare, pontaje, foi colective de prezență, state de plată, ce au stat la baza plăților necuvenite cu titlu de indemnizație de mobilizare, cu încălcarea dispozițiilor legale și interne. Urmare acestei acțiuni, salariatul a beneficiat de suma în cuantum brut de 9.791 lei.

În cadrul procedurii de cercetare disciplinară, au survenit amânări repetate a prezentării salariatului în cadrul ședinței de cercetare disciplinară, faptele reținute prin raportul de control al Serviciului Control Intern nr. 21/32/30.01.2023 fiind parțial prescrise din punct de vedere disciplinar (plăți aferente perioadei iunie – noiembrie 2022), însă sumele astfel încasate constituie prejudiciu în patrimoniul angajatorului”, se precizează în nota de control a CNAIR.

Fiind anterior sancționat disciplinar, Laicu a tergiversat să apară în fața comisiei de disciplină, o nouă sancțiune fiind penultimul pas înainte de o posibilă concediere

Directorul Regionalei DRDP Iași a fost chemat în fața comisiei de disciplină a CNAIR pentru a-și susține poziția și pentru a oferi clarificări cu privire la abaterile constatate. Cu toate acestea, Ovidiu Laicu fusese deja sancționat disciplinar înainte, iar constatarea unei noi abateri reprezenta doar un pas premergător concedierii. Conform regulilor disciplinare, după două abateri, a treia poate duce la desfacerea contractului de muncă. În februarie 2023, Laicu a primise o sancțiune de 5% din salariu pentru o altă abatere, respectiv organizarea ilegală a concursului pentru postul de Șef Serviciu Juridic.

Decizia de sancționare a lui Ovidiu Laicu a fost semnată de către directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, doar în mijlocul lunii iulie 2023, la mai bine de jumătate de an de la constatarea faptelor. Comisia de disciplină s-a confruntat cu o situație în care nu a avut cu cine să discute, deoarece Laicu a utilizat diverse artificii pentru a câștiga timp, încercând astfel să scape prin intermediul prescripției.

Prin decizia luată la 12 iulie 2023, Ovidiu Laicu a fost sancționat cu reducerea salariului de bază și a îndemnizației de conducere cu 10% pe o perioadă de două luni, pentru următoarele abateri: „emiterea, aprobarea și avizarea în mod nelegal a documentelor care au stat la baza plății îndemnizației de mobilizare pentru un număr de 344 de ore de mobilizare, toate referitoare la luna decembrie 2022.

Ovidiu Laicu a atacat în instanță decizia de sancționare disciplinară invocând, inclusiv, depășirea termenului de prescripție a faptelor

Laicu a depus o contestație la Tribunalul Iași, contestând atât decizia de sancționare, cât și documentele care au stat la baza hotărârii CNAIR de a-i aplica o reducere salarială. În fața instanței, directorul DRDP Iași a adus din nou în discuție împlinirea termenului de prescripție, subliniind totodată că este o victimă a unui conflict intern cu conotații politice ce are loc în cadrul instituției și că este o victimă a unui conflict intern cu conotații politice ce are loc în cadrul instituției.

„Invoc nulitatea deciziei de sancționare disciplinară (…), motivat de depășirea termenului de prescripție de 6 luni de la data săvârșirii pretinsei fapte. (…) Contrar susținerilor comisiei de cercetare disciplinară, astfel cum rezultă din ordinele de mobilizare și graficele de mobilizare, subsemnatul doar le-am aprobat, nu și întocmit.

Apreciez ca întregul demers constând în „cercetarea disciplinară” pur formală a subsemnatului este unul nelegal, unicul scop fiind înlăturarea mea din postul de conducere deținut, prin cumularea presupuselor abateri disciplinare constatate de către consilierul personal al numitului Pilă Dănuț”.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top