fbpx
Connect with us

Parcul COPOU, pași siguri spre statutul de MONUMENT ISTORIC

Parcul COPOU, pași siguri spre statutul de MONUMENT ISTORIC - News Moldova

Iasi

Parcul COPOU, pași siguri spre statutul de MONUMENT ISTORIC

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Parcul Copou, situat pe dealul omonim din Iași și considerat cel mai vechi parc din Moldova, va primi statutul de monument istoric, după ce Comisia zonală a monumentelor istorice a emis un aviz favorabil în acest sens

Primăria Iași a depus o solicitare în acest sens, iar acum trebuie să urmeze câțiva pași procedurali până la obținerea statutului definitiv.

Această inițiativă de a clasifica Parcul Copou ca monument istoric a fost anunțată acum doi ani, după ce Primăria a obținut același statut pentru Cimitirul Eternitatea și Cimitirul Evreiesc. În ultimii doi ani, s-a lucrat la actualizarea proiectului de modernizare a parcului, iar recent acesta a fost aprobat de către Consiliul Local.

Parcul Copou se întinde pe o suprafață de aproximativ zece hectare și este în mare parte arboricol, cu specii precum teii, arțarii și frasinii. Teii în special conferă parcului un farmec distinct, datorită parfumului florilor lor, iubit atât de locuitorii din Iași, cât și de vizitatori. Acest parc a fost un loc popular de promenadă pentru elita socială a Moldovei încă din secolul al XVII-lea. Cu cinci intrări și atracții precum Teiul lui Eminescu, Obeliscul cu Lei și Muzeul Mihai Eminescu, Parcul Copou adăpostește unele dintre cele mai renumite destinații turistice din Iași.

Potrivit informațiilor prezentate pe Iasi.travel, amenajarea parcului a început în perioada 1833-1834, în timpul domniei lui Mihail Sturza, fiind destinat inițial ca un loc de relaxare pentru boierii epocii. Un foișor de inspirație orientală a fost construit în parc pentru activități de relaxare și festivități.

În plus, Parcul Copou este înconjurat de busturile personalităților care au avut o contribuție semnificativă în viața culturală a Iașului, precum Mihai Eminescu, Ion Creangă, Veronica Micle, Costache Negruzzi, Nicolae Gane, grupați pe Aleea Junimii, dar și Barbu Ștefănescu Delavrancea, Ion Luca Caragiale, Ciprian Porumbescu, Octav Băncilă, Grigore Vieru, amplasate pe alte alei din parc.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top